Ухвала
від 14.09.2017 по справі 552/5709/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/5709/17

Провадження № 1-кс/552/1745/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2017 року Київський районний суд м.Полтави в складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

При секретарі - ОСОБА_2

За участю прокурора ОСОБА_3

Адвоката - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полтаві клопотання прокурора у кримінальному провадженні прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області радника юстиції ОСОБА_3 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

09.09.2017 року прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області радника юстиції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з лопотанням про накладення арешту на майно зерно пшениці в кількості 556 тонн, зерно кукурудзи в кількості 20 тонн, вилучене під час обшуку у приміщеннях, спорудах майнового комплексу (зернового складу) за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_5 та прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримали в повному обсязі, просили задовольнити.

Адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні щодо заявленого клопотання заперечував, просив відмовити.

Суд, заслухавши думку слідчого ОСОБА_5 , прокурора ОСОБА_6 та адвоката ОСОБА_4 , вивчивши та дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що невстановлені досудовим розслідуванням особи придбали з метою прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) ТОВ «Бест-Полтава» (код 39120335) та інші підприємства. У подальшому упродовж 2016 року вказані особи, шляхом маскування незаконного походження зерна кукурудзи унаслідок внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів щодо походження та джерел придбання зерна кукурудзи, використали реквізити фіктивних підприємств для документального оформлення незаконних експортних операцій із постачання зерна за межі митної території України.

У подальшому встановлено, що група осіб у складі: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 та інших осіб, за попередньою змовою між собою та постачальниками сільськогосподарської продукції, проводять незаконну закупівлю на території Полтавської, Київської, Чернігівської, Сумської та інших областей України зернових культур (кукурудзи, пшениці, жита і т.д.) за готівкові кошти (в т.ч. іноземну валюту) як без оформлення документів бухгалтерського та податкового обліку, так і з використанням реквізитів фіктивних підприємств.

Для закупівлі сільськогосподарської продукції члени групи використовують отримані від підприємств-переробників (покупців) грошові кошти, які в подальшому переводяться у готівку через розрахункові рахунки ФСПД, а також кошти отримані від приватних інвесторів «під відсоток» (3% від суми за місяць користування).

Окрім того, шляхом вчинення банківських операцій із перерахування коштів, які надійшли від підприємств-покупців для закупівлі сільськогосподарської продукції, на рахунки ФСПД за удаваними правочинами поставки зернових культур, їх відображення у бухгалтерській та податковій звітності, члени злочинної групи незаконно переводили безготівкові кошти у готівкові, формували податковий кредит та завищували валові витрати з податку на прибуток для власних підприємств, унаслідок чого ухилились від сплати податків у особливо великих розмірах на суму понад 30 млн. грн.

07.09.2017 року, на виконання ухвали слідчого судді Київського районного суду м.Полтави від 01.09.2017 року, проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Територіальній громаді в особі Заводської Міської ради (код 21048531) та до 31.12.2027 року на правах оренди належить підконтрольному злочинній групі ТОВ «Українська Агропромислова Група «Ексол» (код 34587303).

В ході проведення обшуку було виявлено та вилучено не обліковане зерно пшениці в кількості 556 тонн, зерно кукурудзи в кількості 20 тонн, які було придбано за готівкові кошти та на яке були відсутні первинні бухгалтерські документи щодо придбання та зберігання.

08.09.2017 року зерно пшениці в кількості 556 тонн, зерно кукурудзи в кількості 20 тонн визнано речовим доказом.

У відповідності до ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи те, що з метою всебічного, повного й неупередженого досудового розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, перетворення, передачі, відчуження речових доказів, виникла необхідність у накладенні арешту на зерно пшениці та зерно кукурудзи, вилучене у приміщеннях, спорудах майнового комплексу (зернового складу) за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом заборони до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні розпорядження ним, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.170-173 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно зерно пшениці в кількості 556 тонн, зерно кукурудзи в кількості 20 тонн, вилучене під час обшуку у приміщеннях, спорудах майнового комплексу (зернового складу) за адресою: АДРЕСА_1 , заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні розпоряджатися ним.

Арештоване майно зберігати за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Територіальній громаді в особі Заводської міської ради (код 21048531) та на правах оренди належить ТОВ «Українська Агропромислова Група «Ексол» (код 34587303), поклавши обов`язок зберігання на ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду може бути оскаржена протягом 5 діб до апеляційного суду Полтавської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68908165
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —552/5709/17

Ухвала від 14.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні