Рішення
від 20.09.2017 по справі 480/1000/17
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 480/1000/17

Провадження № 2/480/604/17

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20 вересня 2017 року м. Миколаїв

Миколаївський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Терентьєва Г.В.,

за участю секретаря Петриченко В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві цивільну справу за позовом заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі Миколаївської центральної районної лікарні до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов'язаних із стаціонарним лікуванням потерпілого від злочину, -

в с т а н о в и в:

До суду звернувся заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі Миколаївської центральної районної лікарні до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов'язаних із стаціонарним лікуванням потерпілого від злочину в сумі 7398,86 грн. та судові витрати.

У судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги.

Відповідач по справі та його представник позов не визнали.

Заслухавши пояснення представника позивача, відповідача та його представника, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов обґрунтований і підлягає до задоволення з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач по справі був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 125 КК України та справу було закрито на підставі п.7 ч.1 ст. 284 КК України у зв'язку з відмовою потерпілої ОСОБА_2 від обвинувачення. Наведене стверджується поясненнями учасників процесу та матеріалами справи.

Відповідно до довідки Миколаївської ЦРЛ ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Миколаївської ЦРЛ з 04 січня 2017 року по 24 січня 2017 року, витрати на лікування і утримання хворої згідно розрахунку склали для лікарні 7398, 86 грн.

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України видатки на фінансування лікарні широкого профілю (Миколаївської ЦРЛ) здійснюються за рахунок коштів місцевого бюджету, а тому несплата коштів відповідачем зачіпає інтереси держави, громади міста, в зв'язку з недоотриманням коштів для фінансування закладів охорони здоров'я.

За ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров'я, що є у державній власності, або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Фактичні витрати закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину визначаються згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат на лікування закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використанням, затвердженим постановою КМ України від 16.07.1993 року № 545.

Як передбачено п.1 цього Порядку, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров'я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно до п.2 Порядку, визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць, на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

В судовому засіданні достовірно встановлено, що потерпіла від злочину перебувала на лікуванні в Миколаївській ЦРЛ, внаслідок чого закладом охорони здоров'я були понесені витрати, що не заперечує відповідач, а тому дані витрати підлягають стягненню з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.1206 Цивільного кодексу України, Порядком обчислення розміру фактичних витрат на лікування закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використанням, затвердженим постановою КМ України від 16.07.1993 року № 545, ст.ст. 10,11, 60, 88, 209, 212, 215, 218, 223, 294 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі Миколаївської центральної районної лікарні до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов'язаних із стаціонарним лікуванням потерпілого від злочину задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) на користь держави в особі Миколаївської центральної районної лікарні (р/р 35416001734106, УДКСУ в Миколаївській області, МФО 826013, ЄДРПОУ 01998271) витрати, пов'язані з лікуванням в Миколаївській ЦРЛ потерпілої ОСОБА_2 в сумі 7398 (сім тисяч триста дев'яносто вісім) гривні 86 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) в дохід держави судові витрати по справі в сумі 640 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя ОСОБА_3

20.09.2017

Дата ухвалення рішення20.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу69007454
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат, пов'язаних із стаціонарним лікуванням потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —480/1000/17

Рішення від 20.09.2017

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Терентьєв Г. В.

Ухвала від 16.06.2017

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Терентьєв Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні