Ухвала
від 10.01.2017 по справі 761/585/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/585/17

Провадження № 1-кс/761/707/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу ГПУ ОСОБА_4 , внесене по кримінальному провадженню №12015000000000109 за ч.3 ст.28, ч.1 ст.203-2 КК України, про проведення обшуку в офісному приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 ,-

встановив:

10 січня 2017р. слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку у зазначеному приміщенні.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що ГСУ СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015000000000109 за ч.3 ст.28, ч.1 ст.203-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлена досудовим розслідуванням організована група, всупереч вимогам ст. 2 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» від 15 травня 2009 року за №1334-VI, відповідно до якого в Україні забороняється гральний бізнес та участь в азартних іграх, попередньо зорганізувавшись у стійке об`єднання для вчинення злочину, розробивши єдиний план здійснення злочинної діяльності та розподіливши функції учасників групи, діючи умисно, переслідуючи корисливу мету отримання прибутку, грубо нехтуючи конституційними принципами пріоритету прав та свобод людини та громадянина, захистом моральності та здоров`я населення, забороною використання власності на шкоду людині і суспільству шляхом створення умов для здійснення азартних ігор та видачі виграшів (призів) учасникам азартних ігор в спеціально обладнаних для проведення азартних ігор приміщеннях, організували і проводять азартні ігри, а саме надання учасникам азартних ігор послуги у сфері грального бізнесу, за допомогою встановлених в приміщеннях гральних автоматів, які за своїм призначенням можуть використовуватися для азартної гри, та здійснюють організацію азартної гри для учасників азартних ігор за грошовий внесок, а також виплачують виграш учасникам азартних ігор, результат якого повністю залежить від випадковості, тобто здійснюють зайняття гральним бізнесом. Так, всупереч вимогам Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» групою осіб, з корисливих мотивів, створено та налагоджено мережу гральних закладів в яких під виглядом проведення миттєвої лотереї ТОВ «М.С.Л» здійснюється організація та проведення азартних ігор в незаконних гральних закладах.

Крім того, з метою прикриття незаконної діяльності, представниками ТОВ «М.С.Л» (ЄДРПОУ 24940541, м. Київ, вул. Шовковична, 50-А, строк дії ліцензії якої закінчився 23.02.2014, рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 16 вересня 2016 року застосовано обмежувальні заходи) розроблено та подано до Міністерства фінансів України правила державної грошової миттєвої лотереї «Ліга Спорт», які передбачають діяльність із приймання платежів на результати спортивних подій та виплатою виграшів, фактично реалізуючи господарську діяльність букмекерської контори.

Також, невстановленими особами при сприянні представників ТОВ «М.С.Л.» створені мережі незаконних гральних закладів, замаскованих під пункти розповсюдження лотерейних білетів, в яких розміщене комп`ютерне обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням за допомогою якого здійснюється доступ до електронного (віртуального) казино. Зазначена техніка об`єднується у локальну мережу з можливістю доступу до мережі Інтернет та налаштовується таким чином, що доступ з усіх комп`ютерів здійснюється лише до основного серверу, на якому розміщують симулятори ігрових автоматів.

Крім цього, для прикриття даної незаконної діяльності у нібито пунктах розповсюдження лотерейних білетів, а також легалізації коштів одержаних злочинним шляхом, зареєстровано та використовуються наступні підприємства: ТОВ «Дрім Лото» (ЄДРПОУ 40003452, м. Київ, вул. Чапаєва, буд. 2/16, оф. 24); ТОВ «Ігри в лото» (ЄДРПОУ 40139826, м. Київ, вул. Льва Толстого, буд. 33, оф. 75); ТМ «Дрім Лото»; ТМ «Молоток»; ТМ «Мить успіху».

З метою маскування протиправної діяльності під легальний бізнес, на території України, використовуються офіційні документи оператора ТОВ «Дрім Лото», яка проводить миттєву державну лотерею «Золотий Тріумф» (розміщено на сайті www.msl.ua), умови проведення якої не зареєстровані у Міністерстві фінансів.

Як вбачається зі змісту повідомленням оперативного підрозділу комп`ютерне обладнання, електронні носії інформації, чорнові записи, бухгалтерська та фінансова документація, печатки підприємств, які стосуються ведення незаконної діяльності учасниками в сфері зайняття гральним бізнесом в незаконних гральних закладах, які діють під прикриттям розповсюдження державної лотереї, знаходяться в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Рибальська, буд. 22.

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру прав на нерухоме майно, офісне приміщення, розташоване за адресою: м. Київ, вул. Рибальська, буд. 22 зареєстроване на праві приватної власності за за ТОВ «Приватна колекція історії туалету», ТОВ «БЦ БЛ Башта №5» та ТОВ «Базальт-М».

Враховуючи те, що вказані у клопотанні предмети та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані у якості доказів, слідчий просив задовольнити клопотання.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Вивчивши клопотання та долучені до нього документи, заслухавши слідчого, слідчий суддя приходить до висновку, що воно відповідає вимогам Кодексу, які до нього ставляться.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1)було вчинено кримінальне правопорушення; 2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3)відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4)відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення за ч. за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись в офісному приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню в частині відшукання конкретних речей та документів згідно переліку, а в іншій частині задоволенню не підлягає, оскільки відсутність конкретизації речей та документів, які підлягають відшукуванню та вилученню суперечить ч.2 ст.235 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.233-236, 309 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

Клопотання старшого старшого слідчого в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу ГПУ ОСОБА_4 , внесене по кримінальному провадженню №12015000000000109 за ч.3 ст.28, ч.1 ст.203-2 КК України, про проведення обшуку в офісному приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому в ОВС 3 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_5 або іншим слідчим, які входять в групу слідчих по даному кримінальному провадженню, чи за його дорученням, на проведення обшуку у офісному приміщенні, яке використовується для ведення незаконної діяльності учасниками в сфері зайняття гральним бізнесом в незаконних гральних закладах, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації, вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: - комп`ютерної техніки (електронних носіїв інформації, зовнішніх USB накопичувачів), у тому числі ноутбуків, системних блоків персональних комп`ютерів, флеш-накопичувачів, зйомних жорстких дисків, маршрутизаторів, роутерів, мобільних терміналів (телефонів), серверного, грального та іншого обладнання, що використовуються для функціонування незаконних гральних закладів, в яких надаються послуги в сфері азартних ігор та які діють під прикриттям пунктів розповсюдження лотерейних білетів; чорнових записів, фінансово-господарської документації, пов`язаної з організацією та проведенням азартних ігор; печаток, штампів підприємств, правові підстави знаходження яких за вказаною адресою відсутні, а також фінансово-господарських документів таких суб`єктів підприємницької діяльності.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч.2, ч.3, ч.9 ст. 236 КПК України обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення10.01.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68938010
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/585/17

Ухвала від 10.01.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні