Ухвала
від 13.09.2017 по справі 905/2021/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

У Х В А Л А

ПРО відмову в ПОРУШЕННі ПРОВАДЖЕННЯ

У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО

13.09.2017 Справа № 905/2021/17

за заявою боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю СПОРТТЕГ м.Покровськ Донецька область (код ЄДРПОУ 40148406)

про визнання банкрутом на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Представники учасників процесу :

від боржника: ОСОБА_2 - представник за довіреністю від 12.09.2017р.

арбітражний керуючий: ОСОБА_3

До господарського суду Донецької області 28.08.17р. надійшла заява ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю СПОРТТЕГ про порушення провадження у справі про банкрутство та визнання банкрутом згідно ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Автоматичним розподілом автоматизованої системи документообігу господарського суду Донецької області вказаній заяві присвоєно єдиний унікальний номер судової справи №905/2021/17, та для її розгляду визначено суддю Попова О.В.

Відповідно до вимог ст.114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, затвердженого постановою пленуму Вищого господарського суду України від 14.07.16р. №8, суддею Поповим О.В. здійснено електронний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено ОСОБА_4 (свідоцтво №827 від 22.04.13р.; адреса: АДРЕСА_1, 02166).

Ухвалою господарського суду Донецької області від 04.09.17р. заяву про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю СПОРТТЕГ (далі - ТОВ СПОРТТЕГ ) прийнято до розгляду; проведення підготовчого засідання призначено на 13.09.17р.; боржника зобов'язано надати суду: докази наявності відкритих/закритих рахунків у боржника; докази надання ліквідатором боржника до органів доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування документів підприємства, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку, для проведення відповідних перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості зі сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів, а також доказів проведення контролюючим органом відповідних позапланових перевірок боржника; докази проведення аудиторської перевірки та аудиторський висновок щодо фінансового стану боржника.

Станом на дату судового засідання 13.09.17р. до суду надійшли: заява арбітражного керуючого ОСОБА_3 про участь у справі про банкрутство з додатком (вх.№04-21/2682 від 07.09.17р., вх.№23788/17 від 13.09.17р.); супровідний лист ТОВ СПОРТТЕГ від 12.09.17р. з доданими до нього копіями заяв боржника про закриття рахунків на 2 арк. та копія аудиторського висновку від 21.04.17р. на 14 арк. (вх.№23739/17 від 13.09.17р.).

Відповідно до ч.1 ст.16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно з ч.6 ст.16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про: порушення провадження у справі про банкрутство; відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Вирішуючи питання щодо можливості порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю СПОРТТЕГ господарський суд перевіряє дотримання як загальних норм Цивільного кодексу України, які встановлюють порядок ліквідації підприємства за рішенням власників, так і дотримання боржником вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Розглянувши в судовому засіданні 13.09.17р. матеріали заяви ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю СПОРТТЕГ (далі по тексту - ТОВ СПОРТТЕГ ) про порушення провадження у справі про банкрутство згідно ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , суд встановив:

Відповідно до ч.2 ст.4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Згідно з ч.1 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , якщо вартості майна боржника - юридичної особи щодо якого прийнято рішення про ліквідацію недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язана звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Особлива процедура, що передбачена ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу уповноваженого на це установчими документами.

Статті 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи (суб'єкта господарювання).

У зв'язку з цим, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із додаванням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , а докази на підтвердження всіх передумов для порушення провадження в порядку цієї статті подаються саме на момент звернення боржника із відповідною заявою.

В судовому засіданні представник боржника наполягав на порушенні провадження у справі про банкрутство ТОВ СПОРТТЕГ , у зв'язку з неможливістю підприємства задовольнити вимоги кредиторів у процедурі добровільної ліквідації, внаслідок недостатності майнових активів, зазнаючи при цьому, що ТОВ СПОРТТЕГ дотримано усіх норм Цивільного кодексу України та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок добровільної ліквідації юридичної особи.

Дослідивши матеріали заяви про порушення справи про банкрутство та додані документи, судом встановлено, що головою ліквідаційної комісії боржника вживалися заходи щодо проведення процедури добровільної ліквідації ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю СПОРТТЕГ , проте вони здійсненні не в повному обсязі, враховуючи наступне.

Згідно ч.3 ст.111 Цивільного кодексу України під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах , крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Відповідно до п. 20.4 гл.20 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003р. №492 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.12.2003р. за №1172/8493 (зі змінами) встановлено, що у разі припинення юридичної особи внаслідок її ліквідації для проведення ліквідаційної процедури використовується один поточний рахунок юридичної особи, що ліквідовується, визначений комісією з припинення (ліквідатором, ліквідаційною комісією тощо)

Згідно ч.3 ст.11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до заяви боржника додаються також: відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити; відомості про всі рахунки, на яких обліковуються цінні папери, що належать боржнику, їх реквізити.

Згідно з п.11.16 "Порядку обліку платників податків та зборів", затвердженого Наказом Міністерства Фінансів України №1588 від 09.12.2011р. (зі змінами), належним доказом наявності відкритих/закритих рахунків у боржника є Довідка ДПІ по розрахункових рахунках боржника в банківських установах, розміру залишку коштів та їх закриття.

Відповідно до ст.ст.33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В порушення порядку здійснення досудової добровільної ліквідації ТОВ СПОРТТЕГ боржником не надано довідки ДПІ по розрахункових рахунках боржника в банківських установах, розміру залишку коштів та їх закриття, як на час звернення із заявою про порушення справи про банкрутство, так і у підготовче засідання, що унеможливлює дійти висновку про відсутність відповідних активів (грошових коштів) у підприємства.

До заяви про порушення справи про банкрутство додано заяву ТОВ СПОРТТЕГ №03/08-17 від 03.08.17р. про надання переліку рахунків у фінансових установах, яка направлена на адресу Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області 03.08.17р.

За поясненнями представника боржника на даний час відповіді на вказану заяву не отримано.

За відсутності доказів про наявність відкритих рахунків або їх відсутність, руху коштів на них, залишку коштів на рахунках ТОВ СПОРТТЕГ на дату прийняття рішення про припинення діяльності боржника неможливо дійти до висновку про обґрунтоване співвідношення активу та пасиву за даними проміжного ліквідаційного балансу боржника.

За таких обставин, наданий ліквідаційний баланс не може вважатися таким, що відображає повну інформацію щодо активу та пасиву боржника.

Суд звертає увагу, що необхідною та обов'язковою передумовою порушення провадження у справі про банкрутство, на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , є надання належних доказів на підтвердження наявності всіх передумов для порушення провадження, згідно з цією статтею, саме на момент звернення боржника із відповідною заявою.

Вказане узгоджується з правовою позицією Вищого господарського суду України, викладеною у постановах від 11.05.16р. у справі №927/967/15, від 13.09.16р. у справі №904/3554/16, від 08.11.16р. у справі №904/3479/16, від 04.04.17р у справі №911/2249/16, від 31.05.17р. у справі №904/11388/16.

Згідно ч.7 ст.111 Цивільного кодексу України для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

Відповідно до ч.10 ст.111 Цивільного кодексу України до затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітній період.

Боржником не надано належних та допустимих доказів в підтвердження надання ліквідатором боржника до контролюючих органів - органів доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування документів підприємства, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку, для проведення відповідних перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів .

До заяви про порушення справи про банкрутство не додано доказів складання та подання органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітності за останній звітній період, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

Відсутність вказаних доказів свідчить про порушення вимог Закону щодо добровільної ліквідації боржника, що в свою чергу призвело до позбавлення контролюючих органів можливості проведення відповідних перевірок, та права заявити свої претензії боржнику (за їх наявності) в досудовій процедурі ліквідації боржника.

Відповідна правова позиція вкладена у постановах Вищого господарського суду України від 08.11.16р. у справі №904/3479/16, від 14.03.17р. у справі №904/5083/16.

Відповідно до ч.7 ст.16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, зокрема, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, та за наявності підстав, передбачених статтею 15 цього Закону.

В свою чергу ч.1 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у якості підстав для повернення заяви про порушення справи про банкрутство визначає невідповідність заяви змісту вимог, зазначених у цьому Законі.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку що заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, встановлено наявність підстав, передбачених ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , у зв'язку з чим суд відмовляє у порушенні провадження у справі №905/2021/17 про банкрутство ТОВ СПОРТТЕГ .

Відповідно до ч.8 ст.16 Закону про банкрутство, відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених цим Законом.

У зв'язку з викладеним, керуючись ст.ст.1, 11, 15, 16, 95, Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.ст.4 -1 , 33-34, 43, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст.105, 110, 111 Цивільного кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у порушенні провадження у справі №905/2021/17 про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «СПОРТТЕГ» м.Покровськ Донецька область (код ЄДРПОУ 40148406).

2 . Скасувати вжиті ухвалою господарського суду Донецької області від 04.09.17р. заходи до забезпечення вимог кредиторів боржника - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «СПОРТТЕГ» у вигляді заборони власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника та боржнику приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби.

3. Копію даної ухвали направити: боржнику, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору за місцезнаходженням боржника, державній виконавчій службі за місцезнаходженням боржника та арбітражному керуючому.

Суддя О.В. Попов

Дата ухвалення рішення13.09.2017
Оприлюднено19.09.2017
Номер документу68917488
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом

Судовий реєстр по справі —905/2021/17

Ухвала від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 13.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 04.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні