Рішення
від 12.09.2017 по справі 917/1099/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2017 Справа № 917/1099/17

Господарський суд Полтавської області

в складі головуючого судді Кульбако М.М.,

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1,

від відповідача: не з'явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Кременчуцької міської ради Полтавської області,

пл. Перемоги, 2, м. Кременчук, Полтавська область, 39600

до Приватного підприємства "Машинобудівник",

пров. Першотравневий, 4, м. Кременчук Полтавська область, 39614

про стягнення 71 414,78 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Кременчуцька міська рада Полтавської області звернулась до господарського суду Полтавської області з позовом до Приватного підприємства "Машинобудівник" про стягнення 71 414,78 грн. заборгованості за договором оренди землі від 09.08.2012, посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 12.07.2017 порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 01.08.2017.

Розгляд справи неодноразово відкладався у зв'язку з неявкою відповідача та невиконання ним вимог ухвал суду.

У судовому засіданні 01.08.2017, 22.08.2017, 12.09.2017 представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі з мотивів, викладених у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився, ухвали, направлені на адресу відповідача, зазначену у позовній заяві, повернулися до суду з відміткою поштового відділення "адресат вибув".

Судом враховано рекомендації, викладені у п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", відповідно до яких у разі, якщо ухвалу було надіслано за належною адресою і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Крім того п. 3.9.2 містить рекомендацію, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив, що 09.08.2012 між Кременчуцькою міською радою Полтавської області та Приватним підприємством Машинобудівник укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку (кадастровий № 5310436100:08:005:0329) для експлуатації та обслуговування нежилого будинку та підсобних приміщень по провулку Першотравневому, 4 в м. Кременчук.

Згідно з п. 2 договору в оренду передається земельна ділянка загальною площею 1235 кв.м, в тому числі по угіддях: графа 37 - землі промисловості - 1235 кв.м.

Відповідно до п. 3.4 договору на земельній ділянці знаходиться нежилий будинок та підсобні приміщення. Земельна ділянка передається в оренду без будинків, будівель, споруд та інших об'єктів.

Згідно з п. 5 договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 1235 кв.м станом на 31.01.2011 становить 1023987,90 грн. (829,14 грн. за 1 кв.м). За 2012 рік коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки складає 1.

У п. 8 договору сторони обумовили, що договір укладено терміном на 5 років з дня його державної реєстрації.

Умови цього договору застосовуються також до відносин, що виникли між сторонами з 01.03.2011 до дня державної реєстрації цього договору.

Пунктом 9 договору передбачено, що орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки щорічно та складає 51 199,40 грн. в рік.

Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням їх цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії (п. 10 договору).

Орендна плата за земельну ділянку сплачується за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює і календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Платник орендної плати самостійно обчислює суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подає відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацій на поточний рік (п. 11 договору).

Орендна плата справляється також і у випадках, якщо Орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору. У разі визнання договору оренди недійсним, одержана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди земельної ділянки не повертається (п. 12 договору).

У п. 13 договору передбачено, що розмір орендної плати переглядається щорічно у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до відмітки на останньому аркуші договору він зареєстрований 01.11.2012 в Управлінні Держкомзему у місті Кременчук Полтавської області за № 531040004000480.

Як убачається з матеріалів справи, відповідач у порушення своїх зобов'язань за договором з 2013 року ухиляється від сплати орендної плати за використання земельної ділянки, внаслідок чого у нього утворилася заборгованість за період з 01.01.2013 по 01.05.2017 в сумі 76 541,79 грн. (розрахунок у матеріалах справи, а.с. 26).

У зв'язку з неналежним виконанням зобов'язань за договором оренди землі, Кременчуцька міська рада звернулася з позовом до Приватного підприємства "Машинобудівник" про стягнення 71 414,78 грн. заборгованості з орендної плати.

При прийнятті рішення суд виходить з наступного.

Частиною 1 статті 11 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Статтею 96 Земельного кодексу України встановлено, що землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про оренду землі", в редакції чинній на час укладення договору, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно зі статтею 14 Податкового кодексу України, плата за землю - загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до статті 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Стаття 24 Закону України Про оренду землі надає право орендодавцю вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За приписом статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено, що Кременчуцька міська рада виконала свої зобов'язання за договором належним чином: передала в оренду земельну ділянку (кадастровий №5310436100:08:005:0329) для експлуатації та обслуговування нежилого будинку та підсобних приміщень по провулку Першотравневому, 4 в м. Кременчук, що підтверджується підписаним сторонами та скріпленим печатками актом приймання - передачі об'єкта оренди (а.с. 12).

Відповідач, порушуючи свої зобов'язання за договором з 01.01.2013 по 01.05.2017 орендну плату за користування земельною ділянкою не сплачував.

Згідно позовних вимог та наданого позивачем розрахунку заборгованості (а.с. 26) за період з 01.01.2013 по 01.05.2017 загальна сума боргу ПП "Машинобудівник" становить 71 414,78 грн.

Відповідач відзиву на позов не надав, наданим йому правом на судовий захист не скористався, обставин, на які посилається позивач в обґрунтування своїх позовних вимог не спростував.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що вимога про стягнення 71 414,78 грн є законною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню в повному обсязі.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Машинобудівник", пров. Першотравневий, 4, м. Кременчук Полтавська область, 39614, код ЄДРПОУ 13950447 на користь Кременчуцької міської ради Полтавської області, пл. Перемоги, 2, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 24388300, р/р 33218812700008, одержувач: місцевий бюджет м. Кременчук, банк одержувача: ГУДКСУ у Полтавській обл. м. Полтава, МФО 831019, код ЄДРПОУ 37965850 заборгованість з орендної плати за землю в розмірі 71 414,78 грн.

3. Стягнути з Приватного підприємства "Машинобудівник", пров. Першотравневий, 4, м. Кременчук Полтавська область, 39614, код ЄДРПОУ 13950447 на користь Кременчуцької міської ради Полтавської області, пл. Перемоги, 2, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 24388300 судовий збір у розмірі 1600,00 грн.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного господарського суду через господарський суд Полтавської області протягом 10 днів.

Суддя М.М. Кульбако

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу68996814
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1099/17

Рішення від 12.09.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Ухвала від 01.08.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Ухвала від 12.07.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні