Постанова
від 12.09.2017 по справі 815/3942/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3942/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2017 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Єфіменко К.С. розглянувши у скороченому провадженні у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду справу за адміністративним позовом Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря до Товариства з обмеженою відповідальністю КД ТРАНС про застосування заходів реагування, -

В С Т А Н О В И В :

З позовом до суду звернулась Державна екологічна інспекція Північно-Західного регіону Чорного моря до Товариства з обмеженою відповідальністю КД ТРАНС про застосування заходів реагування до ТОВ "КД ТРАНС", а саме зупинення виконання робіт, надання послуг ТОВ "КД ТРАНС", в результаті яких здійснюються викиди в атмосферне повітря без відповідного дозволу до моменту одержання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

01.08.2017 року було відкрито провадження по справі та надано відповідачу строк до 09.08.2017 року для надання заперечень.

Відповідач був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про отримання 23.08.2017 року відповідачем копії ухвали (а.с.28), заперечень та клопотань до суду не надходило.

Згідно вимог п.5 ч.1 ст.183 2 КАС України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо застосування у випадках, передбачених законом, заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), якщо вони можуть бути застосовані виключно за судовим рішенням.

Положеннями ч.3,4 ст.183 2 КАС України передбачено, що суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення.

Відповідно до ч.5 ст.183 2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення десятиденного строку отримання відповідачем адміністративного позову, якщо до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши наявні в справі письмові докази суд встановив наступні факти та обставини:

У період з 12.12.2016 року по 30.12.2016 року на підставі наказу Державної екологічної інспекції Північно-західного регіону Чорного моря №316 від 06.12.2016 року (а.с.6) та направлення на перевірку №100136 від 06.12.2016 року (а.с.7), державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чорного моря Фурдуй Л.В. та Дяченко Ю.В. було проведено планову перевірку ТОВ КД ТРАНС (вул.Шабська,81, м.Білгород-Дністровський, Одеська область,67700) з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами.

За результатами перевірки було складено акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами (а.с.8-15), в якому встановлено факт здійснення господарської діяльності без дозволу, одержання якого передбачено діючим законодавством, а саме здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами під час перевантаження каоліну та шлаку вугільного без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, що є порушенням ст.ст.10, 11 Закону України "Про охорону атмосферного повітря".

Згідно ч.1 ст.10 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", підприємства, установи, організації та громадяни - суб`єкти підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов'язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, зобов'язані здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря, дозволами на викиди забруднюючих речовин тощо.

Згідно ч.5-6 ст.10 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб'єкту господарювання, об'єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення. Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого суб'єкту господарювання, об'єкт якого належить до першої групи, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Згідно ч.1 ст.33 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", особи, винні у викидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноважених на те органів виконавчої влади, відповідно до закону, несуть відповідальність згідно з законом.

На відповідальну особу, а саме: на директора Товариства з обмеженою відповідальністю КД ТРАНС ОСОБА_3 складено Протокол про адміністративне правопорушення від 25.01.2017 року №100202 за встановлене правопорушення (а.с.16).

Згідно ч.6-7 ст.7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності за результатами здійснення планового або позапланового заходу, посадова особа органу державного нагляду (контролю), у разі виявлення порушень вимог законодавства, складає акт. На підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

Отже, Держекоінспекцією за результатами перевірки складено Акт, в якому зафіксовано, що господарська діяльність автозаправочної станції(АЗС) в порушення норм законодавства України здійснюється без дозволу на здійснення операцій.

Відповідно до ч.1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.70 Кодексу адміністративного судочинства України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до положень ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Суд встановивши ґрунтовність позовних вимог суб`єкту владних повноважень на підставі ч.2 ст.162 КАС України повинен винести постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Судові витрати розподілити у відповідності до вимог ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163, 183 2 , 183 6 ,256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Застосувати заходи реагування до Товариства з обмеженою відповідальністю КД ТРАНС (код ЄДРПОУ 39069599, адреса: вул.Шабська,81, м.Білгород-Дністровський, Одеська область,67700) шляхом зупинення виконання робіт, надання послуг ТОВ "КД ТРАНС", в результаті яких здійснюються викиди в атмосферне повітря без відповідного дозволу до моменту одержання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю КД ТРАНС (код ЄДРПОУ 39069599, адреса: вул.Шабська,81, м.Білгород-Дністровський, Одеська область,67700) зупинити виконання робіт, надання послуг ТОВ "КД ТРАНС", в результаті яких здійснюються викиди в атмосферне повітря без відповідного дозволу до моменту одержання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами у зв`язку із загрозою життю та здоров'ю людей.

4. Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови тільки з підстав, визначених ч.8 ст.183 2 КАС України.

Суддя Єфіменко К.С.

Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено12.09.2017
Номер документу68778357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3942/17

Постанова від 12.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

Ухвала від 01.08.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні