Ухвала
від 08.09.2017 по справі 369/9662/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/9662/17

Провадження № 1-кс/369/2734/17

У Х В А Л А

іменем України

08 липня 2017року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора Києво- Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 розглянувши клопотання прокурора Києво- Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42017111200000579 від 06.09.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся прокурор Києво-Святошинської місцевої прокуратури з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42017111200000579 від 06.09.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України..

Своє клопотання прокурор мотивує тим, що до Києво-Святошинської місцевої прокуратури надійшла заява ОСОБА_4 . Як повідомив останній, з 2014 року по даний час низка підприємств, які провадили, а деякі і провадять до сих пір, діяльність у сфері будівництва як на території Києво-Святошинського району, так і у місті Києві, шахрайським способом розкрадали та розкрадають бюджетні кошти. Такі підприємства, як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що зареєстроване у селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області, вул. Валерія Лобановського, та « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), «Компанія « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), « ІНФОРМАЦІЯ_7 »(ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), «Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), «Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), Бренді-ВУД (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ).

Перелічені суб`єкти підприємництва по об`єктах будівництва на території Києво-Святошинського району, м. Ірпеня та міста Києва, як підрядники та генеральні підрядники по основних зобов`язаннях із залученням коштів держаного бюджету, у тому через соціальні програми («ДОСТУПНЕ ЖИТЛО» тощо), вказували в актах виконаних робіт, первинних бухгалтерських документах інформацію про закупівлю товарів і послуг, наприклад послуг з монтажу та демонтажу труб, дощових каналів, з одним підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), указуючи його як підрядника у договірних відносинах. Але ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » підрядні роботи для даних підприємств в дійсності не виконувало. Укладені між ними договори є підробними. Натомість зазначені підприємства нібито укладали правочини - договори підряду з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), підписували акти-виконаних робіт, яке було також підрядником та нібито виконувало роботи. Вартість робіт за цими договорами є значно нижча від тих, які дані підприємства вказували у актах виконаних робіт по підрядам з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_27 ». Фактичне виконання компанією « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) відповідних робіт, які значаться в актах виконаних робіт між наведеними вище юридичними особами як замовниками та TOB « ІНФОРМАЦІЯ_28 » як їх виконавцем, також під питанням, адже ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » може бути черговим підприємством - проміжною ланкою у корупційній схемі по розкраданню коштів. Реально факти виконання робіт з вищеокресленими підприємствами та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) можуть бути підтверджені відповідними договорами підряду, актами виконаних робіт, розхідними та податковими накладними тощо. Отже, вищенаведені підприємства на протязі 2014-2017 років своїми шахрайськими діями, шляхом підробки документів, укладаючи завідомо неправдиві договори, привласнюють кошти, а саме різницю між витратами, які нібито проведені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » за договорами підряду, та витратами, що проведені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 ».

Таким чином у ході розслідування слід перевірити достовірність документів - договорів підряду, актів виконаних робіт, розхідних та податкових накладних тощо, які укладалися як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », так і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 ».

06.09.2017 з цією метою у даному кримінальному провадженні призначено почеркознавчу експертизу.

У той же час, у ході досудового розслідування у зв`язку з цим виникла необхідність у тимчасовому доступі у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) за адресою: АДРЕСА_1 , до документів: 1) договорів підряду за 2014-2017 роки , які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » укладали з підприємствами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),, « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), «Компанія « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), « ІНФОРМАЦІЯ_7 »(ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), «Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), «Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), Бренді-ВУД (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ); 2) актів виконаних робіт за цими договорами за вказаних період; 3) розхідних та податкових накладних за аналогічний період, - з можливістю вилучення усіх вказаних документів в оригіналі.

Зазначені документи можуть знаходитися у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) за адресою: АДРЕСА_1 . Це обґрунтовується тим, що дана юридична особа згідно інформації з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань розташована саме за зазначеною адресою.

Указані документи мають значення для встановлення обставин події кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні. Так, за допомогою вказаних документів можна підтвердити чи спростувати факти вчинення правочинів, реального виконання робіт службовими особами саме цих підприємств, у тому числі шляхом перевірки достовірності відображання відповідної інформації в їх первинних документах.

Відтак вищезазначені документи необхідно вилучити для перевірки достовірності вказаних у них відомостей насамперед експертним шляхом, а також для використання їх як доказів.

При цьому, відповідно до п. 1.1. розділу І «Криміналістичні експертизи» Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Мін`юсту від 08.10.98 № 53/5 для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, не видається можливим.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 99 КПК України сторона кримінального провадження, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, зобов`язані надати суду оригінал документа. Оригіналом документа є сам документ, а оригіналом електронного документа - його відображення, якому надається таке ж значення, як документу.

Частиною 5 вказаної статті передбачено, що для підтвердження змісту документа можуть бути визнані допустимими й інші відомості, якщо : 1) оригінал документа втрачений або знищений, крім випадків, якщо він втрачений або знищений з вини потерпілого або сторони, яка його надає; 2) оригінал документа не може бути отриманий за допомогою доступних правових процедур; 3) оригінал документа знаходиться у володінні однієї зі сторін кримінального провадження, а вона не надає його на запит іншої сторони.

Разом з тим, у даному випадку оригінал документа може бути отриманий за допомогою доступної правової процедури тимчасового доступу до речей та документів, яка передбачена положеннями статтей 159-166 КПК України.

Заслухавши пояснення прокурора, який клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав зазначених в мотивувальній частині клопотання, вивчивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Відповідно дост. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Києво-Святошинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42017111200000579 від 06.09.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України.

Відповідно до п. 5ст. 162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК Українипри розгляді питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 5, ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Прокурор в клопотанні і в суді довів наявність обставин передбачених ч.5, ч. 6ст. 163 КПК України.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування фактів викладених у клопотанні, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, а також те, що іншими способами довести ці обставини не є можливим, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання.

Керуючись ст. ст.159-164,166,369,370,371,372,309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області юристу 2 класу ОСОБА_3 або особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі його доручення, тимчасовий доступ у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) за адресою: АДРЕСА_1 , до документів: 1) договорів підряду за 2014-2017 роки, які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » укладали з підприємствами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),, « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), «Компанія « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), « ІНФОРМАЦІЯ_7 »(ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), «Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), «Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), Бренді-ВУД (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ); 2) актів виконаних робіт за цими договорами за вказаних період; 3) розхідних та податкових накладних за аналогічний період, - з можливістю вилучення усіх вказаних документів в оригіналі.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя, суд, за клопотанням сторони кримінального провадження якій надано право на доступ до документів, має право на постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала діє протягом одного місяця.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68999181
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —369/9662/17

Ухвала від 08.09.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні