Постанова
від 19.09.2017 по справі 805/3104/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 вересня 2017 р.                                                   Справа № 805/3104/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Галатіна О.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області до Приватного підприємства “Феріт” про стягнення заборгованості по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 6679,10 грн., -

                                         В С Т А Н О В И В:

05 вересня 2017 року Слов'янське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства “Феріт” про стягнення заборгованості по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 6679,10 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що у відповідності до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № 1058-ІV (далі за текстом – Закон № 1058-ІV), відповідач своєчасно не сплатив страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в результаті чого має заборгованість зі сплати страхових внесків за період з 20.01.2005р. по 11.07.2017р. на загальну суму 6679,10грн. Позивачем на адресу відповідача було направлено вимогу про сплату боргу однак, суму заборгованості відповідач не сплатив частково. Позивач просить у відповідності до Закону № 1058-ІV стягнути з нього на користь Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області заборгованість зі сплати страхових внесків у зазначеному вище розмірі.

Представник позивача у судове засідання не з'явився. Через відділ діловодства та документообігу суду надав клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Представник відповідач у судове засідання не з'явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Про причини не явки суд не повідомив.

За таких обставин та, враховуючи приписи частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів у порядку письмового провадження.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом, позивач – Слов'янське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області є суб'єктом владних повноважень, органом виконавчої влади, який в даних правовідносинах виконує повноваження, покладені на нього Законом № 1058-ІV.

Відповідач – Приватне підприємство «Феріт» зареєстроване в якості юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 25578421, місцезнаходження: 84137, Донецька область, Слов'янський район, с. Маяки, вул. Тітова, буд. 8.

Згідно з пунктом 8 Розділу VIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України № 2464-ІV “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, до правовідносин, що виникли між сторонами, належить застосовувати норми Закону № 1058-ІV.

Законом України “Про внесення змін до Законів України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 08 липня 2010 року № 2461-VІ були внесені зміни до підпункту 4 пункту 8 розділу ХV “Прикінцеві положення” Закону № 1058-ІV, а саме “фізичні особа – суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом.

Статтею 106 Закону № 1058-ІV передбачено порядок стягнення суми несплачених страхових внесків.

Підпункт 4 пункту 8 розділу ХV “Прикінцеві положення” Закону № 1058-VІ був виключений, згідно із Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”.

Перелік осіб, які є платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування визначено статтею 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”. Зокрема, відповідно до пункту 4 частини першої цієї статті, платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Також, відповідно до пункту 2.1.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 6 статті 20 Закону № 1058-ІV, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим періодом для страхувальників, зазначених у пункті 5 статті 14 цього Закону є квартал. Тобто у порушення зазначеної норми, у відповідача виникла заборгованість перед Слов'янським ПФУ Донецької області зі сплати страхових внесків за період з20.01.2005р. по 11.07.2017р.

Як передбачено статтею 1 Закону № 1058-ІV страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на

Згідно з частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

На теперішній час відповідач суму боргу не сплатив.

Оскільки відповідач страхові внески у повному обсязі не сплатив, сума заборгованості у розмірі 6679,10 гривень підлягає стягненню на користь позивача.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 2, 11, 17 – 20, 69 – 72, 94, 162, 163, 185 – 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області до Приватного підприємства “Феріт” про стягнення заборгованості по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 6679,10 грн. – задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства «Феріт» (код ЄДРПОУ 25578421, місцезнаходження: 84137, Донецька область, Слов'янський район, с. Маяки, вул. Тітова, буд. 8) на користь Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області заборгованість по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 6679 (шість тисяч шістсот сімдесят дев'ять) грн. 10 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          

Суддя                                                             Галатіна О.О.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу68944604
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3104/17-а

Постанова від 19.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 08.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні