Постанова
від 06.09.2017 по справі 815/4046/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/4046/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2017 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Єфіменко К.С. розглянувши у скороченому провадженні у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду справу за адміністративним позовом Саратського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до Відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 1118,65 грн., -

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду звернулось Саратське об'єднане управління Пенсійного фонду України Одеської області до Відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 1118,65 грн.

04.08.2017 року було відкрито провадження по справі та надано відповідачу строк до 15.08.2017 року для надання заперечень.

Відповідач був повідомлений належним чином, про що свідчить довідка Українського державного підприємства поштового зв'язку Укрпошта від 23.08.2017 року про отримання 19.08.2017 року відповідачем копії ухвали (а.с.35), заперечень та клопотань до суду не надходило.

Згідно вимог п.4 ч.1,2 ст.183 2 КАС України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Згідно вимог п.4 ч.1,2 ст.183 2 КАС України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Положеннями ч.3,4 ст.183 2 КАС України передбачено, що суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення.

Відповідно до ч.5 ст.183 2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення десятиденного строку отримання відповідачем адміністративного позову, якщо до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши наявні в справі письмові докази суд доходить до висновку про можливість задоволення позовних вимог з наступних підстав:

Відповідно до пунктів 1, 2 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.07.2014 року №280, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. Пенсійний фонд України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Відповідно до пункту 1 Положення про управління Пенсійного фонду України й районах, містах, районах у містах, а також про об'єднані управління, затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 року №28-2 управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також об'єднані управління є територіальними органами Пенсійного фонду України.

Відповідно до пункту 4 зазначеного Положення Управління Фонду відповідно до покладених на нього завдань забезпечує додержання підприємствами, установами, організааціями незалежно від форми власності та громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, вимог актів законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечує надходження від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших коштів, ведення обліку їх надходжень та платників відповідно до законодавства; здійснює контроль за додержанням вимог законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів; здійснює стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України №988 від 21.12.2016 року про Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України управління Пенсійного фонду України в Саратському районі Одеської області з 31.03.2017 року реорганізовано в Саратське об'єднане управління Пенсійного фонду України в м.Одесі.

Відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду, як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України №2464-VІ від 08.07.2010 року Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (а.с.4).

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування №1058 від 09.07.2003 року, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України (36-2003-п), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мало право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Для запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами ст.13 пунктів а , б - з Закону України Про пенсійне забезпечення . В разі досягнення пенсійного віку, та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , розміри пенсій визначаються відповідно до ст.27 та з урахуванням ст.28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

На підприємстві виконуються роботи із шкідливими та важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій та посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону №400 для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (яким являється ВАТ Дунайводбуд-18 ), крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Управлінням Пенсійного фонду своєчасно та в повному обсязі виплачено пенсіонеру - ОСОБА_1, який працював на ВАТ «Дунайводбуд-18» пенсії за період з березня по липень 2017 року на загальну суму 1118,65 грн.

Таким чином, ВАТ Дунайводбуд-18 , як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, зобов'язаний сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Розрахунки по відшкодуванню витрат Саратського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах, складаються згідно з п.6 Інструкції.

Відповідно до п.6.1 розділу 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 (із змінами та доповненнями) та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року № 64/8663, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону.

Відповідно до п.6.2 розділу 6 Інструкції, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згідно п.6.4 розділу 6 Інструкції, розмір сум, що підлягають відшкодуванню на поточний рік визначається відділами доходів органами ПФУ щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам, установам, організаціям до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.5 розділу 6 Інструкції, повідомлення складається на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються за попередній рік до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Додаткові пенсії, доплати, надбавки та підвищення, призначені відповідно до законодавства України, не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню.

Згідно п.6.7 розділу 6 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Станом на 26.07.2017 року ВАТ «Дунайводбуд-18» має заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період з березня по липень 2017 року на загальну суму 1118,65 грн.

В матеріалах справи містяться усі необхідні докази, що підтверджують факт несплати відповідачем заборгованості: довідка виплат (а.с.10), витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (а.с.11-13), копія трудової книжки ОСОБА_1 (а.с.14-15), розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій (а.с.17), заява про призначення/ перерахунок пенсії (а.с.18), розпорядження від 23.09.2016 року (а.с.19), протокол від 23.09.2016 року (а.с.20), лист від 13.04.2017 року №1084/04 (а.с.21) та розрахунок стажу (а.с.22).

На теперішній час заборгованість в розмірі 1118,65 грн. відповідачем не сплачено.

Несвоєчасне погашення боргу до Пенсійного фонду призводить до порушення Конституційних прав громадян, несвоєчасної виплати пенсії та завдає суттєву шкоду інтересам держави.

Виходячи з того, що відповідач не надав підтверджень сплати суми боргу та підстав які звільняють його від обов`язку щодо компенсації фактично понесених позивачем витрат, суд на підставі ч.2 ст.162 КАС України має право прийняти постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі та стягнення з відповідача на користь позивача суми боргу по витратах на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах в розмірі 1118,65 грн. на підставі положень 67 Конституції України, ст.11,14,15,17,106 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

Судові витрати розподілити у відповідності до вимог ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163, 183 2 , 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Дунайводбуд-18» (вул. Князєва,41, м.Татарбунари, Татарбунарський район, Одеська область, 68100, код ЄДРПОУ 01035785) на користь Саратського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області (код ЄДРПОУ 41249769) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з березня по липень 2017 року, відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсії призначеної відповідно до пункту в статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення у розмірі 1118,65 грн.

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови тільки з підстав, визначених ч.8 ст.183 2 КАС України.

Суддя Єфіменко К.С.

Дата ухвалення рішення06.09.2017
Оприлюднено06.09.2017
Номер документу68655681
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/4046/17

Ухвала від 17.01.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К.С.

Постанова від 06.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

Ухвала від 04.08.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні