Ухвала
від 13.09.2017 по справі 925/679/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"13" вересня 2017 р. Справа № 925/679/16

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гури І.І., при секретарі судового засідання - Євтушенко Б.В., за участю представника за довіреністю - Василеги А.П. (від ТОВ "Оріон-Гласс СК"), розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК про заміну кредитора ПАТ Сбербанк на ТОВ Оріон-Гласс СК у справі за заявою Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області до товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Оріон-Гласс про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

12.07.2017 до суду надійшло клопотання від ТОВ "Оріон-Гласс СК" про заміну сторони - кредитора, у якому просить суд здійснити заміну сторони - кредитора у справі з ПАТ Сбербанк на ТОВ Оріон-Гласс СК .

Клопотання мотивоване тим, що 21.06.2017 між ТОВ Оріон-Гласс СК та ТОВ "Фінансова компанія "Фінактив" укладено договір про відступлення права вимоги, відповідно до умов якого ТОВ "Фінансова компанія "Фінактив" відступив ТОВ Оріон-Гласс СК , належні їй права вимоги за договором поруки б/н, укладеним 30.01.2015 між ПАТ Сбербанк та ТОВ Торгівельна компанія Оріон-Гласс (боржником у справі). Таким чином, ТОВ Оріон-Гласс СК отримало всі права кредитора (голови комітету кредиторів), що мав ПАТ Сбербанк по даній справі, в тому числі право на задоволення кредиторських вимог в повному обсязі за рахунок будь-якого майна ТОВ Торгівельна компанія Оріон-Гласс .

Ухвалою суду від 13.07.2017 розгляд клопотання призначено у судове засідання на 26.07.2017.

Ліквідатор банкрута - арбітражний керуючий Косякевич С.О. у поясненнях щодо клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК просив розглянути клопотання без його участі з урахуванням викладеної ним позиції, він не заперечив щодо задоволення клопотання, вказав, що особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження; заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на права та обов'язки боржника і не потребує його згоди, якщо така згода не передбачена договором або законом.

Ухвалою суду від 26.07.2017 задоволено клопотання ліквідатора банкрута про розгляд клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК про заміну кредитора без нього, розгляд клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК про заміну кредитора відкладено на 13.09.2017, викликано у судове засідання представників: ТОВ Оріон-Гласс СК та ПАТ "Сбербанк", повідомлено ліквідатора банкрута та учасників комітету кредиторів, зобов'язано ПАТ "Сбербанк" до дня судового засідання надати суду відзив на клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК про заміну кредитора ПАТ Сбербанк на ТОВ Оріон-Гласс СК .

ПАТ "Сбербанк" представника у судове засідання не направив, відзив на клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК про заміну кредитора суду не надав. До суду не надійшло поштове повідомлення про вручення чи про невручення копії ухвали суду від 26.07.2017 ПАТ "Сбербанк" , хоча є відмітка канцелярії суду про відправку на вказаній ухвалі.

Копія ухвали суду від 26.07.2017, направлена ТОВ Оріон-Гласс повернулась до суду з довідкою пошти: неправильно зазначена (відсутня) адреса одержувача".

До початку судового засідання ТОВ Оріон-Гласс СК подав клопотання з додатком про долучення до справи копії документа, яку судом приєднано до справи.

У судовому засіданні представник ТОВ Оріон-Гласс СК клопотання ТОВ Оріон-Гласс СК про заміну кредитора підтримав, просив задовольнити.

Заслухавши учасників провадження у справі про банкрутство боржника, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Ухвалою попереднього засіданні від 14.02.2017 у даній справі затверджено реєстр вимог кредиторів до товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Оріон-Гласс , згідно якого визнано вимоги, які підлягають до задоволення, у тому числі, вимоги публічного акціонерного товариства "Сбербанк": 4 черга - 46216143,91 грн. основного боргу, 1 черга - 2756,00 грн. судового збору.

Як вбачається з матеріалів справи, 21.06.2017 ПАТ "Сбербанк" (сторона 1 за договором) та ТОВ "Фінансова компанія "Фінактив" (сторона 2 за договором) уклали договір про відступлення права вимоги за договором поруки б/н від 30 січня 2015 року (далі - договір поруки), що був укладений між стороною 1 - ПАТ "Сбербанк" та товариством з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Оріон-Гласс (далі - поручитель), відповідно до умов якого сторона 1 відступає належне їй право вимоги стороні 2, а сторона 2 приймає всі права вимоги за вищезазначеним договором поруки (п.1.1. Договору про відступлення права вимоги).

Зазначеним договором поруки забезпечується виконання зобов'язань ТОВ "Оріон-Гласс" (далі - боржник) , що випливають з договору про відкриття кредитної лінії №81-В/13/35/ЮО/КЛ від 04.06.2013, з урахуванням усіх змін до нього, які є його невід'ємною частиною та договору про переведення боргу № 1 від 30.01.2015 (п. 1.2. Договору про відступлення права вимоги).

Цей договір відступлення укладається сторонами у зв'язку з укладенням договору №28-2_105 від 21.06.2017, за яким сторона 1 відступила (передала) належне їй право вимоги стороні 2 за кредитним договором (п. 1.3. Договору про відступлення права вимоги).

Відступлення права вимоги за вищезазначеним договором поруки здійснюється у повному обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення права вимоги, включаючи всі права кредитора, що передбачені умовами договору поруки (п. 1.4. Договору про відступлення права вимоги).

Право вимоги за вищезазначеним договором поруки вважається відступленим стороною 1 та прийнятим стороною 2 з моменту підписання сторонами цього договору відступлення (п. 2.1. Договору про відступлення права вимоги).

До цього договору відступлення в якості його невід'ємної частини додається Акт прийманя-передачі, який є Додатком № 1 до цього договору відступлення (п. 5.11 Договору про відступлення права вимоги).

21.06.2017 між ПАТ "Сбербанк" та ТОВ "Фінансова компанія "Фінактив" складено акт приймання-передачі документів.

21.06.2017 ТОВ "Фінансова компанія "Фінактив" (сторона 1 за договором) та (сторона 2 за договором) уклали договір про відступлення права вимоги за договором поруки б/н від 30 січня 2015 року (далі - договір поруки), що був укладений між ПАТ "Сбербанк" та товариством з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Оріон-Гласс (далі - поручитель).

За умовами цього договору відступлення права вимоги за договором поруки б/н від 30 січня 2015 року сторона 1 відступає , належне їй право вимоги стороні 2, а сторона 2 приймає всі права вимоги за вищезазначеним договором поруки (п. 1.1. договору відступлення права вимоги).

Право вимоги за вищезазначеним договором вважається відступленим стороною 1 та прийнятим стороною 2 з моменту підписання сторонами цього договору відступлення (п. 2.1. договору відступлення права вимоги).

Згідно акту приймання-передачі документів від 21.06.2017 ТОВ "Фінансова компанія "Фінактив" передало, а ТОВ "Оріон-Гласс СК" отримало документи (перелік) , укладені із товариством з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія "Оріон-Гласс".

Таким чином, відбулась заміна кредитора у вказаному зобов'язанні.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно зі ст.514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009 зазначено, що статтею 512 ЦК встановлено підстави заміни кредитора у зобов'язанні, в тому числі й грошовому. Законом не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Тому арбітражні керуючі мають вносити до реєстру відомості про заміну кредиторів за грошовими зобов'язаннями у разі переходу їх права вимоги відповідно до правил ЦК, а господарські суди - зобов'язувати арбітражних керуючих вносити відповідні зміни до реєстру в разі оскарження необгрунтованої відмови арбітражних керуючих у внесенні відомостей про заміну кредитора. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону. Заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на права та обов'язки боржника і не потребує його згоди, якщо така згода не передбачена договором або законом.

Відповідно до ст.25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ст. 21 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншої особи, яка бере участь у справі, здійснює заміну такої сторони на будь-якій стадії провадження у справі її правонаступником. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника , обов'язкові для нього так само , як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

На підставі зазначеного, керуючись ст. 21 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст.ст.25, 86 Господарського процесуального кодексу України, 512,514, 516 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання товариства з обмеженою відповідальністю Оріон-Гласс СК про заміну сторони - кредитора.

Замінити кредитора товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Оріон-Гласс - публічне акціонерне товариство Сбербанк ( м. Київ, вул. Володимирська, 46, ідентифікаційний код 25959784) на товариство з обмеженою відповідальністю Оріон-Гласс СК (м. Черкаси, вул. В. Чорновола, 235/1, ідентифікаційний код 39994930 ).

Суддя І.І. Гура

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення13.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу68997326
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/679/16

Ухвала від 05.12.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 05.12.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 12.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 11.01.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 13.09.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні