Ухвала
від 10.07.2017 по справі 761/23429/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/23429/17

Провадження № 1-кс/761/14722/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого - судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх копій, в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий СУ ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим процесуальним прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017110000000163 від 10 березня 2017р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх оригіналів, в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а саме:

?документів юридичного оформлення відкриття та використання рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня, доллар США, євро) (включаючи довіреності), зокрема карток із зразками підписів та відбитком печатки підприємства, копій паспортів, доручень, інших документів, що надавались банку при відкритті (подальшій зміні поточних даних) рахунку та інших передбачених Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою правління Національного банку України від 12 листопада 2013р. № 492 за період з 01 січня 2016р. по теперішній час;

?документів про встановлення та обслуговування системи «Банк-Клієнт», протоколи обміну інформацією, LOG-файли, про передачу магнітних носіїв з файлами, копії журналів, тощо за період з 01 січня 2016р. по теперішній час, із зазначенням ІР-адрес та МАС-адрес комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою, а також зазначенням дат та часу за Київським часом в форматі - день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань;

?документів вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою і клієнтом, за період з 01 січня 2016р. по теперішній час;

?платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня, доллар США, євро), який належить підприємству, за період з 01 січня 2016р.по теперішній час;

?банківських виписок (реєстрів, роздруківок руху коштів) по рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня, доллар США, євро) (в друкованому та електронному вигляді, із зазначенням відомостей про призначення платежу, повних даних платника та отримувача коштів, їх назви та коду ЄДРПОУ, номеру платіжного документу, номеру рахунку, назви та МФО банківської установи, часу та дати платежу), за період з 01 січня 2016р. по теперішній час;

?документів щодо проведення фінансового моніторингу працівниками банку банківських операцій по вказаному розрахунку з додатком документів, які надав клієнт під час зазначеного аналізу, за період з 01 січня 2016р. по теперішній час;

?кредитних та депозитних справ підприємства, включаючи договори, додаткові угоди, заяви, довіреності, анкети, договори застави і поруки, договори поставки, договори купівлі-продажу тощо за період з 01 січня 2016р. по теперішній час;

?документів, що підтверджують факт придбання та продажу підприємством цінних паперів (договорів, актів прийомки-передачі, звітів тощо), проведення розрахунків з їх використанням за період з 01.01.2016 по теперішній час;

?договорів про відкриття підприємству рахунків цінних паперів з усіма додатками і додатковими угодами до них, заяв про їх відкриття, анкет розпорядників рахунків, карток із зразками підписів розпорядників рахунків, письмових розпоряджень депонента про проведення операцій по рахунках цінних паперів тощо;

?внутрішньобанківських документів, що у період з 01 січня 2016р. по теперішній час регламентували порядок відкриття підприємствами банківських рахунків, їх обслуговування і використання, проведення фінансових операцій з переведення безготівкових коштів, що знаходяться на рахунках у готівку тощо.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 10 березня 2016р. до ЄРДР за №12017110000000163 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та іншими особами, що призвело до розтрати бюджетних коштів під час закупівлі медичного обладнання та виробів гемодіалізу, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження 12017110000000163 та встановлення причетних до вчинення злочину осіб, збирання доказів виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), оскільки отримати в інший спосіб вказані відомості, без рішення суду, не вбачається можливим.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_5 клопотання підтримала в повному обсязі, просила суд його задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи до яких планується отримати доступ, була оповіщена в установленому законом поряду, представника до суду не направила, причини неприбуття у судове засідання не повідомила, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом вказаної особи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження № 12017110000000163, вважаю, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до п.6) ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи, що отримати дані документи в добровільному порядку органам слідства не вдається, при цьому, дані документи мають важливе значення для досудового розслідування кримінального провадження № 12017110000000163, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Однак, слідчим не доведено необхідності вилучення оригіналів вказаних документів, так як матеріалами клопотання не підтверджено факт призначення експертизи в кримінальному провадженні № 12017110000000163, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що надання завірених належним чином копій даних документів буде достатнім для досягнення мети зазначеного тимчасового доступу.

Крім того, слідчим в переліку документів, до яких необхідний тимчасовий доступ, зазначено «інші», «тощо», «по теперішній час» без будь-якої конкретизації даних понять, що є грубим порушенням вимог, які ставляться до зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження, та позбавляють суд можливості визначити обсяг документів, які будуть надані за ухвалою слідчого судді.

Згідно п.2) ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а отримані документи, можуть бути використанні під час досудового розслідування кримінального провадження за № 12017110000000163, як докази факту протиправних дій.

Керуючись вимогами ст. ст. 131, 132, 159 164 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх копій, в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 , оперуповноваженому УЗЕ в Київській області ДЗЄ Національної поліції України майору поліції ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому в ОВС УЗЕ в Київській області ДЗЄ Національної поліції України капітану поліції ОСОБА_7 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій, що знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , та містять відомості, що становлять банківську таємницю по клієнту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а саме:

-документів юридичного оформлення відкриття та використання рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня, доллар США, євро) (включаючи довіреності), зокрема карток із зразками підписів та відбитком печатки підприємства, копій паспортів, доручень, за період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р.;

-документів про встановлення та обслуговування системи «Банк-Клієнт», протоколи обміну інформацією, LOG-файли, про передачу магнітних носіїв з файлами, копії журналів, тощо за період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р., із зазначенням ІР-адрес та МАС-адрес комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою, а також зазначенням дат та часу за Київським часом в форматі - день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань;

-документів вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою і клієнтом, за період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р.;

-платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня, доллар США, євро), який належить підприємству, за період з 01 січня 2016р.по 10 липня 2017р.;

-банківських виписок (реєстрів, роздруківок руху коштів) по рахунку№ НОМЕР_2 (українська гривня, доллар США, євро) (в друкованому та електронному вигляді, із зазначенням відомостей про призначення платежу, повних даних платника та отримувача коштів, їх назви та коду ЄДРПОУ, номеру платіжного документу, номеру рахунку, назви та МФО банківської установи, часу та дати платежу), за період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р.;

-документів щодо проведення фінансового моніторингу працівниками банку банківських операцій по вказаному розрахунку з додатком документів, які надав клієнт під час зазначеного аналізу, за період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р.;

-кредитних та депозитних справ підприємства, включаючи договори, додаткові угоди, заяви, довіреності, анкети, договори застави і поруки, договори поставки, договори купівлі-продажу тощо за період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р.;

-документів, що підтверджують факт придбання та продажу підприємством цінних паперів (договорів, актів прийомки-передачі, звітів), проведення розрахунків з їх використанням за період з 01.01.2016 по 10 липня 2017р.;

-договорів про відкриття підприємству рахунків цінних паперів з усіма додатками і додатковими угодами до них, заяв про їх відкриття, анкет розпорядників рахунків, карток із зразками підписів розпорядників рахунків, письмових розпоряджень депонента про проведення операцій по рахунках цінних паперів;

-внутрішньобанківських документів, що у період з 01 січня 2016р. по 10 липня 2017р. регламентували порядок відкриття підприємствами банківських рахунків, їх обслуговування і використання, проведення фінансових операцій з переведення безготівкових коштів, що знаходяться на рахунках у готівку.

В решті клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала суду оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення10.07.2017
Оприлюднено07.03.2023

Судовий реєстр по справі —761/23429/17

Ухвала від 10.07.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні