Постанова
від 14.09.2017 по справі 814/1289/17
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

14 вересня 2017 року Справа № 814/1289/17

Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Гордієнко Т. О. розглянула у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомГромадської організації "ТИ ПОТРІБЕН", вул. Січових Стрільців, 23, оф. 304, м. Івано-Франківськ, 76018

доУправління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, вул. 8 Березня, 107, м. Миколаїв, 54020

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачаГромадська організація "ТИ ПОТРІБЕН", вул. Фалеєвська, 3, м. Миколаїв, 54030 проскасування реєстраційного запису від 13.05.2017р. № 1471325, ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація ТИ ПОТРІБЕН (ідентифікаційний код 41333483), про скасування реєстраційного запису в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи від 13.05.2017 № 15221020000035143, ідентифікаційний номер юридичної особи 41333483; скасування відповідного реєстраційного запису від 13.05.2017 № 1471325 в Реєстрі громадських об'єднань.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що на час реєстрації, 13.05.2017 року, вже була зареєстрована громадська організація із тотожною назвою, а саме громадська організація ТИ ПОТРІБЕН , код ЄДРПОУ 40112590, при цьому час реєстрації цієї організації - 10.11.2015.

Відповідач надав заперечення на позов, просив відмовити у задоволенні позову, оскільки на час реєстрації громадської організації ТИ ПОТРІБЕН (код 41333483) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань громадської організації з власною назвою ТИ ПОТРІБЕН зареєстровано не було.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача у судове засідання не з'явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася повісткою (направлена за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), яка повернулася до відправника без вручення адресату. За приписами частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України судовий виклик вручений належним чином.

Дослідив матеріали справи, суд встановив:

10.11.2015 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було зареєстровану юридичну особу, ідентифікаційний код якої - 40112590, організаційно-правова форма - громадська організація, назва юридичної особи - Громадська організація ТИ ПОТРІБЕН .

13.05.2017 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було зареєстровану юридичну особу, ідентифікаційний код якої - 41333483, організаційно-правова форма - громадська організація, назва юридичної особи - ТИ ПОТРІБЕН (реєстраційний запис від 13.05.2017 року № 15220000035143).

Позивач в позовній заяві вказує на порушення відповідачем п. 8 ч. 1 ст. 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , відповідно до якого підставою для відмови у державній реєстрації невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону.

Так, ч. 1-4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлені вимоги до найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу:

1. Найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму (крім державних органів, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ) та назву.

2. Організаційно-правова форма юридичної особи визначається відповідно до класифікації організаційно-правових форм господарювання, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері технічного регулювання.

3. Назва юридичної особи може складатися з власної назви юридичної особи, а також містити інформацію про мету діяльності, вид, спосіб утворення, залежність юридичної особи та інші відомості згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм юридичних осіб, установленими Цивільним, Господарським кодексами України та цим Законом.

4. Найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи (крім органів місцевого самоврядування).

Ч. 6 ст. 16 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлено, що законами можуть бути встановлені особливості найменування товариств, холдингових компаній, банків, пенсійних фондів, корпоративних інвестиційних фондів, торгово-промислової палати, навчальних закладів, юридичних осіб, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності, волонтерських організацій, адвокатських бюро, операторів державних лотерей, асоціацій органів місцевого самоврядування та їх добровільних об'єднань, політичних партій, громадських об'єднань, профспілок, їх організацій та об'єднань, організацій роботодавців, їх об'єднань.

Згідно до ч. 2, 4 ст. 10 Закону України Про громадські об'єднання , найменування громадського об'єднання складається з двох частин - загальної та власної назв. У загальній назві зазначається організаційно-правова форма громадського об'єднання ("громадська організація", "громадська спілка"). Власна назва громадського об'єднання не повинна бути тотожною власним назвам інших зареєстрованих громадських об'єднань.

Таким чином, законодавством чітко визначено з чого складається найменування юридичних осіб, у тому числі найменування громадських об'єднань, одним з видом яких є громадські організації. При цьому саме власна назва громадської організації не повинна бути тотожною власним назвам зареєстрованих громадських організацій.

Оскільки на час реєстрації громадської організації з власною назвою ТИ ПОТРІБЕН (код ЄДРПОУ 41333483), у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань була відсутня громадська організація з власною назвою ТИ ПОТРІБЕН , підстав для скасування реєстраційного запису від 13.05.2017 року № 15220000035143 немає.

Крім того, наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про реєстрацію юридичної особи з організаційно-правовою формою громадської організації з власною назвою Громадська організація ТИ ПОТРІБЕН не є перешкодою для реєстрації громадської організації з власною назвою ТИ ПОТРІБЕН .

Відповідно до вимог ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідач, який є суб'єктам владних повноважень, свою позицію довів та обґрунтував. В свою чергу позивач, всупереч наведеним приписам, не довів протиправність прийнятого відповідачем рішення, жодним доказом не спростував факт продажу пива неповнолітньому.

За таких обставин, позов задоволенню не підлягає.

Судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись статтями 11, 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст.186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Т.О. Гордієнко

Дата ухвалення рішення14.09.2017
Оприлюднено24.09.2017
Номер документу69060748
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1289/17

Постанова від 14.09.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Ухвала від 06.07.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні