Рішення
від 07.09.2017 по справі 484/2252/17
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/484/1287/17 р.

Справа № 484/2252/17 p.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2017 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

у складі: головуючого - судді Закревського В.І.

при секретарі - Ярославській С.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Первомайська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської обалсті, про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ :

Позивачка звернулась до відповідача із вказаним позовом, мотивуючи вимоги тим, що 14 жовтня 2015 року в м. Первомайськ, Миколаївської області, помер її племінник, ОСОБА_3. Після його смерті відкрилася спадщина, на належне йому майно, що складалося з права на земельну частку (пай), площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка . Право на земельну частку (пай) належало померлому на підставі Сертифікату на право на земельну частку /пай/, серія МК № 0172471, виданого як члену КСП Лозоватка, 01.02.2001 р. Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла її рідна сестра ОСОБА_4 ( мати ОСОБА_3С), оскільки на день його смерті проживала та була зареєстрована разом з ним за однією адресою. 14 липня 2016 її рідна сестра, ОСОБА_4 померла. Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,0793 га, що розташована в межах території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області, право на земельну частку (паю) площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка , що належала їй особисто та право на земельну частку (паю) площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка , що належало ОСОБА_3. Позивачка являється єдиною спадкоємцею за законом після смерті сестри. Проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину, їй було відмовлено в зв'язку із пропуском строку для прийняття спадщини та через те, що вона не змогла надати документи які б підтверджували ступінь її родинного зв'язку із спадкодавцем. За рішенням Первомайського міськраойнного суду 29.05.2017 року їй було визначено додатковий строк для прийняття спадщини та встанвлено факт родинних відносин зі спадкодавицею. 05.07.2017 року у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом їй було знов відмовлено, в зв'язку із відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на вищевказане спадкове майно. Позивачці було роз'яснено, що у разі смерті власника нерухомого майна та відсутності правовстановлюючого документу, питання належності спадкодавцю цього майна та наступному його власнику (спадкоємцю) повинно вирішуватися у судовому порядку.

Позивач в судове засідання не з'явився, від представника ОСОБА_5 до суду надійшла заява із клопотанням про розгляд справи у його відсутність, позовін вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської обалсті в судове засідання не з'явився, до суду сільським головою було направлено листа із клопотанням про розгляд справи у відсутність їх представника, проти задоволення позову не заперечують.

Дослідивши матеріали справи суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 14 жовтня 2015 року в м. Первомайськ, Миколаївської області, помер ОСОБА_3, який являвся племінником позивачки ,про що ОСОБА_2 сільською радою Первомайського району, Миколаївської області було видане свідоцтво про смерть серії І-ФП № 216969, актовий запис про смерть № 7 (а.с.10).

Після його смерті відкрилася спадщина, на належне йому майно, що складалося з права на земельну частку (пай), площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка . Право на земельну частку (пай) належало померлому на підставі Сертифікату на право на земельну частку /пай/, серія МК № 0172471, виданого як члену КСП Лозоватка, 01.02.2001 р. (а.с.20)

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла його мати рідна сестра позивачки - ОСОБА_4, оскільки на день його смерті проживала та була зареєстрована разом з ним за однією адресою.

14 липня 2016 року в с. Лозуватка, Первомайського району, Миколаївської області, ОСОБА_4, померла, про що виконкомом ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області було видане свідоцтво про смерть серії І-ФП № 241990, актовий запис про смерть № 08.

Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,0793 га, що розташована в межах території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області на право на земельну частку (паю) площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка , що належала їй особисто та на на право на земельну частку (паю) площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка , що належало ОСОБА_3.

Відповідно до рішення Первомайського міськрайонного суду від 29.05.2017 року позивачці ОСОБА_1П було визначено додатковий строк для прийняття спадщини та встановлено факт родинних відносин між нею та її покійною сестрою ОСОБА_4.

Проте, постановою від 05.07.2017 року ОСОБА_1П було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії щодо видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на спадкове майно через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів, що посвідчують право власності на спадкове майно.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Спадкове майно, зокрема: земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,0793 га, що розташована в межах території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області, земельна частка (пай) площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка , та земельна частка (пай) площею 7,5 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району, Миколаївської області, із земель колишнього КСП Лозоватка дійсно за життя належала спадкодавиці ОСОБА_4 та ОСОБА_3, що об'єктивно підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно(а.с.14), витягом з Державного земельного кадастру (а.с.15-17), довідками Держгеокадасту від 30.03.2017 року № 29-14.050.4-996/0/2017 (а.с.18,20), ксерокопією сертифікату серії МК № 0172469 (а.с.19).

Згідно Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень , органи, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, видають дублікати правовстановлюючих документів на нерухоме майно лише власникам або уповноваженим ними особам за довіреністю.

Таким чином у позивачки немає можливості отримати дублікати правовстановлюючих документів на це спадкове майно, а тому єдиним способом захисту є звернення до суду.

На підставі вищевказаного позовні вимоги є законними, обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розміром 7,5 умовних кадастрових гектарів, що розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті моєї сестри, ОСОБА_4, що померла 14 липня 2016 року в с. Лозуватка, Первомайського району, Миколаївської області, що належало померлій на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії МК № 0172469 виданого Первомайською РДА 01.02.2001 р.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розміром 7,5 умовних кадастрових гектарів, що розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті моєї сестри, ОСОБА_4, що померла 14 липня 2016 року в с. Лозуватка, Первомайського району, Миколаївської області, що належало ОСОБА_3 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії МК № 0172471 виданого Первомайською РДА 01.02.2001 р.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 8,0793 га, кадастровий номер 4825487600:01:000:0246, що розташована в межах території ОСОБА_2 сільської ради Первомайського району Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті моєї сестри, ОСОБА_4, що померла 14 липня 2016 року в с. Лозуватка, Первомайського району, Миколаївської області.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Миколаївської області через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

С У Д Д Я :

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.09.2017
Оприлюднено09.09.2017
Номер документу68717875
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/2252/17

Рішення від 07.09.2017

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Ухвала від 13.07.2017

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні