Ухвала
від 12.09.2017 по справі 295/10172/17
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10172/17

1-кс/295/3917/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2017 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , участю слідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, та додані до лопотання матеріали, яке винесене слідчим з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 ,

у с т а н о в и в:

слідчий з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , за погодженням з процесуальним керівником у справі старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що Відділом кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань 05.01.2016 за №32016060000000001, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205 ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Невстановлені особи, що діяли від імені службових осіб суб`єкта підприємницької діяльності Фермерське господарство « ОСОБА_5 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), в період листопад грудень 2015 року, шляхом незаконного формування податкового кредиту з ПДВ на суму 117668835грн. сприяли службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДР НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДР НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДР НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДР НОМЕР_17 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДР НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДР НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДР НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДР НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДР НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДР НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДР НОМЕР_26 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДР НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДР НОМЕР_28 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДР НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДР НОМЕР_30 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДР НОМЕР_31 ) в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Разом з тим встановлено, що у ФГ « ОСОБА_5 » відкрито рахунки в банківській установі ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_30 " (МФО НОМЕР_32 ), а саме: № НОМЕР_33 (Українська гривня), та № НОМЕР_34 (Українська гривня).

Так проведеним тимчасовим доступом до речей та документів у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » та оглядом вилученого руху коштів по рахунках, встановлено, що кошти здобуті шляхом незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, вказаним вище СГД перераховано на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_35 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_32 " (код НОМЕР_36 ) за призначенням передоплата за добриво.

Зокрема проведеним тимчасовим доступом до речей та документів у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_30 », а саме документів щодо руху коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 » в ході огляду встановлено, що в подальшому кошти перераховано на банківський номер рахунку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_33 " (код НОМЕР_37 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_34 " (код НОМЕР_38 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_35 " (код НОМЕР_39 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_36 " (код НОМЕР_40 ), ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_37 " (код НОМЕР_41 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_38 " (код НОМЕР_42 ), ПП " ОСОБА_7 " (код НОМЕР_43 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_39 " (код НОМЕР_44 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_40 " (код НОМЕР_45 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_41 " (код НОМЕР_46 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_42 " (код НОМЕР_47 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_43 " (код НОМЕР_48 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_44 " (код НОМЕР_49 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_45 " (код НОМЕР_50 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_46 " (код НОМЕР_51 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_47 " (код НОМЕР_52 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_48 " (код НОМЕР_53 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_49 " (код НОМЕР_54 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_50 " (код НОМЕР_55 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_51 " (код НОМЕР_56 ).

В подальшому проведеним тимчасовим доступом до речей та документів у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » вилучено рух коштів вказаних підприємств, проведеним оглядом вилучених документів встановлено, що кошти здобуті шляхом незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, вказаними вище СГД перераховано на рахунки інших СГД, зокрема з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_51 " (код НОМЕР_56 ) на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_52 » (код НОМЕР_57 ), а саме на рахунки що відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_53 » (МФО НОМЕР_32 ) № НОМЕР_58 (Українська гривня), що вказує на те, що кошти здобуті шляхом незаконної діяльності невстановленими особами перераховуються з рахунку на рахунок різних підприємств що мають ознаки ризикових з подальшою метою зняття їх як готівку.

Так дослідження подальшого руху коштів дасть змогу встановити причетних осіб до незаконної діяльності спрямованої на ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

Тому у слідчого виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_53 » (МФО НОМЕР_32 ) а саме:відомостей про рух грошових коштів, відображених на паперовому та електронних носіях, по рахунках № НОМЕР_58 (Українська гривня), у прибутковій і видатковій частині, із вказівкою дати,сум, із зазначеннями залишку на кожен операційний день, повної розшифровки контрагентів і призначень платежів за період з дати відкриття рахунку по дату виконання ухвали; документів, що стосуються відкриття та обслуговування рахунків № НОМЕР_58 (Українська гривня), відкритого у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_53 » (МФО НОМЕР_32 ), а саме: картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяв на відкриття рахунку, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, квитанції про видачу готівки по рахунку фотокопій паспортів уповноважених осіб, оригіналу доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунком, засвідченої нотаріально, заяв на видачу чекових книжок, платіжних доручень, грошових чеків на отримання готівки по рахунках № НОМЕР_58 (Українська гривня), у період з дати відкриття рахунку по дату виконання ухвали; протоколи системи «Банк-клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта.

У судовому засіданні учасник судового провадження підтримав дане клопотання й просив для об`єктивного з`ясування дійсних фактичних обставин справи його задовольнити.

На підставі ч.2 ст. 163 КПК України вважаю за необхідне здійснити розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Заслухавши учасника судового провадження, який зазначив, що існує реальна загроза зміни або знищення документів до яких просять надати тимчасовий доступ, дослідивши клопотання та надані матеріали, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню частково.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває річ, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх зміни або знищення.

Відповідно до ст. 159 тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно до положень п. 2,3 ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей та документів.

Зважаючи на те, що документи, до яких слідчий просить надати доступ мають суттєве значення для досудового розслідування, становлять охоронювану законом таємницю, можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та бути доказами під час судового розгляду, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав, встановлених положеннями ст. 163 КПК України, для задоволення клопотання частково.

Натомість, слідчий суддя не вбачає підстав для вилучення зазначених у клопотанні документів, оскільки в судовому засіданні слідчим не доведено необхідності їх вилучення. Крім того, у відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України, слідчий не позбавлений можливості робити копії з документів до яких він просить надати тимчасовий доступ.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 132. 159. 160. 162. 163. 164. 166. п. 10 ч. І ст. 309 КПК України.

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 та особам, які діють за дорученням слідчого (постановою), а також старшому оперуповноваженому з ОВС ВОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС в Житомирській області ОСОБА_8 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС в Житомирській області ОСОБА_9 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС в Житомирській області ОСОБА_10 та заступнику начальника ВОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_11 , тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_53 » (МФО НОМЕР_32 ), а саме: відомостей про рух грошових коштів, відображених на паперовому та електронних носіях, по рахунках № НОМЕР_58 (Українська гривня), у прибутковій і видатковій частині, із вказівкою дати,сум, із зазначеннями залишку на кожен операційний день, повної розшифровки контрагентів і призначень платежів за період з дати відкриття рахунку по дату виконання ухвали; документів, що стосуються відкриття та обслуговування рахунків № НОМЕР_58 (Українська гривня), відкритого у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_53 » (МФО НОМЕР_32 ), а саме: картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяв на відкриття рахунку, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, квитанції про видачу готівки по рахунку фотокопій паспортів уповноважених осіб, оригіналу доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунком, засвідченої нотаріально, заяв на видачу чекових книжок, платіжних доручень, грошових чеків на отримання готівки по рахунках № НОМЕР_58 (Українська гривня), у період з дати відкриття рахунку по дату виконання ухвали; протоколи системи «Банк-клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта, без вилучення, з можливістю зняття копій.

В решті вимог-відмовити.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69114054
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, та додані до лопотання матеріали, яке винесене слідчим з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —295/10172/17

Ухвала від 12.09.2017

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Зосименко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні