Постанова
від 05.09.2017 по справі 813/2960/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2017 року Справа № 813/2960/17

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Хоми О.П.,

з участю секретаря судового засідання Павлішевського М.В.,

з участю представника позивача Мандзиняк Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Галтрейддерев про стягнення коштів з рахунків платника податків,

в с т а н о в и в :

Головне управління ДФС у Львівській області (далі - ГУ ДФС у Львівській області) звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Галтрейддерев (далі -ТОВ Галтрейддерев ), в якому просить стягнути з рахунків ТОВ Галтрейддерев у банках, обслуговуючих цього платника податків та з рахунків ТОВ Галтрейддерев у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, 74 798, 85 грн. податкового боргу.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що у відповідача існує податковий борг внаслідок несплати самостійно визначених зобов'язань з податку на прибуток. У зв'язку з тим, що ТОВ Галтрейддерев самостійно не погашає податковий борг, позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Представник позивача Мандзиняк Г.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з підстав, викладених в позовній заяві. Просила позов задовольнити в повному розмірі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Надіслав на адресу суду лист ( вх. 20127 від 05.09.2017 та вх. 1288ел від 31.08.2017), в якому просить переглянути даний адміністративний позов, оскільки ТОВ Галтрейддерев має від'ємне значення по податку на додану вартість. Разом з вказаним листом відповідачем також долучено витяг з електронного кабінету платника податків ТОВ Галтрейддерев по податку на додану вартість.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідач - ТОВ Галтрейддерев 28.12.202 зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа за № 404 102 0000 000 771, що підтверджується копією Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань .

Відповідно до довідки ГУ ДФС у Львівській області про податкову заборгованість від 03.08.2017 №3837/9/3-01-17-04 та інтегрованої картки ТОВ Галтрейддерев , податкова заборгованість відповідача з податку на прибуток складає 74 798, 85 грн.

При вирішенні спору суд керувався наступним.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства, регулюються Податковим кодексом України (далі - Податковий кодекс).

Згідно з пунктом 14.1.156. статті 14 Податкового кодексу податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до пункту 14.1.175. статті 14 Податкового кодексу податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пункту 49.2. статті 49 Податкового кодексу платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

У відповідності до пункту 54.1. статті 54 Податкового кодексу крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно з пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, ТОВ Галтрейддерев податкової декларацією з податку на прибуток підприємства за 2016 рік задекларовано податкові зобов'язання з податку на прибуток на загальну суму 74 910, 00 грн.

Вказана сума податкового зобов'язання ТОВ Галтрейддерев самостійно визначена платником податків, є узгодженою та у встановлені строки до бюджету не сплачена.

З інтегрованої картки платника податків - ТОВ Галтрейддерев а з податку на прибуток слідує, що у зв'язку з наявністю переплати за попередній період податковий борг становить 74 798, 85 грн.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби у відповідності до вимог пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 59.3 статті 59 Податкового кодексу податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Згідно з вимогами пункту 59.4 статті 59 Податкового кодексу податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На виконання вказаних положень Податкового кодексу контролюючим органом надіслано на адресу відповідача податкову вимогу форми Ю від 10.03.2017 № 532-17.

Погашення податкового боргу платників податків регулюється главою 9 Податкового кодексу.

Згідно з пунктом 95.1. статті 95 Податкового кодексу контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (пункт 95.1. статті 95).

У відповідності до пункту 95.3. цієї ж статті стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Матеріалами справи підтверджується наявність податкового боргу ТОВ Галтрейддерев , розмір якого становить 74 798, 85 грн.

Ураховуючи викладене, суд дійшов переконання, що позовні вимоги ГУ ДФС у Львівській області є обґрунтованими, підтверджуються наявними у справі доказами та підлягають до повного задоволення шляхом стягнення коштів в сумі 74 798, 85 грн з рахунків платника податків ТОВ Галтрейддерев у банках, обслуговуючих такого платника податків та з рахунків ТОВ Галтрейддерев у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Судом не беруться до уваги покликання відповідача щодо наявності від'ємного значення податкових зобов'язань з податку на додану вартість, оскільки предметом позову є стягнення заборгованості зі сплати податку на прибуток, розмір якого самостійно визначено ТОВ Галтрейддерев податковою декларацією з цього виду податку за 2016 рік.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.7-14, 69-71, 86, 87, 94, 159, 160-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Галтрейддерев (місцезнаходження: вул. Б. Хмельницького, буд. 1, с. Пасіки Зубрицькі, Пустомитівський р-н, Львівська обл., 81137, код ЄДРПОУ 33964062) у банках, обслуговуючих цього платника податків, та з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Галтрейддерев (місцезнаходження: вул. Б. Хмельницького, буд. 1, с. Пасіки Зубрицькі, Пустомитівський р-н, Львівська обл.,81137, код ЄДРПОУ 33964062) у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, 74 798 (сімдесят чотири тисячі сімсот дев'яносто вісім) грн 85 к. податкового боргу.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови відповідно до частини другої статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Хома О.П.

Дата ухвалення рішення05.09.2017
Оприлюднено06.09.2017
Номер документу68655667
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2960/17

Постанова від 05.09.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 21.08.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 21.08.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні