Ухвала
від 06.09.2017 по справі 308/8754/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/8754/17

У Х В А Л А

06.09.2017 року місто Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання Слідчого в ОВС 2 відділення слідчого вiддiлу УСБУ в Закарпатськiй області майора юстиції ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку -

В С Т А Н О В И В:

З внесеного клопотання слідчого , яке погоджено з прокурором вбачається, щоУ рамках провадження № 42015070000000129 досліджуються обставини вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

У вказаному кримінальному провадженні досліджуються обставини вчинення впродовж березня-липня 2015 року службовими особами «Закарпатської ощадної кредитної спілки» за попередньою змовою зі службовими особами ряду банківських установ м. Ужгорода та інших осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем, розтрати коштів спілки у особливо великих розмірах.

Так, впродовж березня-липня 2015 року на розрахункові рахунки Закарпатської ощадної кредитної спілки у різних банківських установах поступили кошти в сумі понад 44 млн. грн. за договорами переуступки боргу (погашення кредитної заборгованості) та благодійних внесків від 3-х суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «Оптимал Тренд» м. Київ, вул. Харківське шосе, 144 «А» ЄДРПОУ 39509172, ТОВ «Юволонд» м. Київ, провул. Червоноармійський, 14 ЄДРПОУ 39647010 та ТОВ «Аквабілайф» м. Київ, вул. Мечникова, 16 «А» ЄДРПОУ 39653679.

В подальшому, впродовж березня-липня 2015 року з рахунків ЗОКС вказані грошові кошти в сумі понад 44 млн. грн. були переведені у готівкову форму, зокрема шляхом зняття готівки уповноваженими працівниками спілки за чековими книжками та з використанням корпоративної платіжної банківської картки спілки без їх подальшого внесення у касу ЗОКС, безпідставного перерахування на карткові банківські рахунки фізичних осіб коштів у вигляді повернення депозитів, виплати відсотків за депозитами вкладникам, видачі кредитів зі зняттям готівки з таких карткових рахунків через каси відділень банку у м. Ужгороді та банкоматів.

При цьому встановлено, що будь-які документи на видачу кредитів чи повернення депозитів за рахунок вказаних вище грошових коштів у сумі понад 44 млн. грн. у спілці не складались, більшості фізичних осіб, на рахунки яких поступали грошові кошти, про джерела їх походження відомо не було.

Так встановлено, що до вчинення вказаного злочину причетні ОСОБА_3 - засновник Закарпатської ощадної кредитної спілки, та його мати директор вказаної кредитної спілки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які вступили у злочинну змову з керівниками банківських установ на території м. Ужгорода, з метою обернення безготівкових коштів Закарпатської ощадної кредитної спілки (далі ЗОКС) у готівку шляхом зняття з рахунків ЗОКС з використанням банківських карток та рахунків, оформлених та відкритих на підставних осіб та їх подальшу передачу ОСОБА_4 , яка розпоряджалася ними на власний розсуд, чим вчинили розтрату коштів ЗОКС в особливо великих розмірах.

ОСОБА_4 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою, у будинку, прибудинкових будівлях, гаражах, інших побутово-господарських спорудах, а також у використовуваних ОСОБА_5 транспортних засобах, знаходяться: великі суми готівкових коштів; банківські та інші фінансові документи, пов`язані з оберненням безготівкових коштів Закарпатської ощадної кредитної спілки у готівку; засоби електронно-обчислювальної техніки (персональний комп`ютер, ноутбук, планшет, смартфон, комунікатор), на яких можуть міститись електронні документи, що свідчать про оберненням безготівкових коштів Закарпатської ощадної кредитної спілки у готівку; інші речі та документи, що можуть мати значення для встановлення обставин вчинення злочину по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до інформаційної довідки, нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_6 .

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Відповідно дост. 234 ч. 2 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді, за наявності підстав для його проведення, та обґрунтуванням доводів клопотання оригіналами або копіями документів та іншими матеріалами.

У відповідності до ч. 1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб

Згідно п.п. 4, 5, 6 ч. 3ст. 234 КПК України клопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Відповідно до вимог п.18 ч.1ст.3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Враховуючи наведене в клопотанні та те, що органом досудового розслідування відкрито кримінальне провадження, а також доведено наявність достатніх підстав вважати, що саме за вказаною в клопотанні адресою можуть знаходитися речі , предмети та документи , які мають важливе доказове значення , суд приходить до висновку , що існують правові підстави щодо здійснення обшуку вказаних в клопотанні приміщень, а тому приходить до висновку, що клопотання обґрунтоване і підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 234, 235, КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на обшук житла за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщеннях побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення, в підсобних і нежитлових приміщеннях, що відносяться до даної адреси, яке належить ОСОБА_6 , та в якому фактично проживає ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення:

-великих сум готівкових коштів;

-банківських та інші фінансових документів, пов?язаних з оберненням безготівкових коштів Закарпатської ощадної кредитної спілки у готівку;

-засобів електронно-обчислювальної техніки (персональний комп`ютер, ноутбук, планшет, смартфон, комунікатор), на яких можуть міститись електронні документи, що свідчать про оберненням безготівкових коштів Закарпатської ощадної кредитної спілки у готівку;

-інших речей та документів, що можуть мати значення для встановлення обставин вчинення злочину по даному кримінальному провадженню.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

Вказана ухвала надає дозвіл на проникнення до житла та іншого володіння особи лише один раз, протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення06.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68769891
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/8754/17

Ухвала від 06.09.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні