Ухвала
від 25.09.2017 по справі 569/14454/17
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/14454/17

УХВАЛА

25 вересня 2017 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , з участю старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області підполковник податкової міліції ОСОБА_2 , звернувся до Рівненського міського суду з клопотанням яке погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (здійснення їх виїмки), які знаходяться у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017180000000003 від 17.01.2017 за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та за фактом незаконного виготовлення підакцизних товарів (бензинів, дизельного пального) службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.204, ч.3 ст.212 КК України..

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у період 2016 року здійснили реалізацію паливно-мастильних матеріалів кінцевим споживачам за готівку. В подальшому з метою відображення законності походження безготівкових коштів документально відобразили в податковому та бухгалтерському обліках ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » фінансово-господарські операції із продажу паливно-мастильних матеріалів із мінімальною націнкою для ряду суб`єктів господарювання, які мають ознаки фіктивності, а саме ТОВ Торговий дім « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) без фактичного проведення таких операцій та настання реальних правових наслідків. Таким чином, службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » умисно ухилились від сплати податків, що заподіяло матеріальну шкоду державі у вигляді несплати податку на додану вартість у сумі 6450 330 грн., відповідальність за що передбачена ч.3 ст.212 КК України.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою фактичного збільшення об`ємів реалізації бензину марки «А-95» та не сплати при цьому податку на додану вартість та акцизного податку, на нафтобазі за адресою: АДРЕСА_1 здійснюють його змішування з бензином марки «А-92» низької якості. Також аналогічним чином за вказаною адресою здійснюється змішування дизельного палива з добавками для збільшення об`ємів його реалізації. Таким чином, у діях службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст.204 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » знаходиться інформація та оригінали первинних фінансово-господарських, інших документів, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

09.02.2017 отримано ухвалу слідчого судді Рівненського міського суду №569/2054/17-к про надання дозволу на проведення обшуку за адресою АДРЕСА_1 адреса знаходження офісних, складських, інших приміщень ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». 21.02.2017 на підставі вищевказаної ухвали слідчого судді Рівненського міського суду, проведено обшук за адресою АДРЕСА_1 адреса знаходження офісних, складських, інших приміщень ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у ході якого відібрано зразки паливно-мастильних матеріалів. За результати проведено експертизи нафтопродуктів встановлено, що бензини марки А-92, А-95 не відповідають ДСТУ. Аналогічно були проведені обшуки на АЗС ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » на території Тернопільської області, у ході яких також були відібрані зразки ПММ А-92, А-95, за результатами проведення їх експертиз встановлено, що вони також не відповідають ДСТУ.

У ході досудового розслідування встановлено, що ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на протязі 2016-2017 років проводило фінансово-господарські операції із реалізації товарів (паливно-мастильних матеріалів - бензини марок А-92, А-95), для ряду суб`єктів господарювання, зокрема для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , АДРЕСА_2 ).

Також слідчим, в порядку в адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » направлено запити в порядку ст. 93 КПК України №3574/10/17-00-23-02 від 14.07.2017 та №4418/10/17-00-23-02 від 22.08.2017 щодо надання відомостей та завірених належним чином копій документів щодо проведених фінансово-господарських, інших операцій за період 2016 року, січня-лютого 2017 року щодо реалізації товарів (паливно-мастильні матеріали бензини марки А-92 та марки А-95) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), а також копії відповідних документів, що підтверджують походження (придбання, імпорт, інше) паливно-мастильних матеріалів (бензини марок А-92, А-95), які придбавались ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 2016 року, січня-лютого 2017 року. Проте, листом ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » №169 від 30.08.2017 не надано копії запитуваних документів та частково надано лише відомості про проведені операції.

У зв`язку із тим, що ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не надало копії документів, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » проводило фінансово-господарські операції із СГД з ознаками фіктивності, у слідства є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни, знищення документів, які знаходяться у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи,у володінні якої знаходиться інформація,з огляду на наявність достатніх підстав вважати,що існує реальна загрозі зміни або знищення такої інформації.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання в судовому засіданні, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно положень ч.2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що документи, доступ до яких необхідно отримати, будуть використані для встановлення істини по справі, для повного всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що наявні всі підстави для задоволення такого клопотання.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл, слідчим слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих по кримінальному провадженню №32017180000000003 від 17.01.2017, ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , або працівникам податкової міліції за їх дорученням (постанова про проведення процесуальних дій на іншій території (відповідно до ст.218 КПК України), на тимчасовий доступ до оригіналів документів та можливість їх вилучити (здійснити їх виїмку) у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні:

?за період 2016 року, січня-лютого 2017 року, що підтверджують проведені фінансово-господарські операції щодо реалізації товарів (паливно-мастильні матеріали бензини марки А-92 та марки А-95) ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), зокрема договорів з додатками до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт, наданих послуг, з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо походження товарів (паспорті якості, сертифікати відповідності, декларації про відповідність, інше по суті), та інших документів, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, а також копії відповідних документів, що підтверджують походження (придбання, імпорт, інше) паливно-мастильних матеріалів (бензини марок А-92, А-95), які придбавались ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 2016 року, січня-лютого 2017 року, зокрема у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), інших суб`єктів господарської діяльності,

?документи бухгалтерського обліку, їх електронні копії, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в т.ч. оборотно-сальдові відомості (журнали ордери) по всім бухгалтерським рахункам за період 2016 року, січня-лютого 2017 року по операціям із ТОВ Торговий дім « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), а також із іншими СГД у яких ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » придбавало бензини марок А-92, А-95), які в подальшому реалізовувались для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

У випадку, якщо дані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, надати належним чином завірені їх копії та документи на підставі яких було витребувано чи вилучено дані документи.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2017
Оприлюднено09.03.2023

Судовий реєстр по справі —569/14454/17

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні