Ухвала
від 15.09.2017 по справі 405/5009/17
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/5009/17

1-кс/405/1981/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2017 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Кіровоградпостач» - адвоката ОСОБА_3 , слідчого слідчого відділу ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Кіровоградпостач» на дії слідчого, -

ВСТАНОВИВ:

заявник звернувся до суду з вищевказаною скаргою, в обґрунтування якої зазначив, що на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда - 13.09.2017 року було проведено обшук комплексу будівель за адресою: м. Кіровоград, вул. Мурманська, 9, з метою виявлення та вилучення вказаних в речей та документів.

Крім того, слідчим в порушення норм чинного КПК України здійснено опломбування виробничих ємностей, а саме: 8 металевих ємностей розташованих на дільниці приготування сировини етилацетата та 2 ємності, що розташовані на дослідно-промисловій дільниці 2го цеху приготування продукції ефірів оцтової кислоти, в яких зберігається продукція. В даних ємностях знаходиться продукція, яка є продуктом бродіння, та такою, що швидко псується, 16.09.2017 вказана продукція зіпсується та стане неприродною для використання.

Вказані дії слідчого, призвели до обмеження господарської діяльності ТОВ «Кіровоградпостач».

З підстав викладених в скарзі, заявник просить її задовольнити.

В судовому засіданні представник заявника скаргу підтримала, просила задовольнити, слідчий заперечив проти задоволення скарги.

Вивчивши матеріали скарги, заслухавши пояснення учасників судового процесу, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Встановлено, що ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 08.09.2017 року надано дозвіл на проведення обшуку комплексу будівель за адресою: Кіровоградська область м. Кропивницький вул. Мурманська, 9, власником якого є ТОВ «Хімрезерв-2010» та володільцем якого є ТОВ «Кіровоградпостач» з метою відшукання та вилучення спирту етилового та спиртових дистилятів, сировини з якої виготовляється дана продукція, а саме кукурудзи та кукурудзи подрібненої, документів та носіїв інформації, на яких зафіксовані відомості щодо продажу або реалізацію та зберігання спирту етилового та спиртових дистиляті а саме: договорів постачання товарів і надання послуг з додатками і доповненнями до них, всіх первинних бухгалтерських та інших документів, які відносяться до укладання - виконання, та взаєморозрахунків по взаємовідносинам з контрагентами, актів приймання-передачі товару, товарно-транспортних накладних, прибутково-видаткових та податкових накладних, товарних накладних, довіреностей, платіжних доручень та інші фінансові документи, а також документів, які слугували підставами для штучного формування кредиту та відображення у фінансовій/податковій звітності підприємства ТОВ «Кіровоградпостач» код 37168244 завищення суми заявленого бюджетного відшкодування з ПДВ за період з 01.01.2015 по 01.08.2017 з наступними контрагентами: ТОВ «Еллада-Премія» (Ідеал Інвест) код 39421863, ТОВ «Прима Оптіма» (Шивада) код 39602912, ТОВ «Домус Альянс» (Фірма Гравіс) код 39815354, ТОВ «Намбер Ван Україна» (Проф Груп Бізнес) код 39729475, ТОВ «Ніка Ейр» код 39600370, ТОВ «Рекорд Трейд» код 38655497, ТОВ «Дримтаун» код 39265671.

13.09.2017 року на підставі вищевказаної ухвали було проведено обшук за зазначеною адресою, в ході якого слідчим зокрема було опломбовано 10 ємностей в яких міститься рідини з характерним запахом спирту.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п. 35 «Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду», вилучені товари і продукція, а також майно, які можуть швидко псуватися, втратити свою вартість у зв`язку з моральним старінням, зберігання яких утруднено або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких прирівнюються до їх вартості і не можуть бути повернуті власнику, негайно після вилучення, огляду, проведення необхідних досліджень і перевірки їх якості органами Державної інспекції по якості товарів (або органами санітарного нагляду) передаються спеціально виділеним підприємствам для реалізації в порядку, передбаченому чинним законодавством України, зокрема з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.1998 N 1340 (1340-98-п) "Про порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним" (протягом терміну чинності зазначеного нормативного акту).

У разі непридатності зазначених товарів до використання та реалізації вони можуть бути знищені або передаватись підприємствам-виробникам аналогічної продукції для переробки.

Вилучені з незаконного обігу етиловий спирт, алкогольна продукція і така, що містить спирт, а також предмети, довге зберігання яких небезпечне для життя і здоров`я людей або навколишнього середовища, після проведення необхідних досліджень передаються для їх технологічної переробки або знищення, про що складається протокол.

З вищевказаного вбачається, що під час проведення обшуку слідчим було виявлено ємності, з характерним запахом спирту, в той же час їх вміст не був вилучений, а лише опломбований.

Крім того, слідчим в протоколі обшуку не зазначено, що продукція, яка міститься в даних ємностях є недоброякісною та неможливість її повернення власнику.

Вищевказане свідчить, що скарга ТОВ «Кіровоградпостач» є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КПК України, під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: зобов`язання вчинити певну дію.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 2, 9, 22, 303-307, 309, 372 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Кіровоградпостач» на дії слідчого задовольнити.

Визнати дії старшого слідчого слідчого відділу ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 щодо опломбування виробничих ємностей (їх виходів) в кількості 10 одиниць незаконними.

Зобов`язати старшого слідчого слідчого відділу ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 розпломбувати виробничі ємності (їх виходи) в кількості 10 одиниць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68931581
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —405/5009/17

Ухвала від 15.09.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 15.09.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 15.09.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні