Ухвала
від 21.09.2017 по справі 316/907/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа № 316/907/17

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-п/778/472/17

Єдиний унікальний № 316/907/17

Категорія ст. 34 КПК України Доповідач в 2-й інстанції ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2017 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Запорізької області у складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Енергодарського міського суду Запорізької області про вирішення питання щодо направлення кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017080160000521, по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, на розгляд до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя,

встановила:

Подання мотивоване тим, що у підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_4 до апеляційного суду для зміни підсудності, вважаючи, що розгляд провадження повинен здійснювати Жовтневий районний суд м. Запоріжжя, оскільки злочин було вчинено на території Олександрівського району м. Запоріжжя, у зв`язку з чим, суд задовольнив зазначене клопотання та звернувся з відповідним поданням до Апеляційного суду Запорізької області.

Учасники судового провадження були належним чином повідомлені про час, день і місце розгляду подання. Клопотань чи заяв про відкладення розгляду подання не надійшло.

Заслухавши суддю-доповідача про суть подання, перевіривши матеріали провадження, колегія суддів доходить висновку про те, що подання не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Згідно зі змістом обвинувального акта у кримінальному провадженні, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, за наступних обставин.

ОСОБА_4 у травні 2016 року, точну дату у ході досудового розслідування не встановлено, знаходячись в м. Енергодарі, перебуваючи у дружніх стосунках з представником потерпілого ОСОБА_6 , увійшов у його довіру та отримав у тимчасове користування автомобіль ЗАЗ 110260 реєстраційний номер НОМЕР_1 , вартість якого становить 50 000 гривень, який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу від 11.08.2009 року № НОМЕР_2 належить ТОВ «Ен-комп» ЄДРПОУ 24517831.

Після цього, ОСОБА_4 у лютому 2017 року, точну дату під час досудового розслідування не встановлено, діючи з раптово виниклим умислом, направленим на заволодіння вказаним транспортним засобом, з корисливих мотивів, шляхом зловживання довірою представника потерпілого ОСОБА_6 , без дозволу представника потерпілого, розуміючи, що вказаний транспортний засіб належить ТОВ «Ен-комп», незаконно заволодів вказаним транспортним засобом, привласнивши право володіння вказаним майном.

У подальшому, діючи з корисливих мотивів, перебуваючи біля будинку № 69 по вул. Дніпровській у м. Запоріжжі, ОСОБА_4 реалізував автомобіль ЗАЗ 110260 реєстраційний номер НОМЕР_1 ОСОБА_7 , таким чином, своїми умисними, протиправними діями ОСОБА_4 , шляхом зловживання довірою, заволодів автомобілем ЗАЗ 110260, чим спричинив матеріальну шкоду потерпілому ТОВ «Ен-комп» на суму 50 000 гривень.

Об`єктивна сторона кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, виражається в незаконному заволодінні транспортним засобом.

Це кримінальне правопорушення має формальний склад та вважається закінченим з моменту, коли транспортний засіб почав рухатись унаслідок запуску двигуна чи буксирування, а якщо заволодіння відбувається під час руху транспортного засобу, - з моменту встановлення контролю над ним, про що також зазначено й у пункті 15 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті» № 14 від 23.12.2005 року.

Отже, з огляду на виклад в обвинувальному акті об`єктивної сторони кримінального правопорушення, воно було вчинено у м. Енергодарі Запорізької області, тобто, в межах територіальної юрисдикції Енергодарського міського суду Запорізької області, а не в межах юрисдикції Жовтневого районного суду м. Запоріжжя, як вважає захисник та зазначено у поданні суду, оскільки реалізація обвинуваченим автомобіля відбулась біля будинку № 69 по вул. Дніпровській у м. Запоріжжі вже після виконання ним у м. Енергодарі об`єктивної сторони кримінального правопорушення.

Виходячи з норм, викладених у пункті 1 частини 1 статті 34 КПК України, кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.

Враховуючи, що кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 надійшло до Енергодарського міського суду Запорізької області з дотриманням правил територіальної підсудності, колегія суддів доходить висновку, що подання цього суду не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 32, 34 КПК України, колегія суддів,

ухвалила:

Відмовити у задоволенні подання Енергодарського міського суду Запорізької області про вирішення питання щодо направлення кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017080160000521, по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, на розгляд до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя.

Матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_4 повернути до Енергодарського міського суду Запорізької області для розгляду по суті.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Судді:

СудАпеляційний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення21.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69054326
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —316/907/17

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Білоконев В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні