Рішення
від 06.09.2017 по справі 902/732/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06 вересня 2017 р. Справа № 902/732/17

Господарський суд Вінницької області у складі судді Матвійчука Василя Васильовича розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом :Заступника керівника Вінницької місцевої прокуратури (пров. Цегельний, 8, м. Вінниця, 21011) в інтересах держави в особі Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області (вул. Новоселів, 1, с. Якушинці, Вінницький район, Вінницька область, 23222)

до :Житлово-будівельного кооперативу "Барський 1" (вул. Центральна, 104, с. Нова Ободівка, Тростянецький район, Вінницька область, 24357)

про стягнення 2072356,44 грн.

за участю секретаря судового засідання Жиляк С.І.,

представників сторін:

прокурор, ОСОБА_1, службове посвідчення № 036748 від 21.12.2015 р.

позивача: ОСОБА_2, представник за довіреністю № 02-18/672 від 14.08.2017 року;

відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Заступник керівника Вінницької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області звернувся до господарського суду Вінницької області з позовом до Житлово-будівельного кооперативу "Барський 1" про стягнення заборгованості в сумі 2072356,44 грн.

Позов обґрунтований неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором №8 від 10.05.2017р. по сплаті коштів пайового внеску на розвиток інженерної-транспортної та соціальної інфраструктури Якушенецької сільської ради у розмірі 2072356,44 грн.

Ухвалою суду від 02.08.2017 року за вказаним позовом порушено провадження у справі №902/732/17 з призначенням до розгляду в судовому засіданні на 06.09.2017 року та зобов'язано сторін надати докази необхідні для вирішення спору.

На визначену судом дату, з'явились прокурор та представник позивача які підтримали викладені в позовній заяві обставини і просили задовольнити позовні вимоги.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скористався, відзиву на позов не надав. Про час і місце розгляду справи був повідомлений завчасно та у встановленому законом порядку, що стверджується наявним в матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення від 14.08.2017 року (а.с. 54).

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для забезпечення явки відповідача в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

З огляду на подані в справу докази, суд приходить до висновку про те, що неявка представника відповідача в судове засідання не перешкоджає вирішенню спору у його відсутність за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, оцінивши наявні докази на засадах всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, судом встановлено наступне.

10.05.2017р. між виконавчим комітетом Якушинецької сільської ради (надалі- позивач) та Житлово-будівельним кооперативом "Барський 1" (надалі - відповідач, в договорі - замовник) укладений договір про пайову участь у розвитку інженерної-транспортної та соціальної інфраструктури Якушенецької сільської ради.

Пунктами 1.1., 1.2. та 1.3. Договору, визначено, що предметом даного Договору є пайовий внесок Замовника на розвиток інженерної-транспортної та соціальної інфраструктури Якушенецької сільської ради при здійсненні будівництва об'єкта містобудування на умовах, зазначених цим Договором. Назва та місце розташування об'єкта містобудування - будівництво 5-ти поверхового 68-ми квартирного житлового будинку із улаштуванням квартир у двох рівнях четвертого і п'ятого поверхів, по вул.. Одеській в с. Зарванці, Вінницького району Вінницької області. Цільове призначення об'єкта містобудування - будівництво житлового будинку.

Замовник перераховує кошти на розвиток інженерної-транспортної та соціальної інфраструктури Якушенецької сільської ради у розмірі - 2082356,44 грн. єдиним платежем на рахунок Якушенецької сільської ради до введення об'єкта в експлуатацію. Величина пайової участі визначена на підставі затвердженої проектної документації (загальна кошторисна вартість будівництва) у сумі - 52058,911 тис. грн.., витрат пов'язаних з придбанням та виділенням земельної ділянки немає. Сплата коштів Замовником здійснюється у безготівковій формі (п. 2.1.-2.4. Договору).

Відповідно до п. 5.5 Договору, договір набирає чинності з моменту підписання сторонами і діє до повного його виконання.

31.05.2017 року, вказаний вище, об'єкт будівництва введений в експлуатацію, про що свідчить зареєстровані у Секторі Державного архітектурно-будівельного контролю Якушинецької сільської ради декларація про готовність об'єкта до експлуатації № ВН143171510861.

Замовником в п.22 Декларації про готовність об'єкту до експлуатації зазначено, що кошти пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту відповідно до договору № 8 від 10.05.2017 сплачені в повному обсязі відповідно до платіжного доручення № 8 від 23.05.2017.

Однак, згідно з даними виписки з казначейського рахунку Замовником 23.05.2017 року сплачено лише 10000,00 грн.

Враховуючи викладене, на день розгляду спору заборгованість відповідача по сплаті пайового внеску на розвиток інфраструктури Якушенецької сільської ради становить 2072356,44 грн.

Дослідивши і оцінивши надані докази, суд дійшов наступного висновку.

За змістом положень ч.1 ст.40 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайове участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до цього Закону.

На виконання вищевказаних вимог рішенням 13 сесії 6 скликання Якушенецької сільської ради Вінницького району Вінницької області від 13.12.2011 Про пайову участь у розвитку інфраструктури Якушинецької територіальної громади (із змінами внесеними рішенням 18 сесії 7 скликання Якушинецької сільської ради від 21.03.2017 року) затверджено Положення про пайову участь у розвиток інфраструктури Якушинецької територіальної громади (далі - Положення).

Відповідно до ч. 3 ст. 40 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Аналогічні положення щодо порядку сплати коштів пайової участі визначені п. 5.1. вищевказаного положення Позивача.

Частиною 11 ст. 40 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності встановлено, що інформація щодо договору про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту та його виконання зазначається у декларації про готовність об'єкта до експлуатації або в акті готовності об'єкта до експлуатації.

Згідно ст. 648 ЦК України, зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Також, згідно з ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У ст. 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається, а у відповідності до ст. 599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до п.2.1 Договору Замовник перераховує кошти на розвиток інженерної-транспортної та соціальної інфраструктури Якушенецької сільської ради у розмірі - 2082356,44 грн. єдиним платежем на рахунок Якушенецької сільської ради до введення об'єкта в експлуатацію.

В порушення умов договору відповідач перерахував позивачу лише 10000,00 грн. 23.05.2017 року, таким чином сума заборгованості відповідача перед позивачем за договором становить 2 072 356, 44 грн.

Згідно ст. ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги доведеними, обґрунтованими, не спростованими відповідачем та такими, що відповідають фактичним обставинам справи, а відтак, вказані вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір за приписами ст. 49 ГПК України покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 36, 43, 44, 49, 82-84, 115 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Житлово-будівельного кооперативу "Барський 1" (вул. Центральна, 104, с. Нова Ободівка, Тростянецький район, Вінницька область, 24357, код ЄДРПОУ 41185590) заборгованість за договором про пайову участь замовника у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Якушинецької сільської ради № 8 від 10.05.2017 в сумі 2072356 (два мільйони сімдесят дві тисячі триста п'ятдесят шість грн..) 44 коп., на користь Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області (вул. Новоселів, 1, с. Якушинці, Вінницький район, Вінницька область, 23222, р/р 31518921700103, одержувач: УК у Вінницькому районі (с. Якушинці) 24170000, ІКЮО 38054712, банк: ГУДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015, призначення: пайова участь у розвитку інфраструктури населених пунктів).

3. Стягнути з Житлово-будівельного кооперативу "Барський 1" (вул. Центральна, 104, с. Нова Ободівка, Тростянецький район, Вінницька область, 24357, код ЄДРПОУ 41185590) на користь Прокуратури Вінницької області (вул. Монастирська, 33, м. Вінниця, 21050, код 02909909, ДКСУ, МФО 820172, р/р 35213099003988) судовий збір в сумі 31085 (тридцять одна тисяча вісімдесят п'ять грн.) 35 коп.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

5. Копію рішення направити відповідачу рекомендованим листом.

Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст. 84 ГПК України 07 вересня 2017 р.

Суддя Матвійчук В.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - відповідачу (вул. Центральна, 104, с. Нова Ободівка, Тростянецький район, Вінницька область, 24357)

Дата ухвалення рішення06.09.2017
Оприлюднено12.09.2017
Номер документу68701625
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2072356,44 грн.

Судовий реєстр по справі —902/732/17

Судовий наказ від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Судовий наказ від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Судовий наказ від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 02.08.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні