Рішення
від 07.09.2017 по справі 905/1702/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

07.09.2017 Справа № 905/1702/17

Господарський суд Донецької області у складі судді Левшиної Я.О., при секретарі судового засідання Мазурік М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовною заявою: Комунального підприємства «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради, м. Бердянськ, Запорізька область

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерпроект» , м. Маріуполь, Донецька область

про : стягнення основного боргу в розмірі 5950,15грн., пені в розмірі 5950,15грн., 3% річних в розмірі 518,88грн., інфляційних втрат в розмірі 5488,43грн.

За участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (за довіреністю №558 від 02.02.2017р.);

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради, м.Бердянськ, Запорізька область звернулось до господарського суду Донецької області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерпроект» , м. Маріуполь, Донецька область про стягнення основного боргу в розмірі 5950,15грн., пені в розмірі 5950,15грн., 3% річних в розмірі 518,88грн., інфляційних втрат в розмірі 5488,43грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями, позовну заяву призначено до розгляду судді Левшиній Я.О.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення умов договору про надання послуг з водопостачання та водовідведення №11б/в від 01.06.2011р. щодо перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин стічних вод, внаслідок чого утворилась стягувана заборгованість.

На підтвердження вказаних обставин позивач надав: договір про надання послуг з водопостачання та водовідведення №11б/в від 01.06.2011р.; акт від 18.08.2014р.; рішення виконкому Бердянської міської ради № 561 від 13.12.2011 р.; рішення виконкому Бердянської міської ради № 468 від 13.11.2012 р.; акт відбору проб стічної води від 15.07.2014р;, хіманаліз промислової стічної вод; телефонограму №2173 від 22.07.2014р.; лист №2708 від 12.09.2014р.; рахунок №25 від 08.08.2014р.; акт від 31.07.2014 р.; рахунок №56291 від 31.07.2014р.; норматив плати за скидання наднормативних забруднень у систему каналізації підприємства на 2014р.; свідоцтво про атестацію №354; претензія №4610 від 19.11.2014р.; реєстр на відправлення рекомендованої кореспонденції з фіскальним чеком №2912 від 20.11.2014р.; правоустановчі документи.

Під час розгляду справи позивачем були надані додаткові документи для долучення до матеріалів справи, а саме: підтвердження відсутності в господарських судах України або іншому органі, який в межах своєї компетенції вирішує спори, справи з даного спору та відсутності рішення цих органів з такого спору.

Представник позивача в судове засідання 07.09.2017р. з'явився, позовні вимоги підтримав, вимоги ухвали суду виконав.

Представник відповідача у судове засідання 07.09.2017р. не з'явився, вимоги ухвали суду не виконав.

Суд вважає за можливе розглянути спір в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в справі матеріалами, оскільки їх цілком достатньо для правильної юридичної кваліфікації спірних правовідносин, а окремі ненадані відповідачем документи та його неявка у світлі приписів ст.ст. 4-3, 22, 33, 77 Господарського процесуального кодексу України, не вливають на таку кваліфікацію та не є підставою для відкладання розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

01.06.2011р. між Комунальним підприємством Бердянськводоканал Бердянської міської ради (виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Інтерпроект (абонент) укладений договір про надання послуг з водопостачання та водовідведення №11б/в, згідно до умов п.п. 1.1, 1.2 якого, виконавець бере на себе зобов'язання забезпечувати об'єкти Абонента питною водою, яка відповідає державним санітарним нормам та правилам Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною (ДСанПін 2.2.4-171-10) або дозволу Держспоживстандарту України, виданого на підставі висновку Міністерства охорони здоров'я України на відхилення від стандарту, згідно з графіком водопостачання в об'ємі встановленого ліміту, а також приймати від нього стічні води в об'ємах встановленого ліміту та в межах встановлених допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах. Абонент бере на себе зобов'язання своєчасно і в повному обсязі оплачувати надані йому послуги з водопостачання та водовідведення, виконувати усі приписи виконавця, направлені на поліпшення якості та достовірності обліку наданих послуг, належно експлуатувати водопровідні та каналізаційні мережі, пристрої та прилади на них, які перебувають у нього на балансі, а також виконувати інші умови цього договору та нормативних актів стосовно водопостачання та водовідведення.

У пункті 3.4 договору, встановлені показники допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах абонента, які надходять у каналізаційну систему виконавця і які суворо забороняється перевищувати. Скид інших речовин, не передбачених договором, забороняється. Уразі зміни величини допустимої концентрації забруднюючих речовин. У разі зміни величини допустимої концентрації нові величини вступають в дію та стають обов'язковими для сторін з моменту набрання чинності акту, яким затверджені вказані величини.

Згідно додатку до ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянська в редакції рішення виконкому Бердянської міської ради № 468 від 13.11.2012 р., допустима концентрація фосфатів у стічних водах підприємств при скиді у систему каналізації м. Бердянська складає 5,81мт/дм3.

Розмір та порядок оплати за скид додаткових об'ємів стічних вод та стічних вод з перевищенням нормативів показників якості стічних вод визначається ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянська, ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України (затв. Наказом Держбуду України №37 від 109.02.2002р.) та інструкцією про встановлення та стягнення плати за скид промислових та інших стічних вод у системи каналізації населених пунктів (затв. Наказом Держбуду України №37 від 19.02.2002р.) (3.9 договору).

Згідно п. 3.11 договору, відбір проб стічних вод з контрольних колодязів Абонента виконується уповноваженими представниками виконавця у присутності відповідального представника Абонента, що фіксується в акті з зазначенням часу , дати відбору проб, посади та прізвища представника підприємств, та підписується, як представником виконавця, так і представником Абонента. Акт складається у двох примірниках.

Відповідно до п. 3.12 договору, підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень є виявлені виконавцем у результаті лабораторного контролю перевищення допустимої концентрації забруднюючих речовин в стічних водах Абонента занесених у таблицю п. 3.4 договору.

Пунктом 3.14.7 договору, передбачено право виконавця сповіщати Абонента після закінчення аналізу в 15-денний термін про перевищення допустимих концентрацій в його стічних водах. При виявленні залпового скиду забруднюючих речовин в стічних водах Абонента представник виконавця повідомляє Абонента через його представника негайно при відборі проб (після візуального обстеження проби стічних вод) і повторно, після виконання лабораторного аналізу проби-телефонограмою з вказанням часу та дати початку скиду. Закінченням залпового скиду вважається офіційне повідомлення Абонентом Виконавця про заходи щодо усунення причин залпового скиду і лабораторного підтвердження результатів аналізу виконаних Виконавцем після відбору проб. У такому випадку Абонент забезпечує Виконавця транспортним засобом та уповноваженим персоналом.

Згідно п. 3.15.3 договору, Абонент зобов'язаний скидати стічні води виключно в межах допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Абонент зобов'язаний своєчасно оплачувати рахунки, виставлені виконавцем за перевищення понад встановлених договором об'ємів стічних вод та концентрацій забруднюючих речовин, а також за залпові скиди забруднюючих речовин (п. 3.15.12 договору).

Відповідно до п. 4.6 договору, Абонент протягом десяти календарних днів з початку звітного періоду сплачує виконавцю суму у розмірі 50% від фактично отриманих в попередньому місяці послуг. Остаточний розрахунок за отримані послуги Абонент здійснює протягом п'яти банківських днів із моменту отримання рахунку.

У разі прострочення оплати виставленого рахунку Абонент зобов'язаний сплатити виконавцю пеню у розмірі, встановленому діючим законодавством (п. 5.5. договору).

Згідно п. 7.1 договору, договір укладений на строк до 31.12.2012р., набирає чинності після його підписання і вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору не поступає заяви однієї зі сторін про відмову від даного договору або його перегляду. У разі перегляду цього договору він діє на цих умовах до підписання сторонами нового договору та узгодження розбіжностей.

Відповідно до п. 7.8 ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України , які були чинні на момент виникнення спірних правовідносин, з метою контролю якості стічних вод Підприємств, Водоканал здійснює відбір разових проб. Виявлені в цих пробах перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах є підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень. Відбір контрольних проб стічних вод Підприємств виконується уповноваженими представниками Водоканалу, що фіксується у спеціальному журналі або акті, який підписують як представники Водоканалу, так і представник Підприємства-абонента. У разі неявки уповноваженого представника Підприємства або при його відмові підписати акт останній підписується представниками Водоканалу із зазначенням прізвища представника абонента, який відмовився підписати акт.

Відповідно до п. 2.2. ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянська, затверджених рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради від 13.12.2011р. № 561, визначено, що КП Бердянськийводоканал БМР зобов'язаний здійснювати нагляд за технічним станом системи каналізації міста, умовами скиду стічних вод підприємств та за виконання підприємствами місцевих правил приймання і вимог договору.

15.07.2014р. позивачем був зроблений разовий відбір проб промислової стічної води відповідача, про що було складено акт відбору проб промислової стічної води від 15.07.2014р. Даний акт був складений та підписаний представниками позивача та відповідача.

Виробничо-вимірювальною лабораторією КП Бердянськводоканал Бердянської міської ради проведено хіманаліз промислової стічної води у кількості 1,5л., яким встановлено факт перевищення допустимої концентрації забруднюючих речовин у стічних водах відповідача, а саме: по фосфатам - при нормі 5,81 мг/дм3 показники 11,7 мг/дм3.

Відповідно до п. 7.10 «ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України» , при виявленні перевищення ДК забруднень, установлених договором або місцевими ОСОБА_2 приймання, Водоканал після закінчення аналізу направляє Підприємству повідомлення про виявлене перевищення ДК забруднень (листом або телефонограмою) у термін, визначений місцевими ОСОБА_2 приймання, але не більше 15 днів.

Кількість стічних вод визначено відповідно до акта зняття показань від 31.07.2014р.

Відповідно до норматив плати за скидання наднормативних забруднень у систему каналізації підприємства на 2014р.: за 1м. куб стоків - 6,00грн. без ПДВ, 7,20грн. з ПДВ.

22.07.2014р. позивач направив відповідачу телефонограму №2173 про факт перевищення допустимої концентрації забруднюючих речовин у стічних водах відповідача.

За результатами проведених аналізів проб позивачем відповідачу направлений рахунок-фактура №25 від 08.08.2014р. на суму 5950,15грн., який був надісланий відповідачу з листом №2708 від 12.08.2014р.

Згідно з п.10.13 ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянська, при виявленні перевищення ДК забруднень, установлених договором або місцевими ОСОБА_2 приймання, КП Бердянськводокангал БМР після закінчення аналізу направляє підприємству повідомлення про виявлення перевищення ДК забруднень (листом або телефонограмою) у термін не більше, ніж через 15 днів. Протягом шестимісячного терміну, після виявлення перевищення ДК КП Бердянськводокангал БМР згідно з Господарським процесуальним кодексом України направляє підприємству претензію, до якої додаються: копія акта про відбір проби, копія результатів аналізу стічних вод, розрахунок величини додаткової оплати за скид стічних вод (передаються лише ті документи, що відсутні у підприємстві).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач також направляв відповідачу претензію №4610 від 19.11.2014р. з вимогою сплатити заборгованість у розмір 5950,15грн., яка була отримана, але не задоволена останнім.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується" на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим (ст.43 Господарського процесуального кодексу України).

Виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає розглядувані вимоги позивача до відповідача такими, що підлягають задоволенню у повному обсягу, враховуючи наступне:

Як вбачається із матеріалів справи, суть спірних правовідносин полягає у вирішенні питання щодо стягнення плати за скид стічних вод з понаднормативним забрудненням за договором №11б/в від 01.06.2011р. та стягненні пені, 3% річних, інфляційних втрат.

Зазначені правовідносини регулюються Законом України «Про питну воду та питне водопостачання» , Законом України «Про житлово-комунальні послуги» , ОСОБА_2 користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, ОСОБА_2 технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації в населених пунктах України, ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств в комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств в систему каналізації міста (селища), Інструкцією про встановлення та стягнення плати за скидання промислових та інших стічних вод в систему каналізації населених пунктів, а також іншими нормативно-правовими актами України.

Зобов'язання згідно із ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України, ст.174 Господарського кодексу України виникають, зокрема, з договору та інших правочинів.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Стаття 193 Господарського кодексу України передбачає, що суб'єкти господарювання та учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Аналогічне положення закріплено в ст. 526 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 530 ЦК України якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 19 лютого 2002 року N 37, зареєстрованих в Мін'юсті України 26.04.2002р. за № 403/6691, встановлено, що вони поширюються на комунальні підприємства водопровідно-каналізаційного господарства міст і селищ України та інші підприємства, що мають на балансі системи місцевого водопроводу та каналізації (далі - водоканали), та на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності й відомчої належності, які скидають свої стічні води в системи каналізації населених пунктів.

ОСОБА_2 спрямовані на запобігання порушенням у роботі мереж і споруд каналізації, підвищення ефективності роботи цих споруд і безпеки їх експлуатації та забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення скидами стічних вод підприємств.

ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України встановлено, що загальні вимоги до порядку відбирання проб, методики відбирання передбачено Національними стандартами України.

На підставі цих ОСОБА_2 та «Інструкції про встановлення та стягнення плати за скид промислових стічних вод у системи каналізації населених пунктів» , зареєстрованої Міністерством юстиції України 26.04.2002 р. №402/6990, водоканали розробляють місцеві ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту, у яких установлюються допустимі концентрації для кожної забруднюючої речовини, що може скидатися підприємствами в систему каналізації, а також відображаються місцеві особливості приймання стічних вод підприємств у міську каналізацію.

Інструкція встановлює єдиний на території України порядок встановлення та стягнення плати за скиди промислових та інших стічних вод у системи каналізації населених пунктів і поширюється на комунальні підприємства водопровідно-каналізаційного господарства міст і селищ України та інші підприємства, що мають на балансі системи місцевого водопроводу та каналізації (далі водоканали), та на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності й відомчої належності, які скидають свої стічні води в системи каналізації населених пунктів (далі - підприємства).

Згідно з п.1.3. Інструкції Водоканали здійснюють скиди у водні об'єкти очищених стічних вод з умістом забруднюючих речовин у відповідності до лімітів, що встановлюються органами Мінекоресурсів України, та сплачують збір за забруднення навколишнього природного середовища згідно з Порядком та Інструкцією про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки та Державної податкової адміністрації України №162/379 від 19.07.1999р., із змінами та доповненнями, унесеними наказами Мінекоресурсів та ДПА України №24/37 від 27.01.2000р. та №75/76 від 28.02.2001р.

Підприємства скидають стічні води в системи комунальної чи відомчої каналізації та сплачують їм за послуги водовідведення відповідно до договорів з Водоканалами. Договори укладають на підставі місцевих ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації міста, ОСОБА_2 користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України №65 від 01.07.1994р., зареєстрованих у Мін'юсті України №165/374 від 22.07.1994р. (далі - ОСОБА_2 користування), та цієї Інструкції.

Підприємства повинні повністю покрити всі витрати Водоканалу, пов'язані з транспортуванням і очищенням стічних вод та справлянням збору за забруднення навколишнього природного середовища. При недотриманні вимог договору та місцевих ОСОБА_2 приймання сплатити Водоканалу плату за скид понаднормативних забруднень, а також відшкодувати збитки, заподіяні через порушення режиму скиду і допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах, які скидаються підприємствами.

Контроль за прийманням стічних вод Підприємств у каналізаційну мережу здійснюють Водоканали.

Рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради №561 від 13.12.2011р. затверджені ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянськ, вказані ОСОБА_2 регулюють відносини сторін по даній справі та є чинними на час вирішення спору.

У п.7.5 ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянськ зазначено, що період, за який стягується плата за скид підприємством стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій, установленим разовим аналізом, визначається один календарний місяць (у якому були відібрані проби. Підвищена плата стягується за весь обсяг стічних вод, скинутих споживачем за цей період з даного об'єкта.

При перевищенні рівня вмісту забруднюючих речовин у стічних водах підприємств, що скидається у систему каналізації , порівняно із встановленими місцевими правилами приймання, підприємства сплачують кп Бердянськводоканал БМР плату за скид понаднормативних забруднень, яка нараховується за нормативом плати за очищення 1 куб. м. стічних вод з умістом забруднень у межах допустимих концентрацій, обсягом скинутих понаднормативно забруднених стічних вод та коефіцієнтом кратності, який враховує рівень небезпеки скинутих забруднень для технологічних процесів очищення стічних вод та екологічного стану водойми (п. 7.2 ОСОБА_2 приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Бердянськ).

Кількість стічних вод визначено відповідно до акта зняття показань від 31.07.2014р. - 815.

Відповідно до норматив плати за скидання наднормативних забруднень у систему каналізації підприємства на 2014р.: за 1м. куб стоків - 6,00грн. без ПДВ, 7,20грн. з ПДВ.

Позивачем відповідачу направлений рахунок №25 від 08.08.2014р. на суму 5950,15грн.

Враховуючи вищенаведене, загальна сума заборгованості становить 5950,15 грн.

Відповідач доказів оплати заборгованості за перевищення допустимих концентрацій показників стічних вод не надав.

Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України боржник у разі прострочення виконання грошового зобов'язання має на вимогу кредитора сплатити заборгованість.

З огляду на дані норми права та встановлені судом обставини справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 5950,15 грн.

Позивачем нараховано та заявлено до стягнення пеню в розмірі 5950,15грн., 3% річних - 518,88грн., інфляційні нарахування - 5488,43грн.

Відповідно до ст.ст. 216-218 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій. Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. Господарські санкції застосовуються в установленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин. Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Статтями 610, 611 Цивільного кодексу України визначено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до приписів ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Згідно п.5.5 договору, у разі прострочення оплати виставленого рахунку Абонент зобов'язаний сплатити виконавцю пеню у розмірі, встановленому діючим законодавством.

Відповідно до ст.1 Закону У країни Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій суб'єкти підприємницької діяльності, за несвоєчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги сплачують пеню в розмірі одного відсотка від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, якщо інший розмір пені не встановлено угодою сторін, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу.

Відповідно до п. 4.6 договору, Абонент протягом десяти календарних днів з початку звітного періоду сплачує виконавцю суму у розмірі 50% від фактично отриманих в попередньому місяці послуг. Остаточний розрахунок за отримані послуги Абонент здійснює протягом п'яти банківських днів із моменту отримання рахунку.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, рахунок №25 від 08.08.2014р. був отриманий відповідачем 14.08.2017р.

Отже, в силу ст. 253 Цивільного кодексу України, позивач здобув право вимоги сплати боргу - 22.08.2014р.

Перевіривши арифметичний розрахунок пені, 3% річних та інфляційних нарахувань, правові підстави, періоди та порядок їх нарахування, суд дійшов висновку про задоволення цих вимог та стягнення з відповідача: пені в розмірі 5950,15грн., 3% річних в розмірі 518,88грн., інфляційних нарахувань в розмірі 5488,43грн.

Судові витрати у відповідності до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради, м. Бердянськ, Запорізька область до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерпроект» , м. Маріуполь, Донецька область про стягнення основного боргу в розмірі 5950,15грн., пені в розмірі 5950,15грн., 3% річних в розмірі 518,88грн., інфляційних втрат в розмірі 5488,43грн. задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерпроект» (87515, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Леніна, 4, ЄДРПОУ 32091130) на користь Комунального підприємства «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, пр.. Східний, 97, ЄДРПОУ37622628) суму основного боргу у розмірі 5950,15грн., пеню в розмірі 5950,15грн., 3% річних в сумі 518,88грн., інфляційні нарахування в розмірі 5488,43грн., а також відшкодування сплаченого судового збору в розмірі 1600,00грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, а у разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним господарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

У судовому засіданні 07.09.2017р. оголошено та підписано повний текст рішення.

Суддя Я.О. Левшина

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.09.2017
Оприлюднено10.09.2017
Номер документу68736978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1702/17

Судовий наказ від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Рішення від 07.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 17.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні