Постанова
від 13.09.2017 по справі 821/1209/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2017 р.м. ХерсонСправа № 821/1209/17 Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді: Кисильової О.Й.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області до товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату пенсій,

встановив:

Херсонське об'єднане управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро Пріор" (далі - відповідач, ТДВ "ОКБ "Пріор") про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених на згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів за липень 2017 року в сумі 3992,82 грн.

Адміністративний позов обґрунтований тим, що у ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор" працювали та вийшли на пенсію особи, які обіймали посади наукових працівників та отримують пенсію призначену відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність". Враховуючи те, що розмір зазначених пенсій є вищим за розмір пенсії із солідарної системи, який обчислюється згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідач зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату вказаної різниці пенсій, однак не виконує свого обов'язку добровільно, тому позивач просить стягнути з ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор" заборгованість по даних витратах за липень 2017 року в сумі 3992,82 грн.

Позивач надіслав до суду клопотання про розгляд справи без участі його представника, в порядку письмового провадження (ч. 4 ст. 122 КАС України).

Будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи відповідач 05.09.2017 року у судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, письмових заперечень проти позову не надав. Надіслана рекомендованою кореспонденцією на адресу відповідача, що зазначена в ЄДРПОУ, повістка про виклик у судове засідання, повернута до суду із відміткою Укрпошти "за закінченням встановленого строку зберігання".

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України повістка у разі неможливості її вручення негайно повертається до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Зважаючи на приписи статті 128 КАС України, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи без участі відповідача в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Працівники товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" (код ЄДРПОУ 14311212) ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 вийшли на пенсію та отримують виплати згідно з Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" від 26.11.2015 № 848-VIII (далі - Закон № 848-VIII).

З дня набрання чинності Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі - Закон № 2464-VI) платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску (ч. 3 розділу VIII Закону № 2464-VI).

Відповідно до статті 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року 1788-ХІІ, виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Згідно зі ст. 6 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та п. 13 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особи, які мають одночасно право на різні державні пенсії, призначається одна пенсія за їх вибором.

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 26.11.2015 року № 848-VIII (далі-Закон № 848-VIII) держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці.

Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 60 відсотків суми заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 35 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески) (абз. 2 ч. 2 ст. 37 Закону № 848-VIII).

Різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується, зокрема, для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів (ч. 6 ст. 37 Закону № 848-VIII).

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи регулюється Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 року № 372 (далі - Порядок № 372).

Згідно пункту 5 Порядку № 372, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

У липні 2017 року позивачем проводились виплати пенсій особам, які працювали в ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор". Відповідач використовував найманих працівників, у тому числі на посадах наукових працівників, які мають право на призначення спеціальних пенсій на умовах Закон № 848-VIII. Зокрема, на даному підприємстві працювали ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3К, ОСОБА_4, ОСОБА_5, що підтверджується довідками, виданими ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор".

Загальна сума фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по пенсіонерам ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор" за липень 2017 року становить 3992,82 грн.

Позивач повідомив у встановленому порядку ТВД "Особливе конструкторське бюро "Пріор" про загальні суми фактичних витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених на згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, що підтверджується відповідним повідомленням.

Проте, ТДВ "Особливе конструкторське бюро "Пріор" не відшкодувало суми фактичних витрат на виплату пенсій фізичним особам, що зумовило звернення Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області до суду про стягнення суми заборгованості з відшкодування витрат на виплату пенсій що становлять різницю у сумі 3992,82 грн. за липень 2017 року.

Оскільки заборгованість по виплаті та доставці пенсії відповідачем не погашена, доказів щодо добровільної сплати заборгованості відповідачем не надано, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 - 167 КАС України, суд, -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю "Особливе конструкторське бюро "Пріор" (код ЄДРПОУ 14311212) на користь Херсонського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (код ЄДРПОУ 41245848) заборгованість з відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених на згідно із Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів за липень 2017 року в сумі 3992 (три тисячі дев'ятсот дев'яносто дві) грн. 82 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Кисильова О.Й.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2017
Оприлюднено14.09.2017
Номер документу68850059
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1209/17

Ухвала від 01.03.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 21.02.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Постанова від 13.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 05.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 14.08.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні