Ухвала
від 13.02.2017 по справі 761/4603/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/4603/17

Провадження № 1-кс/761/2905/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР Офісу ВПП ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення засвідчених належним чином копій, в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ) щодо клієнта TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ),

встановив:

Старший слідчий з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР Офісу ВПП ДФС ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим процесуальним прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№ 3201610010000155 від 21 червня 2016р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення належним чином засвідчених копій, в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , щодо TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: виписки про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 (код валюти 980), що належить TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРГІОУ НОМЕР_2 ) та відкритий у фінансовій установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ) за період з 15 квітня 2015р. по 08 лютого 2016р. з інформацією про: рух грошових коштів по рахунках за вказаний період; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб-контрагентів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб-контрагентів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) їх коди ЄДРПОУ на паперовому та електронному вигляді в форматі «excel» у вигляді таблиць; завірені належним чином копії документів щодо відкриття та закриття вказаного рахунку TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: договорів (угод), заяв, карток із зразками підписів та відбитком печатки, всіх інших документів, які складалися та подавалися службовими та уповноваженими особами TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до установи банку і знаходяться в банку, у разі їх відсутності - копії документів, на підставі яких було вилучено оригінали вищезазначених документів; завірені належним чином копії грошових чеків, місць (ATM-термінали, каси банку) зняття готівкових коштів, квитанцій та документів на отримання готівкових коштів по рахунку TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); завірені належним чином копії кредитний угод (договорів) та документів, що оформлялися (подавалися) у зв`язку з отриманням кредитних коштів їх використанням та поверненням, а також виписки по банківських рахунках, які відкривалися з приводу обслуговування таких кредитних угод (договорів); відомості про використання послуг з дистанційного банківського обслуговування по рахункам № НОМЕР_3 (код валюти 980) відкритого TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) із зазначенням IP-адрес, МАС-адрес, дати та часу сеансу.

Клопотання мотивоване тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , в період з 01 грудня 2015р. по 30 квітня 2016р. під час фінансово-господарських взаємовідносин з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість шляхом внесення до податкової звітності неправдивих відомостей, що не відповідають дійсності, чим нанесли збитки державі шляхом заниження суми ПДВ, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет в розмірі 9 196 459,10 грн.

Для встановлення істини у кримінальному провадженні № 3201610010000155, виникла необхідність у тимчасовому доступі до вказаних вище документів, з можливістю вилучення засвідчених належним чином копій, оскільки отримати в інший спосіб вказані відомості, без рішення суду, не вбачається можливим.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі, просив суд його задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи до яких планується отримати доступ, була оповіщена в установленому законом поряду, представника до суду не направила, причини неприбуття у судове засідання не повідомила, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом вказаної особи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження № 3201610010000155, вважаю, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до п. 6) ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістом п. 2) ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

За змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що отримати дані документи в добровільному порядку органам слідства не вдається, при цьому, дані документи мають важливе значення для досудового розслідування кримінального № 3201610010000155, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Однак, слідчим в переліку документів, до яких необхідний тимчасовий доступ, зазначено «всіх інших», без будь-якої конкретизації даного поняття, що є грубим порушенням вимог, які ставляться до зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження, та позбавляють суд можливості визначити обсяг документів, які будуть надані за ухвалою слідчого судді.

У відповідності до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно п. 2) ч. З ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а отримані документи, можуть бути використанні під час досудового розслідування кримінального провадження за № 3201610010000155, як докази факту протиправних дій, за таких обставин, керуючись вимогами ст.ст. 132. 159-164 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР Офісу ВПП ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення засвідчених належним чином копій, в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ) щодо TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР Офісу ВПП ДФС ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які відображають взаємовідносини клієнта TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) з можливістю вилучення засвідчених належним чином копій в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , щодо, а саме: виписки про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 (код валюти 980), що належить TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та відкритий у фінансовій установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ) за період з 15 квітня 2015р. по 08 лютого 2016р. з інформацією про: рух грошових коштів по рахунках за вказаний період; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб-контрагентів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб-контрагентів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) їх коди ЄДРПОУ на паперовому та електронному вигляді в форматі «excel» у вигляді таблиць; завірені належним чином копії документів щодо відкриття та закриття вказаного рахунку TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: договорів (угод), заяв, карток із зразками підписів та відбитком печатки, документів, які складалися та подавалися службовими та уповноваженими особами TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до установи банку і знаходяться в банку, у разі їх відсутності - копії документів, на підставі яких було вилучено оригінали вищезазначених документів; завірені належним чином копії грошових чеків, місць (ATM-термінали, каси банку) зняття готівкових коштів, квитанцій та документів на отримання готівкових коштів по рахунку TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); завірені належним чином копії кредитний угод (договорів) та документів, що оформлялися (подавалися) у зв`язку з отриманням кредитних коштів їх використанням та поверненням, а також виписки по банківських рахунках, які відкривалися з приводу обслуговування таких кредитних угод (договорів); відомості про використання послуг з дистанційного банківського обслуговування по рахункам № НОМЕР_3 (код валюти 980) відкритого TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) із зазначенням ІР- адрес МАЄ-адрес, дати та часу сеансу.

В решті клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановления.

Роз`яснити посадовим особам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ), що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала суду оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення13.02.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68970990
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення засвідчених належним чином копій, в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код МФО НОМЕР_1 ) щодо клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2

Судовий реєстр по справі —761/4603/17

Ухвала від 13.02.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні