Постанова
від 15.09.2017 по справі 826/8722/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

15 вересня 2017 року № 826/8722/16

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі головуючого судді Качура І.А., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до відкритого недержавного пенсійного фонду ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ про ліквідацію відкритого недержавного пенсійного фонду,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (надалі також - позивач) з позовом до відкритого недержавного пенсійного фонду ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ (надалі також - відповідач), у якому просить суд ліквідувати відкритого недержавного пенсійного фонду ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, прийнято розпорядження про виключення недержавного пенсійного фонду ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ з Державного реєстру фінансових установ та анулювання свідоцтва про реєстрацію фінансової установи, з огляду на що остання звернулась до суду з вимогою про ліквідацію вказаного непідприємницького товариства.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання був належним чином повідомлений. Клопотань про відкладення розгляду справи не надходило.

В судовому засіданні на підставі ч. 6 ст.128 КАС України судом ухвалено про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив наступне.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, прийнято розпорядження про виключення недержавного пенсійного фонду ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ з Державного реєстру фінансових установ та анулювання свідоцтва про реєстрацію фінансової установи від 26.04.2016 №941, яким, зокрема, постановлено:

- виключити недержавний пенсійний фонд ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ з Державного реєстру фінансових установ у зв'язку з ненадходженням пенсійних внесків до Фонду протягом вісімнадцяти місяців;

- анулювати свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серії ПФ №91;

- департаменту юридичного забезпечення та ведення реєстру фінансових установ забезпечити внесення відповідної інформації до Реєстру та забезпечити підготовку матеріалів та подання позову до суду про ліквідацію Фонду.

На виконання розпорядження від 26.04.2016 №941 позивачем подано вказаний позов до суду про ліквідацію недержавний пенсійний фонд ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ.

Досліджуючи наявні у матеріалах справи докази, аналізуючи наведені міркування та заперечення, оцінюючи їх в сукупності, суд бере до уваги наступне.

Нормативно-правовим актом, який визначає правові, економічні та організаційні засади недержавного пенсійного забезпечення в Україні та регулює правовідносини, пов'язані з цим видом діяльності, є Закон України "Про недержавне пенсійне забезпечення" від 09.07.2003 №1057-ІV.

Згідно з частинами першою та другою статті 12 Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення", засновник (засновники) пенсійного фонду зобов'язаний сформувати склад ради фонду відповідно до цього Закону до дня подання до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, документів для включення пенсійного фонду до Державного реєстру фінансових установ.

Рада фонду після включення пенсійного фонду до Державного реєстру фінансових установ та реєстрації інвестиційної декларації, повинна укласти договори: про адміністрування пенсійного фонду - з адміністратором, який має ліцензію на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів; про управління активами пенсійного фонду - з компанією з управління активами або з іншою особою, яка отримала ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами); про обслуговування пенсійного фонду зберігачем - із зберігачем.

Відповідно до частини п'ятої статті 12 Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення", у разі невиконання вимог частин першої і другої цієї статті протягом вісімнадцяти місяців з дня реєстрації пенсійного фонду як фінансової установи та/або у разі ненадходження пенсійних внесків до пенсійного фонду протягом цього строку Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, приймає рішення про скасування реєстрації зазначеного пенсійного фонду як фінансової установи та подає позов до суду про ліквідацію такого пенсійного фонду.

Як було зазначено вище, на виконання даних положень Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення" Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, прийнято розпорядження про виключення непідприємницького товариства "Об'єднаний відкритий недержавний пенсійний фонд" з Державного реєстру фінансових установ та анулювання свідоцтва про реєстрацію фінансової установи від 26.04.2016 №941.

Як вбачається з матеріалів адміністративної справи, 29.04.2016 (вх. 3661/14-8) Нацкомфінпослуг листом з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення було направлено відповідачу копію Розпорядження та Витяг про виключення юридичної особи з Державного реєстру фінансових установ, що підтверджується наявною в справі копією фіскального чеку з описом вкладення у цінний лист.

При цьому, як зазначає позивач та підтверджується матеріалами справи, доказів оскарження зазначеного вище розпорядження на адресу Нацкомфінспослуг не надходило.

Виходячи з викладеного, з урахуванням розпорядження від 26.04.2016 №941, правомірність якого підтверджена у судовому порядку, а також виходячи з положень статті 12 Закон України "Про недержавне пенсійне забезпечення", суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та задоволення останніх.

Згідно з вимогами статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Керуючись статтями 69-71, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Ліквідувати недержавний пенсійний фонд ЧОРНОМОРСЬКИЙ РЕЗЕРВ (код ЄДРПОУ 34619036, адреса: 04210, місто Київ, проспект Героїв Сталінграду, буд. 12-л).

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.А. Качур

Дата ухвалення рішення15.09.2017
Оприлюднено24.09.2017
Номер документу69061292
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/8722/16

Постанова від 15.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні