Рішення
від 18.09.2017 по справі 657/1503/17
КАЛАНЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 657/1503/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.09.2017 року Каланчацький районний суд Херсонської області

в складі:

головуючого судді Живцової О.А.,

за участю секретаря Боровинської С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Каланчак цивільну справу за позовом ОСОБА_1, в інтересах якої на підставі доручення діє ОСОБА_2, до приватного підприємства Чаплинське-1 про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1, в інтересах якої на підставі доручення діє ОСОБА_2, звернулася до суду з позовом, в якому просить розірвати договір оренди землі, укладений між нею та Приватним підприємством Чаплинське-1 , що зареєстрований реєстраційною службою Бериславського РУЮ за № 9339764, та зобов язати ПП Чаплинське-1 передати їй земельну ділянку загальною площею 8,52 га., що розташована на території Новоолександрівською сільською радою Каланчацького району Херсонської області, контур №4, ділянка №17, кадастровий номер 6523283100:06:002:0047.

Мотивуючи свої вимоги позивач вказує, що 08 квітня 2015 року між нею та ПП Чаплинське-1 був укладений договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, який зареєстрований реєстраційною службою Бериславського РУЮ за № 9339764. Відповідно до умов зазначеного договору орендар повинен використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням та сплачувати орендодавцю оренду плату за кожен рік користування землею. Однак, в порушення зазначених умов договору відповідач не сплачує орендну плату позивачу за 2015 та 2016 роки, чим істотно порушив умови договору, що є підставою для його розірвання.

Представник позивача ОСОБА_2, яка діє на підставі доручення, в судове засідання не з явився, однак надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, наполягала на задоволенні позову.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. Суд вважає, що, оскільки, відповідно до ст. 10 ЦПК України судочинство здійснюється на засадах змагальності і неявкою до суду незалежно від причин відповідач фактично відмовився надавати докази на захист своїх прав у суді, в зв'язку із чим суд розглядає справу на підставі ст. 169 ЦПК України у його відсутність, на підставі наявних матеріалів у справі, оскільки, в справі є достатньо матеріалів та доказів для розгляду спору та постановлення рішення у відповідності до ст. 224 ЦПК України. Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Судом встановлені слідуючи обставини та відповідні їм правовідносини.

У відповідності до ст.60 ЦПК України , кожна сторона зобов"язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу . Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

08 квітня 2015 році між відповідачем та позивачем був укладений договір оренди землі, який зареєстрований реєстраційною службою Бериславського РУЮ за № 9339764. Згідно зазначеного договору позивач як орендодавець передала відповідачеві - орендарю в оренду в строкове користування свою земельну ділянку терміном на 10 років площею 8, 52 га..

У договорі оренди відповідно до ст.15 ЗУ «Про оренду землі» зазначені такі істотні умови: об'єкт оренди; строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві та інше.

Земельна ділянка була передана орендодавцем орендарю. Взявши в оренду земельну ділянку, ПП Чаплинське-1 порушило вимогу про строк сплати орендної плати, не вчасно виконавши свої зобов'язання, що є порушенням однієї з істотних умов договорів.

Умови договору орендарем не виконанні, орендна плата позивачу за 2015-2016 роки не сплачена.

Згідно положень ч. 1 ст. 360-7 ЦПК України рішення Верховного Суду України, прийняте за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність із рішенням Верховного Суду України.

Так, Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 12 грудня 2012 року розглянув справу № 6-146 цс 12, предметом якої був спір про розірвання договору оренди землі. При розгляді цієї справи Верховний Суд України зробив правовий висновок про те, що підставою для припинення права користування земельною ділянку є систематична несплата орендної плати.

Згідно з ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України Про оренду землі розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Відповідно до п. д ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однією із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесенні останнім витрати по сплаті судового збору в сумі 640 грн. 00 коп., та судовий збір в сумі 640 грн. на користь держави.

Керуючись ст. 15, 24, , 25, 31, 32, 35 Закону України «Про оренду землі» , ст. ст. 526, 651 ЦК України, ст.10, 11, 209, 212, 214-215, 218, 224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, в інтересах якої на підставі доручення діє ОСОБА_2, до приватного підприємства Чаплинське-1 про розірвання договору оренди землі, задовольнити.

Розірвати договір оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та Приватним підприємством Чаплинське-1 , що зареєстрований реєстраційною службою Бериславського РУЮ за № 9339764.

Зобов язати ПП Чаплинське-1 передати ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 8,52 га., що розташована на території Новоолександрівською сільською радою Каланчацького району Херсонської області, контур №4, ділянка №17, кадастровий номер 6523283100:06:002:0047.

Стягнути з Приватного підприємства Чаплинське-1 на користь ОСОБА_1 випрати по сплаті судового збору в сумі 640 грн. 00 коп.

Стягнути з Приватного підприємства Чаплинське-1 на користь держави судовий збір в сумі 640 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено відповідачем в загальному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Живцова О. А.

СудКаланчацький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу69010788
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —657/1503/17

Ухвала від 20.06.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 18.04.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 05.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Полікарпова О. М.

Постанова від 05.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Полікарпова О. М.

Ухвала від 16.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Полікарпова О. М.

Ухвала від 26.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Полікарпова О. М.

Ухвала від 03.01.2018

Цивільне

Каланчацький районний суд Херсонської області

Живцова О. А.

Рішення від 18.09.2017

Цивільне

Каланчацький районний суд Херсонської області

Живцова О. А.

Ухвала від 18.09.2017

Цивільне

Каланчацький районний суд Херсонської області

Живцова О. А.

Ухвала від 27.07.2017

Цивільне

Каланчацький районний суд Херсонської області

Живцова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні