Ухвала
від 20.09.2017 по справі 552/5890/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/5890/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2017 року Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області молодший радник юстиції ОСОБА_4 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор у кримінальному провадженні прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт на майна.

В поданому до суду клопотанні вказував, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №32017170000000029 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.09.2017 р., за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205 КК України.

Зазначав, що в період червня-липня 2017 року невстановлені особи придбали ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169) з метою прикриття незаконної діяльності з ухилення від сплати податків, яка полягала у незаконному формуванні податкового кредиту для підприємств реального сектору економіки, а саме: ТОВ «Салютем Транс» (код 40994897), ТОВ «Аррівєр» (код 40485244), ТОВ «Бар`єр-груп» (код 41064542) на загальну суму ПДВ 807,5 тис. грн.

Також вказував, що згідно повідомлення ОУ ГУ ДФС у Полтавській області в ході відпрацювання службової записки управління податків і зборів юридичних осіб ДФС у Полтавській області за №1930/16-31-12-02-28 від 03.08.2017 на території обслуговування управління зареєстроване ТОВ «Каліпсо-С» (код ЄДРПОУ 41321169, перебуває на обліку в ДПІ м. Полтави, юридична адреса: Полтавська обл., м. Полтава, вул. Київське шосе, 88, кв. 53, основний вид діяльності неспеціалізована оптова торгівля, засновник, директор та головний бухгалтер ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ).

Посилався на те, що аналізом ланцюга постачання та реалізації ТМЦ ТОВ «Каліпсо-С» установлено, що підприємство відображає надання транспортно-експедиційних послуг і придбаває в значних об`ємах шпалери. Згідно інформації податкової звітності, на підприємстві відсутні основні засоби та наймані працівники.

Зазначав також, що встановлено, що за юридичною адресою підприємства останнє не знаходиться. За вказаною адресою знаходиться п`ятиповерховий житловий будинок, а в квартирі АДРЕСА_2 , мешкає ОСОБА_6 , який є колишнім керівником підприємства. Згідно пояснень ОСОБА_6 ТОВ «Каліпсо-С» продано ним ОСОБА_5 . За усною домовленістю з останньою прийнято рішення залишити податкову адресу підприємства за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно письмових пояснень ОСОБА_5 вона не має ніякого відношення до створення, реєстрації та ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Каліпсо-С». Будь-які бухгалтерські та податкові документи вона ніколи не підписувала, контрагенти підприємства їй не відомі.

Подальшим аналізом встановлено підприємства, які незаконно користувались безпідставно сформованим податковим кредитом від ТОВ «Каліпсо-С», а саме: ТОВ «Салютем Транс» (код ЄДРПОУ 40994897), ТОВ «Аррівєр» (код ЄДРПОУ 40485244 ) та ТОВ «Бар`єр-груп» (код ЄДРПОУ 41064542) на загальну суму ПДВ 807,5тис.грн. (загальна сума взаємовідносин склала 4,84млн. грн.).

Зазначав, що грошові кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169), є об`єктами кримінально протиправних дій і можуть бути використані як докази обставин ухилення від сплати податків, а також інших кримінальних правопорушень.

Згідно витягу з бази даних ДФС України в приміщенні Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533), що знаходиться за адресою: м. Харків Червоношкільна набережна, 16, м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2-А, м. Дніпро, Набережна Перемоги, 30 ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169) відкрито рахунок № НОМЕР_2 (українська гривня).

З метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківських рахунків ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169), визнання грошових коштів речовими доказами та їх збереження, просив слідчого суддю накласти арешт на кошти, розміщених на рахунку ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169) № НОМЕР_2 (українська гривня), який відкрито в Харківському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533) за адресою: м. Харків, Червоношкільна набережна, 16, м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2-А, м. Дніпро, Набережна Перемоги, 30.

Слідчий суддя, розглянувши матеріали клопотання, заслухавши думку осіб, які приймають участь у розгляді, приходить до наступного висновку.

Наданими до слідчого судді матеріалами встановлено, що є дійсно обґрунтовані підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.205 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів

Частиною 10 статті 170 КПК України передбачено, що арешт може бути накладений на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч.11 ст.70 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існує обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Враховуючи те, що кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169), можуть мати відношення до злочину, а саме відношення до операцій, пов`язаних із пособництвом в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

При вирішенні питання про арешт майна (грошових коштів) слідчий суддя враховує, що правовою підставу для арешту майна є сукупність розумних підозр вважати, що такі грошові кошти, відповідають критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України, є доказом злочину, такий арешт допускається саме з метою забезпечення збереження речових доказів.

Керуючись ст. ст. 170-173 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області молодший радник юстиції ОСОБА_4 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на розрахунковому рахунку ТОВ «Каліпсо С» (код 41321169) № НОМЕР_2 , який відкрито в приміщенні Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533) за адресою: м. Харків, Червоношкільна набережна, 16, м. Харків, вул. Малом`ясницька, 2-А, м. Дніпро, Набережна Перемоги, 30, без встановлення суми коштів та зупинити проведення всіх видаткових операцій по ньому, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів.

Арештовані кошти на вказаних рахунках передати на відповідальне зберігання службовим особам Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533).

Зобов`язати службових осіб Харківського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533) надати слідчому управлінню фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області виписку банку про залишок коштів на арештованих рахунках на момент оголошення ухвали слідчого судді про накладення арешту та у подальшому письмово у 3-х денний термін повідомляти слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області за адресою: 36007, м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 47 про факти надходження коштів на вищезазначені розрахункові рахунки за весь час існування арешту.

Арешт діє до його скасування у встановленому КПК України порядку.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів безпосередньо до апеляційного суду Полтавської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

20.09.2017

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення20.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68999797
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —552/5890/17

Ухвала від 20.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні