Рішення
від 12.09.2017 по справі 922/2685/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" вересня 2017 р.Справа № 922/2685/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавровой Л.С.

при секретарі судового засідання Пунтус Д.А.

розглянувши справу

за позовом Публічного Акціонерного товариства ОСОБА_1 банку "Приватбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибанов" про стягнення 223.102,42грн. за участю представників сторін:

позивач - ОСОБА_2, довіреність №2319-К-О від 11.01.2017р.;

відповідач - не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

09 серпня 2017 року Публічне акціонерне товариство ОСОБА_1 банк "Приватбанк" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибанов", у якому просить стягнути з відповідача заборгованість за договором банківського обслуговування від 21.10.2013р. б/н, в розмірі 223.102,42грн. (143.848,02грн. - заборгованість за кредитом, 53.600,69грн. - заборгованість по відсоткам, 25.653,71грн. - пеня). В обґрунтування позову позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором банківського рахунку на розрахункове обслуговування 21.10.2013р. б/н, в частині повного та своєчасного повернення кредиту та сплати платежів, встановлених договором; в якості правових підстав позову - на положення ст.ст. 526, 530, 610, 629, 1054 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173-175, 193, 198 Господарського кодексу України.

Представник позивача у судовому засіданні 13 вересня 2017 року позовні вимоги підтримує в повному обсязі та наполягає на задоволенні позову. Надав супровідним листом (вх. №29415) документи, які суд долучив до матеріалів справи.

Відповідач явки свого представника в судове засідання не забезпечив, своїм конституційним правом на захист не скористався, відзив на позов та документи на виконання ухвали суду про порушення провадження у справі не надав.

Приймаючи до уваги, що відповідач, з урахуванням приписів п.3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18, був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, та зважаючи на те, що від учасників провадження не надходило будь-яких клопотань, в тому числі, про відкладення розгляду справи, суд вважає, що неявка у судове засідання представника відповідача не є перешкодою для прийняття рішення у даній справі, в зв'язку з чим справа розглядається відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, - за наявними в ній матеріалами.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд установив наступне.

Між Публічним акціонерним товариством комерційним банком "Приватбанк" (ОСОБА_1) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рибанов" (Клієнт) був укладений договір про відкриття поточного рахунку від 21.10.2013р. б/н , згідно умов якого банк відкрив клієнту поточний рахунок №26007060817374. В заяві про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів та відтисків печатки, з якою відповідач звернувся до банку, зазначено, що клієнт підписавши цю заяву, погоджується з умовами та правилами надання банківських послуг, у тому числі з умовами та правилами обслуговування по розрахунковим картам, розташованих на сайті банку www.privatbank.ua, тарифами банку, які разом з цією заявою та карткою зі зразками підпису та відтиску печатки складають договір банківського обслуговування.

Згідно з ч. 2. ст. 639 ЦК України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалась. Таким чином, між позивачем та відповідачем 21.10.2013р. укладений відповідний договір банківського обслуговування.

Розділом 3.2.2.1 зазначених умов та правил надання банківських послуг, регламентований порядок надання кредиту за послугою "Гарантований платіж". Послугу "Гарантований платіж" ПАТ КБ "ПриватБанк" надає клієнту кредит у вигляді відновлювальної кредитної лінії, з лімітом та на цілі, зазначені в заявці на договірне списання коштів (гарантований платіж або заявка) в обмін на зобов"язання Клієнта по поверненню кредиту, сплаті відсотків, винагороди в обумовлені цим Договором строки. Відновлювана кредитна лінія (далі - "кредит") надається банком для виконання клієнтом платежів за платіжними дорученнями (заявками на договірне списання коштів) з датою виконання в майбутньому за господарськими договорами, шляхом перерахування банком кредитних коштів на рахунок 3648, з подальшим перерахуванням в дату виконання на поточний рахунок одержувачів, що вказаний в заявці.

У разі необхідності отримання отримувачем послуги, платник за допомогою системи дистанційного обслуговування інтернет-клієнт-банк "Приват24" (далі - "Приват24") подає в ОСОБА_1 заявку на договірне списання коштів за встановленою формою з обов"язковими реквізитами. Обов'язковими реквізитами заявки на договірне списання коштів є: номер і дата заявки (присвоюються автоматично), рахунок платника, рахунок одержувача, сума платежу, призначення платежу (із зазначенням відомостей про господарському договорі, на виконання оплати по якому подається заявка), дата зарахування коштів одержувачу (дата виконання заявки), вказівки за рахунок яких коштів (власних коштів клієнта/кредитних/змішано) необхідно зарезервувати гроші для виконання гарантованого платежу.

Відповідно до п. 3.2.2.2. умов та правил (в редакції на 01.10.2016р., час виникнення зобов'язань між сторонами за Заявкою №1453) за користування кредитом у період з дати ініціювання клієнтом заявки до дати виконання заявки клієнт сплачує винагороду за надання фінансового інструменту в розмірі 4% річних від розміру кредиту, зазначеного в заявці клієнта. Винагорода за надання фінансового інструменту сплачується клієнтом в дату надання в ОСОБА_1 заявки. У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів, клієнт за користування кредитом сплачує ПАТ КБ "Приватбанк" відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості (за заявками ініційованими до 01 лютого 2016 року), та починаючи з 01 лютого 2016 року клієнт за користування кредитом сплачує банку відсотки в розмірі 64% річних від суми заборгованості (за заявками, ініційованими з 01 лютого 2016 року). У випадку не погашення заборгованості клієнтом по кредиту в термін до 30 днів включно, на 31 - й день - заборгованість за кредитом стає простроченою. При цьому за користування кредитом клієнт сплачує відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості (за заявками, ініційованими до 01 лютого 2016 року), і відсотки в розмірі 64% річних від суми заборгованості (за заявками, ініційованими з 01 лютого 2016 року).

Свої зобов'язання позивач виконав належним чином, своєчасним проведенням Гарантованих платежів, ініційованих клієнтом, що підтверджується розрахунком заборгованості та виписками по рахунках відкритих для обслуговування рахунку відповідача.

Як стверджує позивач в позовній заяві, відповідач прострочив виконання своїх зобов'язань за даним договором і у нього перед позивачем виникла заборгованість по кредиту в розмірі 143.848,02грн, заборгованість за відсотками у розмірі 53.600,69грн., пеня у розмірі 25.653,71грн., які станом на 25 липня 2017 року не сплачено.

Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфу 1 глави 71 цього кодексу, а саме положення про позику.

Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір та порядок процентів встановлюється договором (ст. 1048 ЦК України).

Згідно ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій саме сумі, що були йому передані позикодавцем) у строк та порядку, що встановлені договором .

Якщо договором встановлено обов'язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення позики, що залишилася, та сплати процентів (ч. 2 ст. 1050, ч. 2 ст. 1054 ЦК України).

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

На підставі викладеного, враховуючи, що відповідач не надав суду доказів сплати заборгованості, а в матеріалах справи такі докази також відсутні, суд дійшов висновку, що позовні вимоги публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 банку "Приватбанк" в частині стягнення заборгованості за кредитом - 143.848,02грн.; заборгованість за відсотками - 53.600,69грн. обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Крім того, позивач, посилаючись на прострочення виконання відповідачем зобов'язань за повернення кредиту, просить стягнути з нього пеню в розмірі 25.653,71грн.

Строки позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів за цим договором встановлюються сторонами тривалістю 15 років (п. 3.2.3.10.7 умов). За приписами п.3.2.2.10.4 умов нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених п. п. 3.2.3.10.1 - 3.2.3.10.3 цього договору, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано клієнтом.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання, до ст. 611 ЦК України, настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки. Згідно приписів ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Розрахунок пені перевірено судом та встановлено, що він відповідає умовам договору, вимогам чинного законодавства та відносинам, що фактично склались між сторонами. Наведені законодавчі приписи та установлені фактичні дані щодо невиконання відповідачем взятих на себе зобов'язань по поверненню кредиту та сплати процентів за його користування у розмірі та у строк, встановлений договором, дають підстави для висновку суду про правомірність позовних вимог щодо стягнення на користь позивача пені у розмірі 25.653,71грн.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору у розмірі 3.347,00грн., покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями ст.ст. 1, 4, 4-2, 4-3, 12, 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рибанов" 61166, м. Харків, проспект Науки, буд. 36, офіс 15, ЄДРПОУ 38877048) на користь Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, код ЄДРПОУ: 14360570) заборгованість за договором банківського обслуговування від 21.10.2013р. (послуга гарантований платіж), в розмірі 223.102,42грн. (143.848,02грн. - заборгованість за кредитом, 53.600,69грн. - заборгованість за відсотками, 25.653,71грн. - пеня) та 3.347,00грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18.09.2017 р.

Суддя ОСОБА_3

/Справа №922/2685/17/

Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено19.09.2017
Номер документу68917594
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2685/17

Рішення від 12.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 10.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні