Ухвала
від 12.09.2017 по справі 369/9849/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/9849/17

Провадження № 1-кс/369/2799/17

УХВАЛА

Іменем України

12.09.2017 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016110200000067 від 01.07.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27 ч.3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Свої вимоги мотивує тим, що невстановлені особи в період 2016 року сприяли в ухиленні від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах діючим суб`єктам підприємницької діяльності шляхом оформлення безтоварних операцій з продажу імпортованої продукції (овочів та фруктів) за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ» « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) на загальну суму 4050808 гривень.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановленими особами, які використовували реквізити зазначених підприємств-імпортерів протягом 2014 2016 років здійснювалось постачання на митну територію України фруктів та овочів за заниженою у 2-3 рази вартістю.

В подальшому вказана продукція реалізовувалась за готівкові кошти на ринках України за реальними цінами без належного відображення в податковій звітності, що надало можливість незаконного формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки (через посередництво СГД, які виконують транзитну функцію у схемі формування штучного податкового кредиту) за рахунок ПДВ сплаченого митним органам.

Також встановлено, що організація роботи вказаних підприємств полягає в тому, що підприємство-імпортер здійснює свою зовнішньоекономічну діяльність протягом кількох місяців, після чого отримувачем товарів виступає вже інший суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності. Отже в такий спосіб невстановлені досудовим розслідуванням особи з метою прикриття незаконної діяльності намагаються замаскувати зв`язок між підприємствами та уникнути від кримінальної відповідальності за вчинені кримінальні правопорушення.

Довідкою-висновком оперативного управління ГУ ДФС у Київській області від 04.05.2017 р. встановлено збитки спричинені за допомогою використання встановленими у справі особами у якості інструментів, зокрема таких підприємств, як ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код ЄДР НОМЕР_12 ) у загальній сумі 5 220273 грн.

Із використанням баз даних ДФС встановлено, що після завершення діяльності зазначених підприємств, було розпочато діяльність наступних ризикових суб`єктів господарської діяльності, які є пов`язаними із попередніми підприємствами. Так, зокрема, засновник ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " ОСОБА_4 є одночасно засновником ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код ЄДР НОМЕР_13 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код ЄДР НОМЕР_14 ).

Крім того, досудовим розслідуванням достовірно встановлено що, у 2015-2017 роках ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ) мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ).

В зв`язку з викладеним виникла необхідність у дослідженні оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ). стосовно фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ) з метою встановлення осіб які представляли ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ) та з метою підтвердження або спростування фінансово-господарських операцій з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ). встановлення таких обставин, як походження товару, зберігання, кінцевого споживача товарів, розрахунки за товар від кінцевого споживача до виробника товару.

Зазначені у клопотанні оригінали документів мають велике значення для розслідування даного кримінального провадження, оскільки будуть доказом проведених операцій, та умисного ухилення від сплати податків.

В оригіналах первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документах містяться відомості про обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме події кримінального правопорушення та в подальшому такі документи будуть визнані речовим доказом та свідчити про умисне ухилення від сплати податків.

Іншим способом, ніж вилучити оригінали документів неможливо довести обставин вчинення кримінального правопорушення, встановити фактичні дані щодо придбання та подальшої реалізації товарів.

Окрім того зазначені оригінали документів необхідно вилучити оскільки вони необхідні для дослідження судом під час вирішення питання по суті та проведення почеркознавчої експертизи на предмет їх підписання уповноваженими особами.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ). стосовно фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ).

Тому прокурор просив надати тимчасовий доступ до оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ). стосовно фінансово-господарських взаємовідносин з

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ) за 2015-2017 роки, а також оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ). щодо подальшої реалізації чи використання товарів придбаних у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДР НОМЕР_9 ) надати можливість вилучити оригінали, та надати можливість службовим особам/представникам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ). залишити копії вилучених документів а саме: договорів, контрактів; накладних, податкові накладних (в т.ч. коригуючи); рахунки; товарно-транспортні накладні, довіреності, специфікації, сертифікати якості; реєстри отриманих та виданих податкових накладних; акти звірок; технічна документація, банківські виписки, акти внутрішнього переміщення ТМЦ та інші.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Клопотання розглядалось у відсутність службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " з метою унеможливлення знищення або переховування вказаних у клопотанні документів.

Отже слідчий суддя, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах вважає, що в задоволенні клопотання слід відмовити, як такому, що не відповідає вимогам п.1 ч. 5ст. 163 КПК України, а саме в клопотанні прокурором не надано достатніх підстав вважати, що речі та документи перебувають або можуть перебувати у володінні фізичної або юридичної особи.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.131,159,160,163,164 КПК України, слідчий суддя-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016110200000067 від 01.07.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27 ч.3 ст. 212 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69028780
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016110200000067 від 01.07.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27 ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —369/9849/17

Ухвала від 12.09.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні