Ухвала
від 14.09.2017 по справі 757/45561/17-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2017 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

представника ТОВ «ФК «Олімпія» ОСОБА_6

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу представника ТОВ «Фінансова компанія «Олімпія» - адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 08 серпня2017 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою задоволено клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 та накладено арешт на грошові кошти ряду товариств, в тому чисті ТОВ «Фінансова компанія «Олімпія» (39295156) рахунки № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , які відкриті у АБ «УКГАЗБАНК» (МФО 320478, юридична адреса: м. Київ, вул. Єреванська,1

В ухвалі слідчий суддя зазначив, що клопотання прокурора містить достатньо правових підстав для його задоволення у відповідності до вимог ст. 170 КПК України, оскільки, зокрема, грошові кошти відповідають вимогам, передбаченим статтею 98 КПК України.

Не погоджуючись з ухвалою слідчого судді представник товариств - адвокат ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк на оскарження ухвали слідчого судді та посилаючись на незаконність, необґрунтованість ухвали, просить її скасувати. В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження адвокат зазначає, що розгляд клопотання був здійснений без виклику представника власника майна.

Щодо суті вимог апеляції, то апелянт вважає, що арешт було накладено незаконно, з порушенням норм кримінального процесуального закону. Вказує, що в клопотанні прокурора відсутні докази того, що ТОВ «Фінансова компанія «Олімпія» має причетність до розслідуваного органом досудового злочину в рамках кримінального провадження № 12015000000000405, в клопотанні не наведено даних про проведення товариством фіктивних фінансових операцій з надання кредитів, страхування цих кредитів та неповернення останніх або ж виплат страхових відшкодувань.

Апелянт вважає, що ухвалюючи рішення слідчий суддя в супереч вимог статей 98,170,173 КПК України наклав арешт без належного дослідження доказів, не з`ясував, чи є такі кошти доказами злочину та чи набуті внаслідок його вчинення. На переконання апелянта, застосування такого виду забезпечення кримінального провадження як арешт грошових коштів призвело до зупинення господарської діяльності товариства.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника товариства, який підтримав апеляційні вимоги, вивчивши матеріали судової справи за клопотанням прокурора , обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню за наступних підстав.

З апеляційної скарги, доданих до неї документів та матеріалів судового провадження вбачається, що клопотання прокурора про накладення арешту було розглянуто судом у відсутність представника товариства - власника майна. Даних про те, що копія ухвали слідчого судді направлялась на адресу товариства в матеріалах судової справи не має. З долученої до апеляційної скарги копії ухвали слідчого судді вбачається, що вона одержана з Єдиного реєстру судових рішень 21.08.2017 року. За таких обставин колегія суддів вважає, що апеляційна скарга подана представником товариства без порушення строку, передбаченого чинним КПК України (дата реєстрації скарг в апеляційній інстанції 23.08.2017р.)

З матеріалів судового провадження вбачається, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12015000000000405 від 01.07.2017 року за фактом фіктивного підприємництва та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 205, ч.3 ст.209 КК України. В злочинній схемі по переведенню безготівкових грошових коштів реально діючих суб`єктів господарювання, в тому числі і державної форми власності в готівку, з метою їх виведення в тіньовий обіг, минаючи систему оподаткування, а також привласнення та розкрадання коштів державних підприємств в особливо великих розмірах, задіяні ряд фізичних осіб та суб`єктів підприємницької діяльності різної форми власності, страхові компанії як реально діючі, так і фіктивні підприємства. До останніх за висновками органу досудового розслідування належать і ТОВ «Фондова компанія «Олімпія». При цьому між підприємствами реального сектору економіки та страховими компаніями, які підконтрольні зазначеній групі фізичних осіб, укладались договори страхування щодо страхових випадків, які фактично не могли настати. Перераховані страхові внески використовувались при страхуванні фіктивних кредитних договорів, кредити по яких не планувались до повернення, та договорів купівлі продажу цінних паперів фіктивних фірм. Протягом 2016-2017 років таким чином було переведено у готівку понад 2 млрд. грн.

07 серпня 2017 року прокурор у кримінальному провадженні звернувся дослідчого судді з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти ряду суб`єктів господарської діяльності, зокрема ТОВ «Фондова компанія «Олімпія», які зберігаються на рахунках товариства, відкритих у АБ «УКРГАЗБАНК», пославшись на необхідність їх збереження як речових доказів, так як вважав, що вони є предметом злочину та здобуті в наслідок протиправної діяльності.

Перевіривши доводи клопотання, які підтверджувались доданими до нього матеріалами, визнавши їх достатніми та такими, які вказують на обґрунтованість доводів органу досудового розслідування щодо обставин вчинення злочинів, врахувавши положення ст.ст. 98, 170 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на вказані грошові кошти.

Колегія суддів погоджується з таким висновком слідчого судді та вважає, що матеріали судового провадження свідчать, що застосування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження було виправданим і необхідним у даному кримінальному провадженні, оскільки повинно сприяти досягненню мети щодо всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, а також не тягне за собою настання будь-яких негативних наслідків.

Відповідно до вимог ст.170 КПК України арешт допускається, зокрема з метою збереження речових доказів. Згідно ч.3 ст.170 КПК України арешт з метою збереження речових доказів може бути накладений на майно будь якої фізичної чи юридичної особи, якщо є достатні підстави вважати, що це майно відповідає критеріям, визначеним ст. 98 КПК України. Постановою слідчого у даному кримінальному провадженні від 03 та 07 серпня 2017 року грошові кошти, які знаходяться на рахунках вказаного товариства визнані речовими доказами.

З огляду на викладене у слідчого судді були всі підстави для задоволення клопотання та накладення арешту. Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, як про це ставить питання представник в апеляційній скарзі, не вбачається.

Колегія судді вважає доводи представника товариства щодо незаконності ухвали слідчого судді такими, що не заслуговують на увагу, оскільки спростовуються матеріалами, доданими до клопотання. З цих матеріалів вбачається, що кримінальне провадження за ознаками ч.3 ст.209 та за ч.2 ст.205 КК України розслідується, зокрема, і щодо ТОВ «Фінансова компанія «Олімпія». З наданої представником товариства апеляційному суду довідки банку від 28 серпня 2017 р. Вих. №5-34/431/2017 вбачається, що на рахунках товариства в АБ «УКРГАЗБАНК» відсутні грошові кошти. Зазначена обставина на переконання колегії суддів ставить під сумнів доводи апелянта про здійснення товариством реальної господарської діяльності.

За наведеного, ухвалу слідчого судді слід залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ «Фінансова компанія « Олімпія» - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 117 170, 171, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерськогорайонного суду м. Києва від 08 серпня 2017 року, якоюзадоволено клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 та накладено арешт на грошові кошти ряду товариств, в тому числі ТОВ «Фінансова компанія «Олімпія» (39295156) рахунки № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , які відкриті у АБ «УКГАЗБАНК» (МФО 320478), юридична адреса: м. Київ, вул. Єреванська,1 залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ «Фінансова компанія «Олімпія» - адвоката ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді: ОСОБА_1 ОСОБА_3 ОСОБА_2

Справа № 11-сс/796/4495/2017 Категорія ст. 172 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інст.ОСОБА_8

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69056643
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/45561/17-к

Ухвала від 14.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 08.08.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні