Ухвала
від 01.09.2017 по справі 643/11165/17
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/11165/17

Номер провадження 1-кс/643/1997/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.09.2017 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в м. Харкові в залі суду клопотання слідчого Московського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів за кримінальним провадженням, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017220470004400 від 13.07.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, тобто підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів та бланків, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Московського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковник поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з вищезазначеним клопотанням.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що у провадженні слідчого СВ Московського ВП ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017220470004400 від 13.07.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, тобто підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів та бланків.

13.07.2017 року до СВ Московського ВП надійшла заява від ОСОБА_5 про те, що керівники суб`єктів господарювання у сфері здійснення медичної практики за попередньою змовою групою осіб підробляють документи, які в подальшому є підставою для видачі останнім ліцензій на медичну практику (ЖЄО №28368 від 11.07.2017).

14.07.2017 допитаний в якості свідка ОСОБА_5 пояснив, що він як керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » займається організацією виконання будівельно-ремонтних робіт. під час спілкування з одним з замовників, який займається медичною практикою (хто саме він не пам`ятає) він взнав, керівники ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_8 » ( НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_14 ), ПП « ОСОБА_9 » (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_16 ) з метою отримання ліцензії на здійснення медичної практики фальсифікують документи, які є підставою для видачі ліцензій. ОСОБА_5 повідомив, що згідно Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики (затверджені наказом Міністерства охорони здоров`я України 02 лютого 2011 року № 49, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2012 року № 2131/22443) ліцензіат зобов`язаний надати в ІНФОРМАЦІЯ_15 відомості за підписом суб`єкта господарювання про: стан матеріально-технічної бази, необхідної для провадження відповідного виду господарської діяльності; наявність нормативно-правових документів, у тому числі нормативних документів з питань стандартизації, необхідних для провадження відповідного виду господарської діяльності; наявність персоналу із зазначенням його освітньо-кваліфікаційного рівня та стажу роботи за спеціальністю, необхідного для провадження відповідного виду господарської діяльності. Інформація щодо наявності персоналу оформлюється за формою, наведеною у додатку 3 до Ліцензійних умов нумерується, прошивається, засвідчується підписом та скріплюються печаткою суб`єкта господарювання.

Під час допиту ОСОБА_5 повідомив, що вказані суб`єкти господарювання на момент отримання ліцензій мають бути укомплектовані штатом медичних працівників за заявленими спеціальностями, які мають відповідну спеціальну освіту, і відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам.

На момент отримання ліцензій на медичну практику ПП « ОСОБА_8 » ( НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ) в штаті не мали фахівців відповідних спеціальностей, тому керівники вносили до офіційних документів завідомо неправдиві відомості про нібито наявних в штаті підприємства фахівців.

Зметою перевірки наявності або відсутності найманих фахівців в ПП « ОСОБА_8 » ( НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ) на момент надання документів для отримання ліцензії на медичну практику слідчому необхідно порівняти офіційні данні щодо найманих працівників вказаних суб`єктів, які надавалися до ІНФОРМАЦІЯ_16 з даними щодо найманих працівників, які передавалися ними до

ІНФОРМАЦІЯ_17 раховуючи необхідність підтвердження або заперечення інформації, яка викладена в заяві ОСОБА_5 в інтересах досудового розслідування необхідно вилучення та перевірка на предмет достовірності відомостей, які викладені в офіційних ліцензійних документах ПП « ОСОБА_8 » ( НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ).

Враховуючи те, що встановлення достовірності або недостовірності відомостей, викладених в заяві, та неможливість на даний момент підтвердження фактів достовірності або недостовірності вказаних документів іншими слідчими діями та можливість отримання такої важливої для слідства інформації лише за умови отримання тимчасового доступу до вище зазначених документів, слідчому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_17 за адресою: АДРЕСА_1 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що відповідно до п.8 ст. 162 КПК України необхідна інформація, що перебуває у власності ІНФОРМАЦІЯ_17 , відноситься до охоронюваної законом, а також враховуючи, що для встановлення фактів внесення завідомо недостовірних даних до ліцензійних документів в частині наявності відповідних фахівців, необхідно отримати тимчасовий доступ до приміщень ІНФОРМАЦІЯ_17 за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий зазначає, що з метою всебічного, повного дослідження обставин вчинення вказаного злочину, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з можливістю їх вилучення в ІНФОРМАЦІЯ_17 , а саме юридичних справ та відомостей персоніфікації в розрізі найманих працівників ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ), а також неможливо отримати відомості в інший спосіб, та у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація, що містить охоронювану законом таємницю, має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та в разі вилучення зазначеної інформації, відомості, що містять в ній можуть бути використані, як доказ вчинення кримінального правопорушення.

Дослідивши клопотання, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України під час розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст. 163 слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим не доведена необхідність вилучення саме оригіналів речей і документів, про отримання тимчасового доступу до яких він просить надати доступ, та за таких обставин підстави для вилучення оригіналів зазначених у клопотанні речей і документів відсутні, та клопотання підлягає задоволенню в частині вилучення копій цих документів.

Відповідно до положень ст. ст. 160, 163 КПК України слідчий суддя надає тимчасовий доступ до речей та документів стороні кримінального провадження.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Таким чином клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів невизначеним особам, а саме, співробітникам Московського ВП ГУ НП в Харківській області, не підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 160, 163, 164, 166, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання слідчого Московського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 , задовольнити частково.

2. Надати слідчому Московського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме, до приміщень ІНФОРМАЦІЯ_17 за адресою: АДРЕСА_1 з метою доступу та вилучення належним чином виготовлених та завірених копій юридичних справ та відомостей персоніфікації в розрізі найманих працівників ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ).

В решті вимог відмовити.

3.Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

4. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

5. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.09.2017
Оприлюднено08.03.2023

Судовий реєстр по справі —643/11165/17

Ухвала від 01.09.2017

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Погасій О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні