Постанова
від 20.03.2015 по справі 520/3662/15-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/3662/15-к

Провадження № 1-кс/520/512/15

УХВАЛА

20.03.2015 року м.Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання слідчого СВ Київського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором прокуратури Київського району м.Одеси ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого відділу Київського РВ ОМУ ГУ МВС України в Одеській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32014160000000125 від 04.06.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Постановою прокуратури області від 16.06.2014 місцем проведення досудового розслідування цього кримінального правопорушення визначено територію Київського району м. Одеси та доручено його проведення слідчому відділу Київського РВ ОМУ ГУ МВС України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному проваджені здійснює група прокурорів, визначена постановою заступника прокурора Київського району м. Одеси від 19.06.2014, до складу якої включено: прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_4 та прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_5 . Старшим вказаної групи прокурорів призначено прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_4 .

Установлено, що невстановлені особи упродовж 2009-2014 років, шляхом реєстрації і перереєстрації в державних органах влади як суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), створили і придбали біля 15 підконтрольних собі підприємств, а саме: ТОВ«Кротон-Ф» (код ЄДРПОУ 37947281), ТОВ«Чорноморпівденьбуд» (код ЄДРПОУ 34421806), ТОВ«Фіаніт-Альфа» (код ЄДРПОУ 37223137), ТОВ«Бастіон-К» (код ЄДРПОУ 37608309), ТОВ«Амбрелла-ЛТД» (код ЄДРПОУ 36851248), ТОВ «Галатея-К» (код ЄДРПОУ 37608336), ТО«ѳнтполія» (код ЄДРПОУ 37608053), ТОВ«Шаблон-2011» (код ЄДРПОУ 38016627), ТОВ «Квартал-2011» (код ЄДРПОУ 38016593), ТОВ «Діоніс-КД» (код ЄРДПОУ 37947166), ТОВ«Нікастрой» (код ЄДРПОУ 35048732) та інші, які оформили на підставних осіб, що дали свою згоду за грошову винагороду бути засновниками і керівниками створених суб`єктів підприємницької діяльності не маючи при цьому на меті здійснювати статутну діяльність таких підприємств.

Створивши і придбавши вищезгадані підприємства, заволодівши їх печатками і установчими документами, призначивши на посади їх керівників підставних осіб, невстановлені особи, заздалегідь знаючи, що підконтрольні їм суб`єкти підприємницької діяльності - юридичні особи - не здійснюватимуть статутну діяльність, переслідували при цьому мету прикриття своєї незаконної діяльності, яка виразилася в сприянні різним суб`єктам підприємницької діяльності України, що реально діяли, в проведенні безтоварних фінансових операцій з грошовими коштами за допомогою незаконного переведення їх з безготівкової форми розрахунку в готівку, в мінімізації зобов`язань з податку на додану вартість та штучному завищенні валових витрат, тобто в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

У ході досудового розслідування, встановлено, що ТОВ «Кротон-Ф» (код ЄДРПОУ 37947281) є одними з таких підприємств, які були задіяні у злочинній схемі, спрямованій на ухилення від сплати податків, та надання податкової вигоди третім особам.

Крім того, ТОВ «Кротон-Ф» (код ЄДРПОУ 37947281) має ознаки фіктивних підприємств, а саме: відсутні основні фонди та виробничі потужності, технічний та управлінський персонал, виробничі активи складські приміщення, транспортні засоби, підприємство не знаходяться за місцем реєстрації.

Незаконна діяльність полягає у тому, що невстановлені особи під прикриттям вказаних підприємств документально оформляють неіснуючі операції з продажу товарів (робіт, послуг), після чого такі документи передаються замовникам «послуг» (підприємствам контрагентам) для їх відображення в бухгалтерському і податковому обліках з метою незаконного формування податкового кредиту і валових витрат, заниження своїх податкових зобов`язань з податку на додану вартість і податку на прибуток. За такі «послуги» контрагенти перераховували на поточні рахунки ТОВ «Кротон-Ф» (код ЄДРПОУ 37947281) грошові кошти, які в подальшому знімаються готівкою у банківських установах та поверталися клієнтам.

Так, використовуючи реквізити ТОВ «Кротон-Ф» (код ЄДРПОУ 37947281) та печатку підприємства, невстановлені особи здійснювали незаконну діяльність, яка спричинила матеріальну шкоду державі.

Крім того, ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281) має ознаки фіктивних підприємств, а саме: відсутні основні фонди та виробничі потужності, технічний та управлінський персонал, виробничі активи складські приміщення, транспортні засоби, підприємство не знаходяться за місцем реєстрації.

Допитаний у якості свідка 20.02.2015 директор та засновник ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281) ОСОБА_6 , показав, що він став фактичним засновником та директором ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281), підписавши реєстраційні документи за грошову винагороду від невстановленої особи, проте фінансово - господарську діяльність ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281) він не здійснював, підписував документи первинно-бухгалтерського обліку підприємств за грошову винагороду, не розуміючи їх зміст, фактично договорів з підприємствами контрагентами не укладав, товарів (послуг) не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, грошових коштів в банківських установах не знімав, податкову звітність не складав і нікому цього не доручав.

Слідчий в рамках порушеного кримінального провадження звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів з у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 15, а саме до реєстраційної справи ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281), яка відображає процес створення та здійснення підприємницької діяльності з моменту створення та по теперішній час, з можливістю вилучення оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281).

Слідчий в суді підтримав клопотання, вважаючи обґрунтованими викладені ним доводи, а також пояснив, що зазначені документи необхідні для вирішення завдань кримінального провадження з метою встановлення важливих обставин кримінального провадження, проведення слідчий дій, у т.ч. судових експертиз по документам реєстраційної справи ТОВ «Кротон-Ф», а також з метою досягнення дієвості кримінального провадження.

Від відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, посадовці якого були належним чином повідомлені про час та місце засідання, представник не з`явився, про причини неявки не повідомив, клопотань не надав, тому подання розглядається без його участі.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, а також вислухавши думку слідчого, враховуючи наявність постанови слідчого про призначення експертиз, дійшов висновку про те, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчим доведена наявність підстав вважати, що реєстраційна справа ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281) перебуває або можє перебувати у володінні відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 15, і що ці документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст.159, 163-166 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Київського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчому СВ Київського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області ОСОБА_3 до речей і документів, які перебувають у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 15, в саме: до реєстраційної справи ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281), яка відображає процес створення та здійснення підприємницької діяльності з моменту створення та по теперішній час, з можливістю вилучення оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ «Кротон-Ф» (ЄДРПОУ 37947281).

Строк дії ухвали становить 30 (тридцять днів) і обчислюється з дня постановлення ухвали.

Попередити посадових осіб відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Відповідно до ст.309 КПК України ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення20.03.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу68721617
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/3662/15-к

Постанова від 20.03.2015

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Борщов І. О.

Постанова від 20.03.2015

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Борщов І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні