Постанова
від 20.07.2017 по справі 804/96/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2017 р. Справа № 804/96/17 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіОСОБА_1 при секретаріОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпро адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Відділу Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області про визнання протиправною бездіяльності, -

ВСТАНОВИВ:

05.01.2017 року ОСОБА_3 звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить:

- визнати протиправною бездіяльність відділу Держгеокадастру у місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області з невиправлення витягу №880/86-16 від 27.04.2016 року з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, що розташована на території м. Кам'янське (Дніпродзержинськ), за адресою: пр. Конституції, 15, загальною площею 0,4489га, кадастровий номер №1210400000:03:014:0010;

- зобов'язати відділ Держгеокадастру у місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області надати ОСОБА_3 виправлений витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, що розташована на території м. Кам'янське (Дніпродзержинська), за адресою: пр. Конституції, 15, загальною площею 0,4489га, кадастровий номер №1210400000:03:014:0010, розрахований із застосуванням коефіцієнту функціонального використання для земельних ділянок змішаного використання, а саме в частині зміни коефіцієнту функціонального використання земель Кф 2,5 на коефіцієнт середньозваженого (за площею) значення коефіцієнтів функціонального використання окремих частин земельної ділянки змішаного використання (Кф 1,0 - до частини земельної ділянки площею 0,0850га під проходами, проїздами, площадками; Кф 0,5 - до частини земельної ділянки площею 0,0965га для фактичного розміщення зелених насаджень; та Кф 2,5 до частин земельної ділянки площею 0,2587га для фактичного розміщення об'єкта торгівлі (міні ринок з м'ясо-молочним павільйоном) та площею 0,0087га для фактичного розміщення будівель та споруд).

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що відповідач при формуванні витягу з технічної документації допустив методологічну помилку, внаслідок чого коефіцієнт до всієї площі земельної ділянки застосовано коефіцієнт землі комерційного призначення - 2,5.

Представник позивача в судовому засіданні адміністративний позов підтримав.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд вважає за необхідне відмовити в задоволенні позову, з наступних підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_3 є користувачем земельної ділянки площею 04489 га, розташованої за адресою - пр. Конституції, 15, у м. Кам'янське, на підставі договору з Кам'янською міською радою 19.07.2004 року.

27.04.2016 року відповідачем було сформовано витяг з технічної документації про нормативно грошову оцінку земельної ділянки площею 04489 га, розташованої за адресою - пр. Конституції, 15, у м. Кам'янське.

У витязі зазначено, що земельна ділянка відноситься до землі комерційного використання із коефіцієнтом 2,5.

Вирішуючи спір суд зазначає, що відповідно до статті 5 Закону України Про оцінку земель , нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Згідно статті до 12 Закону України Про оцінку земель нормативно-методичне регулювання оцінки земель здійснюється у відповідних нормативно-правових актах, що встановлюють порядок проведення оцінки земель, організації і виконання землеоціночних робіт, склад і зміст технічної документації та звітів з експертної грошової оцінки земельних ділянок, вимоги до них, порядок їх виконання. Нормативно-правові акти з проведення оцінки земель, які розробляються з урахуванням вимог положень національних стандартів, затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частини 1 та 2 статті 20 Закону України Про оцінку земель , за результатами бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок складається технічна документація, а за результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Частиною 1 статті 23 Закону України Про оцінку земель передбачено, що технічна документація з бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою.

Разом з тим, частиною 3 статті 23 Закону України Про оцінку земель встановлено, що витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Згідно пункту 3.5 Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів затвердженого Наказом Наказ Держкомзему України, Мінагрополітики України, Мінбудархітектури України, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 N 18/15/21/11 (чинного на час виникнення спірних правовідносин), коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) (додаток 1, табл. 1.1), ураховує відносну прибутковість видів економічної діяльності.

Віднесення земель до категорії земель за функціональним використанням провадиться згідно з Інструкцією з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми NN 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем), затвердженою наказом Держкомстату України від 05.11.98 N 377, зареєстрованою в Мін'юсті України 14.12.98 за N 788/3228, відповідно до видів економічної діяльності, зазначених у довідках, що надають юридичним особам органи державної статистики.

Коефіцієнт функціонального використання для земельних ділянок змішаного використання визначається як середньозважене (за площею) значення коефіцієнтів функціонального використання окремих частин земельної ділянки змішаного використання. Підставою для виділення частин земельної ділянки різного функціонального використання є виключно затверджені дані інвентаризації земельної ділянки та землеустрою.

Як вбачається із матеріалів справи позивач користується земельною ділянкою змішаного використання, разом з цим інвентаризація земельної ділянки не проводилась.

Щодо твердження позивача про визначення площ земельної ділянки різного функціонального використання у договорі оренди земельної ділянки та плані земельної ділянки, суд зазначає, що єдиною підставою для визначення площ частини земельної ділянки різного функціонального використання є дані інвентаризації земельної ділянки.

За таких обставин суд вважає, що відповідачем не було допущено протиправних дій при визначені виду нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки земельної ділянки площею 04489 га, розташованої за адресою - пр. Конституції, 15, у м. Кам'янське, із застосуванням коефіцієнту 2,5.

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_3 до Відділу Держгеокадастру у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області про визнання протиправною бездіяльності відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.07.2017
Оприлюднено19.09.2017
Номер документу68919086
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/96/17

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 03.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 03.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Постанова від 20.07.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Постанова від 20.07.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Ухвала від 06.01.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні