Постанова
від 20.09.2017 по справі 820/3347/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

20 вересня 2017 р. № 820/3347/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Білової О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДФС у Харківській області звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беста Ком.", в якому просить суд, з урахування уточнень, припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." (код 38631261).

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." є фіктивним, що підтверджено вироком Ленінського районного суду м. Харкова від 29.02.2016 по справі № 642/8551/15-к за обвинуваченням ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 205 КК України, яким встановлено, що ОСОБА_1 20.03.2013 став керівником фіктивного підприємства ТОВ Беста Ком. , метою якого було забезпечення прикриття незаконної діяльності, пов'язаної із незаконним переведенням безготівкових коштів у готівку, а також наданням послуг службовим особам підприємств реального сектору економіки в незаконній мінімізації податкових зобов'язань.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження надсилалась відповідачеві разом з інформацією про права та обов'язки за адресою реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

18.09.2017 до суду повернувся конверт з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до абз.4 ч.4 ст. 33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." зареєстровано 20.03.13 як юридична особа, ідентифікаційний номер 38631261. Місцезнаходженням відповідача є: 61052, м. Харків, вул. Котлова, будинок 68. Єдиним засновником та одночасно керівником відповідача згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є ОСОБА_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." перебуває на обліку як платник податків в Центральній об'єднаній державній податковій інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області з 21.03.2013.

Судом встановлено, що вироком Ленінського районного суду м. Харкова від 29.02.2016 по справі № 642/8551/15к, який набрав законної сили 31.03.2016, ОСОБА_1 - керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Беста Ком.", було визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України (а.с.11-12).

У вироку суду по вказаній кримінальній справі встановлено, що виконуючи умови своєї домовленості із ОСОБА_3, ОСОБА_1 передав невстановленим в ході слідства особам копії свого паспорту та ідентифікаційного номеру, використовуючи які були виготовлені протокол загальних зборів, статут та інші документи, необхідні для державної реєстрації ТОВ Беста Ком. . Після підписання ОСОБА_1 вказаних документів, засвідчення його підпису на статуті у нотаріуса, невстановлені слідством особи передали їх державному реєстратору для реєстрації у якості суб'єкта підприємницької діяльності ТОВ Беста Ком. . На підставі отриманих документів 20.03.2013 відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Харківської області за податковою адресою м. Харків, вул. Котлова, 68, зареєстроване ТОВ Беста Ком. (код ЄДРПОУ 38631261), яке згодом взяте на облік як платник податків Західною ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області. Ставши за наведених обставин засновником, керівником та головним бухгалтером у одній особі ТОВ Беста Ком. , ОСОБА_1, виконуючи умови попередньої домовленості із ОСОБА_3, передав оригінали статутних документів зазначеного підприємства у повне володіння невстановленим в ході слідства особам, за що отримав разову матеріальну винагороду у сумі 1000 (одна тисяча) грн. З моменту державної реєстрації по травень 2015 року ОСОБА_1 від імені ТОВ Беста Ком. фінансово-господарської діяльності не вів, печатки підприємств не отримував, господарських угод не укладав, штат співробітників не набирав, постачання товарно-матеріальних цінностей, надання послуг не здійснював, грошовими потоками, що спрямовувалися на його підприємство, не розпоряджався та не керував, бухгалтерський та податковий обліки не вів, звітні документи, що надаються до контролюючих органів не складав, не підписував та не подавав, оскільки не мав наміру вчинювати зазначені дії. Таким чином, засновник, директор та головний бухгалтер у одній особі ТОВ Беста Ком. ОСОБА_1, передавши своє підприємство під повний контроль ОСОБА_3 та невстановленим слідством особам, забезпечив останнім прикриття незаконної діяльності, пов'язаної із незаконним переведення безготівкових коштів у готівку, а також наданням послуг службовим особам підприємств реального сектору економіки в незаконній мінімізації податкових зобов'язань.

При вирішені цієї справи суд виходить з такого.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 ПК України, контролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган (далі - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику), його територіальні органи.

Відповідно до п.20.1.37 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання

Зазначена норма кореспондує п. 67.2 ст. 67 ПК України, згідно з яким контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

За змістом ст. 55-1 ГК України, ознаками фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними є: - зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи; - незареєстровано у державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством; - зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження; - зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

Судовим розглядом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." (код ЄДРПОУ 38631261) зареєстровано в органах державної реєстрації ОСОБА_1 з подальшою передачею у управління підставним особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність, що підтверджується вироком Ленінського районного суду м. Харкова від 29.02.2016 по справі № 642/8551/15-к, який набрав законної сили 30.03.2016, дії ОСОБА_1 суд кваліфікував за ст. 205 ч.1 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності.

Відповідно до ч.4 ст. 72 КАС України, вирок суду у кримінальному провадженні або постанова суду у справі про адміністративний проступок, які набрали законної сили, є обов'язковими для адміністративного суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, щодо якої ухвалений вирок або постанова суду, лише в питаннях, чи мало місце діяння та чи вчинене воно цією особою.

Отже, створення ОСОБА_1 суб'єкта підприємницької діяльності - Товариства з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." (код ЄДРПОУ 38631261) з метою прикриття незаконної діяльності, що становить склад злочину фіктивне підприємництво, не підлягають доказуванню в силу ч.4 ст. 72 КАС України.

Частиною 1 ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлено, що відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Згідно з приписами статті 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема: 2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивачем позовні вимоги заявлені у передбачений законом спосіб, в межах повноважень контролюючого органу, на виконання вимог ст. 71 КАС України належними та допустимими доказами доведено обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, що є підставою для задоволення адміністративного позову про припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." (код ЄДРПОУ 38631261).

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Згідно з ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." про припинення юридичної особи- задовольнити.

Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Беста Ком." (вул. Котлова, буд. 68, м. Харків, 61052, код 38631261), зареєстроване Департаментом державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради 20.03.2013.

Копію постанови надіслати до Управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення20.09.2017
Оприлюднено20.09.2017
Номер документу68978647
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/3347/17

Постанова від 20.09.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 11.08.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні