Постанова
від 18.09.2017 по справі 910/14303/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

18.09.2017Справа № 910/14303/17

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" (ідентифікаційний код 38564342)

про банкрутство

Суддя Чеберяк П.П.

Представники сторін:

Від заявника (боржника) ОСОБА_1 - представник

Арб. керуючий Швачка С.В.

Від ГУ ДФС у м. Києві Посвистак С.М. - представник

Від ТОВ Кердо Солюшнс Луценко О.М. - представник

Від ТОВ Автостиль Київ Заброда М.Л. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заявник звернувся до Господарського суду м. Києва з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" (ідентифікаційний код 38564342) за особливостями, передбаченими ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.08.2017 заяву прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання на 11.09.2017, зобов'язано арбітражного керуючого Желтоухову Жанну Сергіївну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 11076 від 09.08.2013), визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, у строк до 08.09.2017 надати до суду заяву про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс".

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 11.09.2017 порушено провадження у справі 910/14303/17 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розгляд справи призначено на 18.09.2017.

У судовому засіданні 18.09.2017 Представник заявника (боржника) надав пояснення щодо визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та підтримав кандидатуру ОСОБА_1 для призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс".

Арбітражний керуючий Швачка С.В. надав пояснення по суті поданої заяви про участь у справі.

З матеріалів заяви про порушення справи про банкрутство вбачається наступне.

08.06.2017 Загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" було прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи та призначено головою ліквідаційної комісії товариства ОСОБА_1.

Вказане рішення оформлене протоколом № 08-06/17 Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" від 08.06.2017.

08.06.2017 на виконання вимог ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України та ч. 1 ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державним реєстратором Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації було внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про припинення юридичної особи за рішенням засновників.

Відповідно до вимог ст. 105 Цивільного кодексу України 08.06.2017 на офіційному сайті Міністерства юстиції України було розміщено оголошення про припинення діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" шляхом його ліквідації та встановлено термін для пред'явлення вимог кредиторами до 18.08.2017.

Після закінчення строку, встановленого законом, для виявлення кредиторів, ліквідаційною комісією Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" був складений проміжний ліквідаційний баланс станом на 22.08.2017, який був затверджений протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" № 22-08/17 від 22.08.2017.

З вказаного балансу вбачається, що розмір кредиторської заборгованості боржника становить 395 916 010 грн. 56 коп.

Разом з тим, розмір активів, що складається з грошових коштів на банківських рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" становить 102 567 грн. 08 коп.

Крім того, із звіту за результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності товариства за 2014-2016 роки та 1 півріччя 2017 року вбачається, що протягом 2014-2016 показник поточної платоспроможності мав від'ємне значення, що свідчить про поточну неплатоспроможність підприємства. За підсумками першого півріччя 2016 коефіцієнт покриття (0,093) та коефіцієнт забезпечення власними засобами (- 87,04), менші за їхні нормальні значення: 1,0 та 0,1, що свідчить про ознаки критичної неплатоспроможності.

За підсумками 1 півріччя 2017 коефіцієнт покриття менший за 1,0 і підприємство не отримало прибутку, такий його фінансовий стан характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності.

Таким чином, з огляду на встановлені обставини неплатоспроможності боржника, 22.08.2017 рішенням ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" було прийнято рішення звернутись до Господарського суду м. Києва із заявою про порушення справи про банкрутство боржника та призначення ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії боржника ОСОБА_1.

Відповідно до частини 1 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Загальні положення про порядок ліквідації юридичної особи вміщені у ст.ст. 110-112 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 Цивільного кодексу України).

Як передбачено ст. 111 Цивільного кодексу України, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Таким чином, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: прийняття рішення власником майна (або органом, уповноваженим управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою, проведення аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна, його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника, аналіз пасиву боржника шляхом публікації оголошення згідно з вимогами ч.ч. 2, 5 ст. 105 ЦК України, повідомлення кредиторів про ліквідацію юридичної особи боржника з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості. Проведення аналізу активу та пасиву боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника відповідно до п. 3 ст. 11 "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

Нормами ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора у порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна.

Враховуючи наявні в матеріалах справи докази та встановлені в ході судового розгляду обставини, зокрема, щодо недостатності майна боржника для задоволення вимог його кредиторів, господарський суд дійшов висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття процедури ліквідації. При цьому, судом враховано та перевірено дані бухгалтерського балансу боржника, з якого слідує, що його пасиви перевищують активи, що свідчить про його неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Вищий господарський суд України у постанові від 24.12.2013 по справі № 910/8836/13 зазначив, що при призначенні ліквідатора судом мають братися до уваги всі обставини в їх сукупності, фінансове становище боржника, наявність чи відсутність коштів, які можуть бути використані для оплати послуг арбітражного керуючого, наявність інших кандидатів, яким в судовому засіданні має бути надана відповідна оцінка.

Заяви про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" від арбітражного керуючого Желтоухової Жанни Сергіївни, визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство до суду не надходило.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, із заявою про участь у даній справі звернувся арбітражний керуючий Швачка С.В.

Із заяви арбітражного керуючого Швачки С.В. вбачається, що останній має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 23 від 08.02.2013, професійна діяльність арбітражного керуючого застрахована на підставі договору добровільного страхування № СО-17-0022-231 від 01.03.2017, арбітражному керуючому 29.09.2016 було присвоєно п'ятий рівень кваліфікації арбітражних керуючих, має належні технічні та організаційні можливості для виконання обов'язків арбітражного керуючого, не є заінтересованою особою у справі, не здійснював раніше управління цим боржником, не має конфлікту інтересів, судимості за вчинення корисливих злочинів не має, не є особою, якій заборонено обіймати керівні посади.

У судовому засіданні представник заявника (боржника), аналогічно викладеній у заяві про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" позиції, підтримав своє клопотання про призначення ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" ОСОБА_1.

Подане клопотання обґрунтоване тим, що у боржника відсутні персонал, нерухоме майно, заборгованість перед бюджетом, кількість кредиторів незначна, усі кредитори належать до однієї черги, тому немає необхідності призначити ліквідатором арбітражного керуючого, який має спеціальні професійні навички. Окрім того, боржник також зазначає про те, що заробітна плата попередніх керівників боржника була високою та у разі залучення арбітражного керуючого, його грошова винагорода може скласти до п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень, що створить додаткове фінансове навантаження на боржника та вплине на розмір виплат кредиторам.

Розглянувши у судовому засіданні кандидатуру вказаної вище особи, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1, як особа, яка виконувала повноваження ліквідатора підприємства у досудовій процедурі ліквідації, є найбільш прийнятною кандидатурою, яка має усі необхідні знання та можливості для подальшого здійснення повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс".

З огляду на викладене вище, дослідивши матеріали справи, враховуючи диспозитивний характер ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо призначення ліквідатора банкрута, приймаючи до уваги фінансове становище боржника, суд вважає за доцільне призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" голову ліквідаційної комісії боржника - ОСОБА_1.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 37, 95, 114 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Господарський суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" (04080, м. Київ, вул.. Вікентія Хвойки, 21; ідентифікаційний код 38564342) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру.

3. Призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" ОСОБА_1.

4. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Автодрайв Плюс" (04080, м. Київ, вул.. Вікентія Хвойки, 21; ідентифікаційний код 38564342) банкрутом, текст якого додається.

5. Господарську діяльність банкрута завершити.

6. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважати таким, що настав з 18.09.2017.

7. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута з 18.09.2017.

8. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 18.09.2017.

9. Зобов'язати ліквідатора відкрити спеціальний банківський рахунок, на який зараховуються кошти, отримані від продажу майна банкрута, та здійснюються розрахунки з кредиторами банкрута.

10. Зобов'язати ліквідатора провести ліквідаційну процедуру та подати суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

11. Постанову направити заявнику (боржнику), ліквідатору та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (ч. 1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

12. Постанову для відома направити в прокуратуру м. Києва та Державну фіскальну службу України.

Суддя П.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення18.09.2017
Оприлюднено22.09.2017
Номер документу69024505
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14303/17

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 09.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 29.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 30.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Постанова від 18.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 30.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні