Постанова
від 18.09.2017 по справі 914/1302/16
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" вересня 2017 р. Справа № 914/1302/16

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:

головуючого - судді Скрипчук О.С.

суддів Галушко Н.А.

ОСОБА_1

при секретарі судового засідання: Лагутіні В.Б.

розглянувши апеляційну скаргу Виконавчого комітету Бродівської міської ради за № 193/03-01 від 15.05.2017 року

на рішення Господарського суду Львівської області від 20.04.2017 року

у справі № 914/1302/16

за позовом: Видавництва Просвіта , м. Броди Львівської області

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю Бродиавтошляхсервіс , м.Броди Львівської області

до відповідача-2: Бродівської районної державної адміністрації Львівської області, м. Броди Львівської області

за участю третьої особи 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Виконавчого комітету Бродівської міської ради, м. Броди Львівської області

за участю третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Бродівська районна рада

про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , що оформлене протоколом № 1 зборів засновника (учасника) ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01.03.2016 року та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_2 - довіреність б/н від 25.01.2017 року

від відповідача-1: не з'явився

від відповідача-2: не з'явився

від третьої особи-1: не з'явився

від третьої особи-2: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Видавництво Просвіта звернулось до Господарського суду Львівської області із позовом до ТзОВ Бродиавтошляхсервіс та до Бродівської районної державної адміністрації Львівської області про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , що оформлене протоколом №1 зборів засновника (учасника) ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01.03.2016р. та скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (враховуючи заяву про уточнення та зменшення позовних вимог б/н від 02.06.2016 року).

Рішенням Господарського суду Львівської області від 20.04.2017 року у справі № 914/1302/16 (головуючий суддя Ділай У.І., судді Мороз Н.В., Щигельська О.І.) позов Видавництва Просвіта задоволено. Суд виніс рішення, яким визнав недійсними рішення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , що оформлені протоколом №1 зборів засновника (учасника) ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01 березня 2016 року: про вихід Бродівської районної ради та видавництва Просвіта з учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс ; про затвердження нової редакції статуту ТзОВ Бродиавтошляхсервіс ; про державну реєстрацію нової редакції статуту товариства. Скасовано державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи, проведених 11.03.2016р. державним реєстратором Реєстраційної служби Бродівського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3 в частині запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 13931050001001007 про зміну статутного або складеного капіталу та про зміну складу або інформації про засновників, вчиненого стосовно ТзОВ Бродиавтошляхсервіс (код ЄДРПОУ 22359546) на підставі протоколу №1 зборів засновника (учасника) товариства від 01 березня 2016 року.

Не погоджуючись з даним рішенням Виконавчий комітет Бродівської міської ради подав апеляційну скаргу за № 193/03-01 від 15.05.2017 року, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Львівської області від 20.04.2017 року, прийняти нове рішення, яким в позові відмовити.

Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції при прийнятті рішення порушено норми матеріального права. А саме скаржник стверджує, що суд першої інстанції не звернув уваги на те, що вихід учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників. ні з внесенням змін до установчих документів товариства.

Позивачем було подано до суду заперечення на апеляційну скаргу б/н від 03.07.2017 року, в якому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Львівської області від 20.04.2017 року без змін.

Відповідачі та треті особи явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечили, незважаючи на те, що про час та місце розгляду справи були належним чином повідомлені

Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи та заперечення сторін, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 22.10.1996 року Установчим договором, за участі Виконкому Бродівської міської ради народних депутатів, Відділу комунального майна Бродівської районної ради народних депутатів та Бродівського видавництва Просвіта , було вирішено створити Акціонерне товариство закритого типу Бродиавтошляхсервіс .

Рішенням загальних зборів учасників Акціонерне товариство закритого типу Бродиавтошляхсервіс , оформленого протоколом загальних Зборів учасників №1 від 22.01.2014р., Акціонерне товариство закритого типу Бродиавтошляхсервіс було реорганізоване в Товариство з обмеженою відповідальністю Бродиавтошляхсервіс , про що 27.01.2014р. було внесено відповідний запис до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. В даному товаристві Бродівська районна рада була учасником із часткою 30%, виконком Бродівської міської ради - учасником із часткою 33%, Видавництво Просвіта - учасником і часткою 37%.

01 вересня 2015 року Видавництво Просвіта письмовим листом-заявою за № 21 повідомило Бродівську районну раду та Бродівську міську раду про вихід з числа учасників товариства з причин неефективної роботи та бездіяльності в цій сфері інших двох учасників. Окрім цього, даний лист містив пропозицію невідкладно створити спільну комісію щодо розподілу часток у майновому комплексі товариства.

Як повідомив позивач, в подальшому йому стало відомо, що Бродівська районна рада прийняла рішення №122 від 01.03.2016р. про свій вихід із учасників ТОВ Бродиавтошляхсервіс . Цим же рішенням Бродівська районна рада вирішила відступити безоплатно на користь виконавчого комітету Бродівської міської ради свою частку в статутному капіталі товариства у розмірі 30%.

Також, 01.03.2016р. були проведені збори учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , про які, за твердженням позивача, він не був жодним чином повідомлений.

Як вбачається із тексту рішення зборів учасника ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , оформленого протоколом №1 від 01.03.2016р., на зборах був присутній один учасник, Виконавчий комітет Бродівської міської ради, який володіє 100% статутного капіталу, який визначив наступний порядок денний: 1) про вихід Бродівської районної ради та видавництва Просвіта з учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс ; 2) про затвердження нової редакції статуту ТзОВ Бродиавтошляхсервіс . 3) про державну реєстрацію нової редакції статуту товариства. Щодо усіх питань порядку денного Виконавчий комітет Бродівської міської ради голосував «за» - одноголосно.

Відповідні зміни зареєстровані державним реєстратором ОСОБА_3 11.03.2016р.

При винесенні постанови колегія суддів виходила з наступного.

Виходячи із змісту оскаржуваного рішення зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , оформленого протоколом №1 від 01.03.2016р, Виконавчий комітет Бродівської міської ради вважаючи себе власником 100% статутного капіталу Товариства, одноособово прийняв рішення про вихід Бродівської районної ради та Видавництва Просвіта зі складу учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс та відповідно, прийняв нову редакцію Статуту. При цьому, приймаючи рішення про вихід Бродівської районної ради та Видавництва Просвіта зі складу учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс враховувалась заява ТзОВ Бродиавтошляхсервіс № 21 від 01.03.2016 року про вихід з числа засновників та рішення Бродівської районної ради від 01.03.2016 року № 122 Про вихід з учасників товариства ТзОВ Бродиавтошляхсервіс .

При цьому, суд звертає увагу, що до матеріалів справи не долучено доказів, які б підтверджували волевиявлення Видавництва Просвіта відступити свою частку в статутному капіталі товариства, на користь іншого учасника, а саме Виконавчого комітету Бродівської міської ради, чи прийняття загальними зборами учасників товариства рішення про зменшення статутного капіталу товариства.

Відповідно до ст. 148 ЦК України (в редакції станом на 01.03.2016 року) учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Згідно із положеннями Статуту ТзОВ Бродиавтошляхсервіс (п. 4.1.11), учасник товариства має право вийти з товариства у порядку встановленому статутом товариства та чинним законодавством.

Про свій вихід із товариства учасник повідомляє інших учасників у письмовій формі не пізніше, як за 1 (один) місяць до виходу (п. 4.1.15 Статуту).

Положеннями ч. 1 ст. 88 ГК України визначено, що учасники господарського товариства має право, зокрема, вийти в передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства.

При цьому, ст.54 Закону України «Про господарські товариства» передбачає, що при виході учасника з ТОВ йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Така виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. Учаснику, який вибув, виплачується також належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу.

Отже, проаналізувавши в сукупності положення чинного законодавства та умови Статуту ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , колегія суддів приходить до висновку, що учасник ТзОВ Бродиавтошляхсервіс зобов'язаний письмово повідомити учасників товариства про свій вихід як учасника товариства. І лише після письмового повідомлення (не раніше як через один місяць) учасник товариства подає до товариства заяву про вихід із учасників товариства.

З матеріалів справи не вбачається, що станом на дату (01.03.2016 року) проведення спірних загальних зборів ТзОВ Бродиавтошляхсервіс Видавництво Просвіта зверталось до ТзОВ Бродиавтошляхсервіс із заявою про вихід учасника товариства із товариства.

Заява Видавництва Просвіта від 01.09.2015 року №21 (на яку є посилання у протоколі загальних зборів учасника ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01.03.2016 року) не подавалась до ТзОВ Бродиавтошляхсервіс (чи його уповноваженій особі). Зазначена заява була адресована Бродівській міській раді та учаснику ТзОВ Бродиавтошляхсервіс .

За таких обставин, слід вважати, що заява Видавництва Просвіта від 01.09.2015 року №21 не є тією заявою на підставі якої відбувається вихід з числа учасників товариства.

Відтак, твердження апелянта про те, що Видавництво Просвіта не є учасником ТзОВ Бродиавтошляхсервіс з 01 вересня 2015 року (з дати заяви Видавництва Просвіта №21 про вихід з числа учасників товариства), судом оцінюється критично.

Не може вважатись і дата проведення зборів (01 березня 2016 року) - моментом виходу Видавництва Просвіта з числа учасників товариства ТзОВ Бродиавтошляхсервіс . Адже, відповідно до п. 4.12. постанови Пленуму Вищого господарського суду України, від 25.02.2016, № 4 Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням загальних зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є такими, що суперечать чинному законодавству. Моментом виходу учасника з товариства є дата спливу строку, передбаченого частиною першою статті 148 ЦК України, або інша дата, зазначена у заяві учасника, якщо така дата визначена з дотриманням вимог цієї норми ЦК України.

Отже, враховуючи вищенаведене позивач (Видавництво Просвіта ) не виходив зі складу учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс .

Частиною 1 ст. 167 ГК України визначено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 50 відсотками голосів (ч. 1 ст. 60 Закону України «Про господарські товариства» ).

За змістом положень частини першої статті 10 Закону України "Про господарські товариства", учасники товариства мають право: брати участь в управлінні товариством в порядку, визначеному установчими зборами; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди); вийти в установленому порядку з товариства; одержувати інформацію про діяльність товариства; здійснити відчуження часток у статутному капіталі або цінних паперів.

Отже, одним із гарантованих прав учасника товариства є його участь в управлінні товариством через діяльність у вищому органі товариства - загальних зборах.

Компетенцію загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю, порядок прийняття рішень цими зборами, а також періодичність скликання таких зборів визначено положеннями статей 59, 60, 61 Закону України "Про господарські товариства", зі змісту яких, зокрема, випливає, що про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом із зазначенням часу і місяця проведення зборів та порядку денного.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, позивач не був повідомлений належним чином про проведення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01 березня 2016 року та відповідно, був відсутній і не брав участі у їх проведенні.

Отже, ТзОВ Бродиавтошляхсервіс не дотримано положень Закону України Про господарські товариства та статуту товариства в частині належного повідомлення позивача про час і місце проведення загальних зборів товариства.

Відповідно до п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" від 24.10.2008 N 13 при розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства); прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства); прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (статті 40, 45 Закону Про господарські товариства ).

Як вже вище зазначалось, виходячи із змісту оскаржуваного рішення зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , оформленого протоколом №1 від 01.03.2016р., виконавчий комітет Бродівської міської ради вважаючи себе власником 100% статутного капіталу товариства, одноособово прийняв рішення про вихід Бродівської районної ради та Видавництва Просвіта зі складу учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс та відповідно, прийняв нову редакцію Статуту.

Судом встановлено, що станом на момент винесення оскаржуваного рішення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс Виконавчий комітет Бродівської міської ради не був власником 100% статутного капіталу товариства. Адже, Видавництво Просвіта не виходило з учасників товариства.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що при прийнятті оспорюваного рішення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01.03.2016 року виконавчий комітет Бродівської міської ради, вийшов за межі своїх повноважень і це рішення потягло за собою внесення змін до статуту товариства та спричинило порушення прав та законних інтересів позивача, як учасника товариства.

А відтак, суд першої інстанції обґрунтовано прийшов до висновку, що рішення загальних зборів учасників ТзОВ Бродиавтошляхсервіс , що оформлене протоколом №1 зборів засновника (учасника) ТзОВ Бродиавтошляхсервіс від 01.03.2016р. є недійсним.

Щодо вимоги позивача про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, проведеної 11.03.2016р. державним реєстратором Реєстраційної служби Бродівського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3 в частині запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 13931050001001007 про зміну статутного або складеного капіталу та про зміну складу або інформації про засновників, вчиненого стосовно ТзОВ Бродиавтошляхсервіс на підставі протоколу №1 зборів засновника (учасника) товариства від 01 березня 2016 року суд зазначає наступне.

Згідно ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі проводяться поряд з іншими, на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо: визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

З метою, відновлення становища Видавництва Просвіта , яке існувало до порушення його прав, суд першої інстанції обґрунтовано прийшов до висновку про задоволення позову в частині скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, проведеної 11.03.2016р. державним реєстратором Реєстраційної служби Бродівського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3 в частині запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (номер запису 13931050001001007) про зміну статутного або складеного капіталу та про зміну складу або інформації про засновників, вчиненого стосовно ТзОВ Бродиавтошляхсервіс (код ЄДРПОУ 22359546) на підставі протоколу №1 зборів засновника (учасника) товариства від 01 березня 2016 року.

Зважаючи на наведене, колегія суддів апеляційної інстанції не знайшла підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування рішення Господарського суду Львівської області від 20.04.17 р. у даній справі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105, Господарського процесуального кодексу України, -

Львівський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. В задоволенні апеляційної скарги відмовити, а рішення Господарського суду Львівської області від 20.04.2017 року залишити без змін.

2.Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

3. Справу направити в Господарський суд Львівської області.

Головуючий - суддя Скрипчук О.С.

судді Галушко Н.А.

ОСОБА_1

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.09.2017
Оприлюднено28.09.2017
Номер документу69094558
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1302/16

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 14.12.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 07.12.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Постанова від 18.09.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 19.07.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 15.06.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 26.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні