Рішення
від 21.09.2017 по справі 396/1363/17
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 396/1363/17

Провадження № 2/396/660/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.09.2017 року Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого: Шепетько Володимир Іванович

за участю секретаря Корольової Ю.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Новоукраїнка цивільну справу за позовом Приватної агрофірми "Ганнівська", інтереси якої представляє ОСОБА_1 до Ганнівської сільської ради Новоукраїнського району про визначенян додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, в якому зазначила, що 18 грудня 1998 року померла ОСОБА_2, яка до дня смерті проживала одна. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на право на земельну частку (пай) з числа земель колишнього КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області.

На випадок своєї смерті ОСОБА_2 склала заповіт на користь КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області. Однак оригінал заповіту відсутній, оскільки був втрачений.

Позивач у справі є правонаступником КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, що підтверджується розпорядженнями голови Новоукраїнської РДА про перереєстрацію КСП ім. Дзержинськогог у СВК "Ганнівський" та в наступному - у ПАФ "Ганнівська".

Про наявність заповіту позивач дізнався випадково у 2015 році з інформації сільської ради щодо не витребуваних земельних часток(паїв).

Позивач являється єдиним спадкоємцем за законом на майно спадкодавиці. При зверненні до державного нотаріуса Новоукраїнського районного нотаріального округу з заявою на прийняття спадщини, позивачу було відмовлено в зв"язку з пропуском передбаченого законом строку, тому змушений звернутися з даним позовом до суду.

Представник позивача і позивач в судове засідання не з"явились, представник позивача ОСОБА_1 подала письмову заяву про розгляд справи у її відсутності, повідомила що заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити, а тому суд ухвалив про розгляд справи у відсутності позивача та представника позивача.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надавши суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги визнає, а тому суд ухвалив про розгляд справи у відсутності представника відповідача.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

18 грудня 1998 року померла - ОСОБА_2.

За життя ОСОБА_2 мала на право на земельну частку (пай) з числа земель колишнього КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, яке було посвідчено сертифікатом КР № 0157032, зареєстрований у книзі видачі сертифікатів за № 32 09.04.1997 року, що підтверджується довідкою відділу Держгеокадастру за № 27-11-0.31-73/119-17 від 31.03.2017 року (а.с.5).

На випадок своєї смерті ОСОБА_2 склала заповіт на користь КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, дублікат якого було знайдено та надано позивачу (а.с.4). Оригінал заповіту відсутній, його було втрачено у невстановленому періоді часу. Позивач являється єдиним спадкоємцем за законом на майно спадкодавця.

30 червня 2017 року, з метою прийняття спадщини, позивач звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, але нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальних дій, оскільки був пропущений строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що підтверджується листом за № 549 від 30.06.2017 року (а.с.7).

Як зазначено в позовній заяві, позивач не знав про наявність заповіту від ОСОБА_2 на своє ім'я, його було втрачено, дізнався лише в 2015 році з інформації сільської ради щодо невитребуваних земельних часток (паїв), у зв'язку з чим не мав змоги своєчасно звернутися в нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини.

Позивач у справі є правонаступником КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, що підтверджується розпорядженнями голови Новоукраїнської РДА про перереєстрацію КСП ім. Дзержинськогог у СВК "Ганнівський" та в наступному - у ПАФ "Ганнівська"(а.с.9,10).

Таким чином, причини пропуску позивачем встановленого законом шестимісячного строку на звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, у зв'язку з об'єктивними причинами, визнано судом поважними.

Відповідно до вимог ст.534 ЦК України в редакції 1963 року, кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять , так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також держав або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

Позивач, не являючись спадкоємцем за законом будь-якої черги, не маючи в своєму розпорядженні заповіту та не знаючи про його наявність, пропустив встановлений ст.549 ЦК України (1963 року) строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті спадкодавця.

При цьому суд застосовує наступну правову позицію вищих судів, згідно якої "знайшовся заповіт, і це є підставою для надання особі судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори" (ВССУ від 01.02.2017р. у справі № 306/27/15-ц).

Відповідно до ст.1270 п.1-2 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Відповідно ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно визнавши строк для прийняття спадщини пропущеним з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи встановлені обставини, суд вважає за доцільне встановити позивачці додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном два місяці.

Керуючись ст.ст. 212-215,224-232 ЦПК України, ст.ст. 1270,1272 ЦК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визначити Приватній агрофірмі "Ганнівська" Новоукраїнського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04342111, додатковий строк - 2 (два) місяці із дня набрання рішенням законної сили - для подання заяви про прийняття спадщини за законом спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2, яка померла 18 грудня 1998 року у с. Ганнівка Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Апеляційного суду Кіровоградської області через Новоукраїнський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Головуючий: В. І. Шепетько

СудНовоукраїнський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.09.2017
Оприлюднено28.09.2017
Номер документу69070982
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —396/1363/17

Рішення від 21.09.2017

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Шепетько В. І.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Шепетько В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні