Постанова
від 12.09.2017 по справі 127/233/17-а
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

П О С Т А Н О В А № 127/233/17-а

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 вересня 2017 р.Вінницький міський суд Вінницької області в складі судді Венгрин О.О.,

секретар - Скульська І.Д.,

за участі представника позивача Вінницької ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області -

Охрімовського Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Вінницької об'єднаної державної податкової інспекція ГУ ДФС у Вінницькій області до Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, ТОВ Наваді Компані про скасування реєстраційної дії: державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи,

в с т а н о в и в:

Вінницька ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області звернулася до суду з позовом до Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, ТОВ Наваді Компані про скасування реєстраційної дії: державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, який мотивовано тим, що відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження ТОВ Наваді Компані - Вінницька область, м. Вінниця, вул. Віниченко, буд. 34, км. 3. 07.11.2016 р. Вінницькою ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області відповідно до пп. 20.1.2 п. 20.1 ст. 20 ПК України сформовано повідомлення про запрошення платника податків, зборів, платежів або його представників ТОВ Наваді Компані до органу ДФС №44024/10/02-28 на 11.11.2016 р. з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів. Для вручення повідомлення було здійснено вихід за податковою адресою, але за цією адресою такий платник не знаходиться, про що було складено акт. 11.11.2016 р. Вінницькою ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області направлено запит №1305 до оперативного управління ГУ ДФС у Вінницькій області на встановлення місцезнаходження платника податків ТОВ Наваді Компані . Встановлено, що ТОВ Наваді Компані за адресою реєстрації не знаходиться. Тобто відомості, які внесені до Єдиного державного реєстру є недостовірними, оскільки платник податків не знаходиться за зазначеною в ЄДР юридичною адресою. Просить скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 30.05.2016 р. №10661050005011851 щодо державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи в частині зміни місцезнаходження ТОВ Наваді Компані (код ЄДРПОУ 39811648) та зобов'язати Департамент адміністративних послуг Вінницької міської ради внести відповідний запис щодо скасування реєстраційної дії відносно ТОВ Наваді Компані (код ЄДРПОУ 39811648) в частині зміни місцезнаходження до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. (а.с. 3-4)

В судовому засіданні п редставник позивача Охрімовський Я.В. позов підтримав за викладених в позовній заяві обставин, просить його задоволити.

Представник відповідача Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, надав заперечення на позов. (а.с. 68-71)

Представник відповідача Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином. (а.с. 198)

Представник відповідача ТОВ Наваді Компані в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи повідомлявся належним чином. (а.с. 37, 51-52, 62-63, 199-200)

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Судом встановлено, що згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 26.12.2016 р. місцезнаходження ТОВ Наваді Компані (код ЄДРПОУ 39811648): 21009, Вінницька область, м. Вінниця, вул. Віниченко, буд. 34, км. 3. (а.с. 9-11).

Відповідно до п.п. 19-1.1.8 п. 19-1.1 ст. 19-1 ПК України контролюючі органи, серед інших функцій, забезпечують достовірність та повноту обліку платників податків та платників єдиного внеску, суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням.

Статтею 20 п.20.1 п.п. 20.1.2. ПК України передбачено, зокрема, право податкового органу для здійснення функцій, визначених законом, отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, усіх форм власності у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності), про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансову і статистичну звітність у порядку та на підставах, визначених законом.

07.11.2016 р. Вінницькою ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області відповідно до пп. 20.1.2 п. 20.1 ст. 20 ПК України сформовано повідомлення про запрошення ТОВ Наваді Компані - платника податків, зборів, платежів або його представників до органу ДФС № 44024/10/02-28 на 11:00, 11.11.2016 р. з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів. (а.с. 5)

Для вручення повідомлення було здійснено вихід за податковою адресою платника податків ТОВ Наваді Компані . Виявилось, що за адресою: м. Вінниця, вул. Віниченко, буд. 34, км. 3 ТОВ Наваді Компані не знаходиться, про що було складено акт. (а.с. 6)

11.11.2016 р. Вінницькою ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області направлено запит №1305 до оперативного управління ГУ ДФС у Вінницькій області на встановлення місцезнаходження платника податків -ТОВ Наваді Компані . (а.с. 7) Було здійснено виїзд за місцем реєстрації юридичної особи, встановлено, що ТОВ Наваді Компані за адресою: м. Вінниця, вул. Віниченко, буд. 34, км. 3 не знаходиться. (а.с. 8)

Відповідно до ст. 1 ч. 1 п. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об'єднання, професійної спілки, її організації або об'єднання, політичної партії, організації роботодавців, об'єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу-підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Згідно ст. 9 п. 2 п.п.10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань в Єдиному державному реєстрі серед інших, містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Статтею 93 ЦК України визначено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до ст. 4 ч.1 п.7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , державна реєстрація базується на принципі об'єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Згідно зі ст. 10 п.4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи-підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Ст. 17 ч. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань визначено перелік документів, що подаються для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи.

Підстави відмови у державній реєстрації наведені у ст. 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та є вичерпними.

З матеріалів реєстраційної справи ТОВ Наваді Компані (а.с. 89-197) вбачається, що на підставі даних щодо місцезнаходження відповідача проведено внесення змін до установчих документів та здійснена державна реєстрація ТОВ Наваді Компані за адресою, відомості щодо якої є недостовірними.

Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не передбачено такого повноваження державного реєстратора як перевірка фактичного місця знаходження юридичної особи за її юридичною адресою. Це дає підстави стверджувати про відсутність порушень із боку державного реєстратора при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ Наваді Компані . Але державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, що, в свою чергу, позбавило можливості податковим органом виконувати свої функції стосовно належного обліку зазначеного платника податків.

Відповідно до ст. 7 п. 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно ст. 67 п. 67.2 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку про необхідність скасування в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису від 30.05.2016 р. №10661050005011851 щодо державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи в частині зміни місцезнаходження ТОВ Наваді Компані .

Аналогічну позицію висловив Вищий адміністративний суд України в постанові від 13.04.2016 р. по справі № К/800/38990/15.

Згідно ст. 25 ч.1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили, та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України Про виконавче провадження щодо скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

Тобто, Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців передбачено обов'язок державного реєстратора вносити відомості до Єдиного державного реєстру на підставі судового рішення, яке набуло законної сили.

У зв'язку із зазначеним відсутні підстави для задоволення позову в частині зобов'язання Департамент адміністративних послуг Вінницької міської ради внести запис щодо скасування реєстраційної дії відносно ТОВ Наваді Компані , тобто в цій частині позову потрібно відмовити.

Керуючись ст.ст. 71, 94, 138, 160-163, 167 КАС України, суд

п о с т а н о в и в:

Позов задоволити частково.

Скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ Наваді Компані , код ЄДРПОУ 39811648 (запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 30.05.2016 р. №10661050005011851) в частині зміни місцезнаходження.

В решті позову відмовити.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом 10 днів з дня отримання копії постанови через Вінницький міський суд Вінницької області до Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Суддя О.О.Венгрин

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено22.09.2017
Номер документу69035395
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —127/233/17-а

Постанова від 12.09.2017

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Ухвала від 30.01.2017

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Ухвала від 06.01.2017

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні