Рішення
від 15.09.2017 по справі 513/484/17
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/484/17

Провадження № 2/513/472/17

Саратський районний суд Одеської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2017 року Саратський районний суд Одеської області у складі: судді Кожокар Т.Я., при секретарі Райчевій Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Сарата цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миколаївка-Новоросійської сільської ради Саратського району Одеської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку та житловий будинок,

В С Т А Н О В И В:

позивач звернувся до суду з даним позовом вказуючи, що 18 листопада 2012 року померла його мати ОСОБА_2. Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, яке складається з житлового будинку з господарськими спорудами, розташований по вулиці Абрамовича, 63 в селі Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області, та земельної ділянки площею 5,34 га, розташованої на території Миколаївка-Новоросійської сільської ради Саратського району Одеської області.

29 серпня 2012 року мати склала заповіт, яким заповідала належне їй майно позивачу. При звернені до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, нотаріус відмовив у його видачі через відсутність правовстановлюючих документів, підтверджуючих право власності ОСОБА_2 на спадкове майно.

Позивач зазначив, що надати оригінал державного акту на земельну ділянку не має можливості, оскільки державний акт втрачено, а документи на житловий будинок за життя матері не були виготовлені.

Просив визнати за ним право власності у порядку спадкування на спадкове майно матері, оскільки він фактично прийняв спадщину.

У дане судове засідання позивач не прибув, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав, просив його задовольнити.

Відповідач - представник Миколаївка-Новоросійської сільської ради Саратського району, Одеської області подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов визнав, не заперечував проти його задоволення.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню, з таких підстав.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статею 392 ЦК України визначено, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.ст. 1216,1217,1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтями 1261, 1265,1268, 1269 ЦК України визначено, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народження після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть, ОСОБА_2 померла 18 листопада 2012 року в с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області (а.с.5).

Позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 6).

Згідно копії заповіту, 29 серпня 2012 року ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем Миколаївка-Новоросійської сільської ради Саратського району Одеської області, яким заповідала належну їй земельну ділянку площею 5,34 га та житловий будинок по вулиці Абрамовича, № 63 в с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району позивачу ОСОБА_1. Зазначений заповіт зареєстровано в реєстрі заповітів під номером 24. На день смерті спадкодавця заповіт є чинним (а.с. 7-8).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 була відкрита нотаріусом за заявою про прийняття спадщини, поданої сином покійної ОСОБА_1 (а.с. 77).

Нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 через відсутність правовстановлюючих документів, підтверджуючих право власності покійної на спадкове майно (а.с. 56).

З копії технічного паспорту на житловий будинок приватного житлового фонду вбачається, що власник будинку № 63, розташованого по вулиці Абрамовича в с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району Одеської області не встановлений (а.с. 49-53).

Відповідно до п. 4 Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженої наказом Мінкомгоспу УРСР від 31.01.1966 року, реєстрації підлягали лише всі будинки та домоволодіння в межах міста і селища міського типу Української РСР, а відповідно до п. 6 Інструкції не підлягали реєстрації будинки і домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах. Тобто, у сільській місцевості оформлення індивідуальних (приватних) будинків здійснювалося шляхом проведення у господарській книзі сільської ради відповідного запису та відкриття особистого рахунку на ім'я забудовника. Інших правовстановлюючих документів чинне на той час законодавство не передбачало.

Довідками Миколаївка-Новоросійської сільської ради, виписками з книги погосподарського обліку сільської ради підтверджено, що будинок з господарськими спорудами, розташований по вул. Абрамовича, № 63, в с. Миколаївка-Новоросійська належав ОСОБА_2 (а.с.11, 15).

Також, ОСОБА_2 була власником земельної ділянки площею 5,34 га, розташованої на території Миколаївка-Новоросійської сільської ради Саратського району Одеської області та призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується копією державного акту серії ІІІ-ОД № 047339, виданого 20 вересня 2003 року на підставі розпорядження Саратської районної державної адміністрації від 08 липня 2002 року № 316/А02 (а.с. 10).

Судом встановлено, що позивач , як спадкоємець за заповітом майна покійної не відмовлявся від прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті матері, подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, де була відкрита спадкова справа. Не оформив спадщину у нотаріуса та не отримав свідоцтва про право на спадщину з поважних причин, тому суд вважає, що позов підлягає задоволенню, за ОСОБА_1 слід визнати право власності у порядку спадкування на вказане спадкове майно.

Керуючись ст.ст. 328, 392, 1216, 1217, 1218, 1223, 1265, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст. 3-8, 10, 11, 60, 209, 212-215, 294 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

позов задовольнити. Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності у порядку спадкування на житловий будинок з господарськими спорудами під номером шістдесят три, розташований по вулиці Абрамовича в селі Миколаївка-Новоросійська Саратського району, Одеської області; земельну ділянку площею 5,34 (п'ять цілих тридцять чотири сотих) гектара, масив номер вісім, ділянка номер дев'ять, кадастровий номер 5124583600:01:001:0016, що розташована на території Миколаївка-Новоросійської сільської ради Саратського району, Одеської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Одеської області через Саратський районний суд Одеської області протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя Т. Я. Кожокар

Дата ухвалення рішення15.09.2017
Оприлюднено20.09.2017
Номер документу68975058
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку та житловий будинок

Судовий реєстр по справі —513/484/17

Рішення від 15.09.2017

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Кожокар Т. Я.

Ухвала від 27.07.2017

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Кожокар Т. Я.

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Кожокар Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні