Ухвала
від 23.08.2017 по справі 335/10004/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10004/17 1-кс/335/6710/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2017 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу прокуратури Запорізької області радника юстиції ОСОБА_3 про арешт майна, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016080000000426 від 05.12.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділу прокуратури Запорізької області радник юстиції ОСОБА_3 за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, мотивуючи свої вимоги тим, що слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016080000000426 від 05.12.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ГУ ДФС в Запорізькій області зловживаючи своїм службовим становищем, в період 2016 року сприяли утворенню та подальшій незаконній діяльності ряду підприємств з ознаками фіктивності, не вживаючи заходів реагування, які були покладені на них державною службою, чим заподіяли тяжкі наслідки у вигляді недоотримання державою грошових коштів в особливо великих розмірах.

Так, встановлено, що ряд підприємств, які є підконтрольними особам, що діють за сприяння службових осіб ДФС України у Запорізькій та Дніпропетровській областях, з метою не сплати податку на прибуток, створили схему, за допомогою якої до бюджету Запорізької та Дніпропетровської областей не сплачуються податки та не надходять грошові кошти до бюджету в особливо великих розмірах. Зазначені підприємства здійснюють вид діяльності операції з металопродукцією, однак фактично до придбання металопродукції ніякого відношення не мають. Фактично зазначена продукція скуповується за готівкові кошти у малозабезпечених верств населення, після чого для фактичного відображення реальності господарських операцій за сприяння посадових осіб ДФС України у Запорізькій та Дніпропетровській областях реєструється ряд підприємств, які здійснюють операції, що не мають правових наслідків, в зв`язку з чим не сплачується податок на прибуток до державного бюджету. В подальшому зазначена металопродукція неналежної якості та без сплати до державного бюджету Запорізької та Дніпропетровської областей грошових коштів постачається на ПАТ «Електрометалургійний завод Дніпроспецсталь» ім. А. М. Кузьміна.

Під час виконання доручення встановлено, що ТОВ «МП «ПМК» (ЄДРПОУ 37494275) м. Запоріжжя та ТОВ «МІКО» (ЄДРПОУ 31166718) м. Мелітополь, сформували розгалужену мережу ряду підприємств, які здійснюють незаконну діяльність за допомогою переведення безготівкових коштів у готівку та підроблення документів фінансово-господарської діяльності. Ця діяльність має міжрегіональний характер та розповсюджується на території Запорізької, Дніпропетровської, Київської областей та міста Києва.

На чолі протиправної схеми перебуває ТОВ «МАЕСТРО ГРУП» (ЄДРПОУ 39084774), фактичне місце розташування м. Дніпро, вул. Севастопольська 17. Метою здійснення незаконної діяльності цих підприємств, а саме ТОВ «МП «ПМК» (ЄДРПОУ 37494275) та ТОВ «МІКО» (ЄДРПОУ 31166718), є надання платних послуг суб`єктам господарювання з реального сектору, економіки а саме ПАТ «Електрометалургійний завод Дніпроспецсталь» ім. А. М. Кузьміна м. Запоріжжя та ТОВ «Юнілайф ПВ» (ЄДРПОУ 37252922) м. Дніпро у вигляді документального оформлення фінансово-господарських операцій, які мають безтоварний характер (в дійсності не відбувались) і необхідні лише для надання зовнішніх ознак законності формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат.

Перераховані на банківські рахунки цих підприємств, які здійснюють незаконну діяльність, безготівкові кошти отримуються готівкою в касах різних банківських установ та передаються разом з підробленими бухгалтерськими документами на прикриття фактично безтоварних фінансово-господарських операцій довіреним особам з відрахуванням відсотків за дану операцію та послуги цієї незаконної діяльності. У свою чергу службові особи ДФС України у Запорізькій та Дніпропетровській області сприяють такій протиправній діяльності шляхом не проведення перевірок, невжиття передбачених законом заходів реагування, спрямованих на припинення протиправної діяльності та відшкодування збитків, завданих державі, внаслідок вчинення безтоварних операції з метою невиконання податкових зобов`язань та формування незаконного податкового кредиту, виведення грошових коштів за кордон тощо.

Згідно з реєстром податкових накладних у 2016 році ТОВ «МП «ПМК» (ЄДРПОУ 37494275) купувало товар (металобрухт) у групи підприємств, які здійснюють вищезазначену незаконну діяльність та є підконтрольні громадянину ОСОБА_4 , а саме: ТОВ «Феррогруп» (ЄДРПОУ 33446725, м. Дніпро), ТОВ «Елітмет» (ЄДРПОУ 39252154, м. Дніпро), ТОВ «Маестро груп» (ЄДРПОУ 39084774, м. Київ), ТОВ «ІНТ-Транс» (ЄДРПОУ 39096769, м. Київ) на загальну суму близько 123 млн. грн.

Окрім того встановлено, що у зазначеній злочинній схемі, при здійсненні незаконної діяльності підприємства ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) невстановленими особами, які анонімно діють від імені власників та службових осіб вказаного підприємства, без проведення реальної господарської діяльності, з метою проведення ланцюга транзакції між підконтрольними банківськими рахунками та переведення безготівкових коштів їх у готівку, використовується банківський рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий у ПАТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) м.Дніпро.

Слідчий зазначає, що грошові кошти які знаходяться на банківському рахунку ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) є предметом протиправної діяльності щодо сприяння суб`єктам підприємницької діяльності у не сплаті податків до державного бюджету, розкраданню державного майна, надійшли на рахунок суб`єкта господарювання ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) внаслідок вчинення кримінального правопорушення та можуть бути засобами для розкриття злочину, виявлення винних осіб, та в подальшому визнані речовими доказами по кримінальному провадженню.

Тому просив накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківському рахунку ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) № НОМЕР_1 , який відкритий у ПАТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) м.Дніпро; заборонити ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) проводити видаткові операції по перерахуванню і зняттю грошових коштів з банківського рахунку № НОМЕР_1 відкритого у ПАТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) м.Дніпро, за винятком операцій зі сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, а також визначених контролюючим органом грошових зобов`язань; зобов`язати службових осіб вказаного банку надати письмову інформацію про залишок грошових коштів на вказаному рахунку, який належить ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) на момент пред`явлення ухвали суду про накладення арешту, на 3 (третій) робочий день після накладення арешту, а також щомісяця до 20 числа надавати таку інформацію ініціатору винесення подання.

Слідчий у судовому засіданні доводи клопотання підтримав, просив його задовольнити.

З метою забезпечення арешту майна, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України, власник майна до суду не викликався.

Згідно зі ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження, в тому числі, є арешт майна.

За нормами ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 КПК України.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

За вимогами ч. 2ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого УЗЕ в Дніпропетровській області ОСОБА_5 від 07.12.2016, схеми злочинного ухилення від сплати податків, аналітичного дослідження ОВПП ДФС від 07.08.2017 № 164/16-04/39084774, протоколу допиту свідка від 21.08.2017, грошові кошти, які знаходяться на банківському рахунку ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502), є предметом протиправної діяльності щодо сприяння суб`єктам підприємницької діяльності у не сплаті податків до державного бюджету, розкраданню державного майна, надійшли на рахунок суб`єкта господарювання внаслідок вчинення кримінального правопорушення та можуть бути засобами для розкриття злочину, виявлення винних осіб, та в подальшому визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що грошові кошти, на які просить накласти арешт слідчий, які знаходяться на банківському рахунку, відповідають критеріям, визначеним ст. 98 КПК України, тому можуть бути використані як речові докази у кримінальному провадженні.

Таким чином, на переконання слідчого судді, з метою забезпечення збереження речових доказів наявні підстави для накладання арешту на вказаний банківський рахунок шляхом заборони підприємству проводити видаткові операції по перерахуванню і зняттю грошових коштів з банківського рахунку, за винятком операцій зі сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, а також визначених контролюючим органом грошових зобов`язань.

Поряд із цим, вимога про зобов`язання службових осіб банку надати письмову інформацію про залишок грошових коштів на банківському рахунку на момент пред`явлення ухвали суду про накладення арешту, на 3 (третій) робочий день після накладення арешту, а також щомісяця до 20 числа надавати таку інформацію ініціатору клопотання, не узгоджується із приписами ст.ст. 170-171 КПК України, з огляду на що задоволенню не підлягає.

Тому, з урахуванням вищеприведених положень КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його часткового задоволення.

Керуючись вимогами ст.ст. 131, 132, 170, 172, 173, 175, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого слідчого відділу прокуратури Запорізької області радника юстиції ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківському рахунку ТОВ «АГРОПРОСТІР ДНІПРО» (ЄДРПОУ 40869502) № НОМЕР_1 , відкритому у ПАТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) м.Дніпро шляхом заборони проводити видаткові операції по перерахуванню і зняттю грошових коштів з банківського рахунку за винятком операцій зі сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, а також визначених контролюючим органом грошових зобов`язань.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді виконується негайно та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Арешт може бути скасовано відповідно до ст. 174 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68960280
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016080000000426 від 05.12.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —335/10004/17

Ухвала від 23.08.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні