Постанова
від 11.09.2017 по справі 814/1357/17
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2017 року Справа № 814/1357/17

м. Миколаїв

Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Гордієнко Т. О. розглянула у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомЦентрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області, пр. Богоявленський, 55-Е, м. Миколаїв,54018 доМіжрегіонального центру "Амарант", вул. Кіровоградська, 23, м. Миколаїв, 54046 простягнення заборгованості в сумі 154,21 грн., ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Міжрегіонального центру "Амарант" про стягнення витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України від 26.11.2015 № 848-VIII Про наукову і науково-технічну діяльність , і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, за період з 01.04.2017 по 30.06.2017 в сумі 154,21 грн.

25.07.2017 представник позивача подав клопотання про розгляд справи без його участі, в порядку письмового провадження

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся ухвалою про відкриття провадження та повісткою (направлені за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), які повернулися до відправника без вручення адресату. За приписами частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України судовий виклик вручений належним чином.

З врахуванням положень частин 4, 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, справа вирішується на підставі наявних у ній доказів у письмовому провадженні.

Суд дослідив матеріали і обставини справи та встановив наступне.

У відповідача працював громадянин ОСОБА_1, який на даний час отримує наукову пенсію, призначену відповідно до Закону України від 13.11.1991 № 1977-ХІІ "Про наукову і науково-технічну діяльність" (надалі - Закон №1977).

Закон № 1977 втратив чинність у зв'язку з прийняттям нового нормативно-правового акту, яким врегульовано дане коло правовідносин, Закону України від 26.11.2015 № 848-VІІІ "Про наукову і науково-технічну діяльність" (надалі - Закон № 848).

Як вказано в частині 5 Розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 848 до 1 січня 2017 року різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної згідно з цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Частинами 1, 5 статті 37 Закону №848 передбачено, що держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці; перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників установ, організацій, підприємств, вищих навчальних закладів, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до цієї статті, затверджується Кабінетом Міністрів України з урахуванням положень статей 31 і 32 цього Закону.

Відповідно до частини 6 статті 37 Закону № 848, різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із статтею 12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому частиною дев'ятою статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів.

Таким чином, з 01 січня 2017 року різниця наукової пенсії, на яку має право найковий працівник, фнансується за рахунок коштів наукових утанов, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, якщо вони не включені до Державного державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави.

Відповідача не має в переліку наукових установ. організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, які включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, тому він зобов'язаний відшкодовувати витрати на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону №848. і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, науковим працівникам у розмірі 100%.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 372 затверджено Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ - VІ рівнів акредетації, згідно із Законом "Про наукову і науково-технічну діяльність, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають мають право зазначені особи (надалі - Порядок), який з 01.01.2017 застосовується в частині, що не суперечить Закону №848.

Згідно з Порядком, розмір витрат на фінансування різниці пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ - VІ рівнів акредетаціївизначається у розрахунку на рік органами Пенсійого фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону № 848, про що вдповідному підприємству, установі, організаціїабо закладу відразу насилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організаації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

На підставі викладеного позивач надсилав відповідачеві до відома повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених згідно з Законом № 848, і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, які підлягають сплаті за квітень (52,79 грн.), травень (50,71 грн.) і червень (50,71 грн.) 2017 року у загальній сумі 154,21 грн.

Зобов'язання зі сплати відповідач не виконав, що підтверджується розрахунком, наданим позивачем.

Відповідно до статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач своїм правом не скористався, позов не заперечив, доказів погашення заборгованості станом на час розгляду справи не надав.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись статтями 11, 71, 128, 158 - 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Міжрегіонального центру "Амарант" (вул. Кіровоградська, 23, м. Миколаїв, 54046, ідентифікаційний код 13842634) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області (пр. Богоявленський, 55-Е, м. Миколаїв, 54018, ідентифікаційний код 41250753) заборгованість з відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів в розмірі 154,21 грн. (сто п'ятдесят чотири гривні 21 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст.186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Т.О. Гордієнко

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.09.2017
Оприлюднено22.09.2017
Номер документу69017565
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1357/17

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Постанова від 11.09.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Ухвала від 13.07.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні