Рішення
від 17.05.2012 по справі 5009/867/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 17/11/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.05.12 Справа № 5009/867/12

м. Запоріжжя

за позовною заявою: Бердянського міжрайонного прокурора прокуратури Запорізької області, 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Дюміна, 61

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах: Бердянської міської ради, 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, пл. 1 Бердянської Ради, 2

до відповідача: приватного підприємства «ОСОБА_1 Бердянська» , 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Піонерська, 63/26

про стягнення заборгованості в розмірі 14 705,33 грн.

суддя Корсун В.Л.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: ОСОБА_2, довіреність від 13.01.12 № 01-0269/40

від відповідача: не прибув

від прокуратури: ОСОБА_3, посвідчення від 06.10.08 № 83

СУТЬ СПОРУ:

03.03.12 до господарського суду Запорізької області звернувся Бердянський міжрайонний прокурор прокуратури Запорізької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах - Бердянської міської ради з позовною заявою про стягнення з приватного підприємства «ОСОБА_1 Бердянська» (далі ПП «ОСОБА_1 Бердянська» ) заборгованості за договором оренди землі від 03.10.07 в розмірі 52 653,53 грн.

У відповідності до ст. 2 1 ГПК України, 03.03.12 автоматизованою системою документообігу господарського суду здійснено розподіл справ між суддями та визначено позовну заяву Бердянського міжрайонного прокурора прокуратури Запорізької області за вих. від 24.02.12 № 45/2 до розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 03.03.12 судом порушено провадження у справі № 5009/867/12, справі присвоєно номер провадження 17/11/12, судове засідання призначено на 04.04.12. У сторін та прокурора витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи.

Ухвалою від 23.03.12 розгляд справи у зв'язку з службовим відрядженням 04.04.12 судді Корсуна В.Л. відкладено судом на 11.04.12.

Ухвалою від 11.04.12 строк вирішення спору за заявою представника позивача судом продовжено на 15 днів до 18.05.12, розгляд справи відкладено на 17.05.12.

Завою від 23.04.12 № 45/2 про зменшення позовних вимог (але збільшення періоду), проти якої не заперечив позивач та, яка прийнята судом до розгляду, прокурор просить суд стягнути з відповідача суму заборгованості з орендної плати в розмірі 14 705,33 грн., що нарахована за період з листопада 2011 року по лютий 2012 року.

За заявою представника позивача та прокурора розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 17.05.12, на підставі ст. ст. 82 1 , 85 Господарського процесуального кодексу України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Позивачу та прокурору роз'яснено про час написання рішення у повному обсязі.

Позивач, прокурор підтримали заявлені вимоги в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, з урахування заяви від 23.04.12 № 45/2, пояснювали наступне. Бердянською міжрайонною прокуратурою проведена перевірка додержання вимог Закону України «Про оренду землі» та Земельного кодексу України, в ході якої встановлено, що 03.10.07 між сторонами у справі укладено договір оренди землі за умовами якого позивач передав відповідачу земельну ділянку для розміщення та обслуговування бази відпочинку «Вікторія» , що підтверджується актом прийому-передачі від 03.10.07. Свої зобов'язання щодо сплати орендної плати за договором від 03.10.07 б/н відповідач належним чином не виконав, внаслідок чого, станом на час звернення з позовом до суду, сума основного боргу за період з листопада 2010 року по грудень 2011 року становила 52 653,53 грн. Також, позивач вказав, що відповідач частково погасив борг після порушення провадження у цій справі, внаслідок чого, станом на час розгляду справи в суді, заборгованість з орендної плати складає 14 705,33 грн., яка нарахована за період листопад 2011 року по лютий 2012 року. На підставі викладеного, позивач та прокурор просять суд позов задовольнити.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судові засідання за викликом жодного разу не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався. Про дату, час та місце судового засідання відповідача повідомлено належним чином.

Згідно з ч. 1 ст. 64 ГПК України, суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше 3 днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про дату, час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Як вбачається із Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 23.04.12, тобто станом на час розгляду справи в суді, місцезнаходженням приватного підприємства «ОСОБА_1 Бердянська» є: 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Піонерська, 63/26, що співпадає з адресою, зазначеною у позові.

Таким чином, відповідні процесуальні документи надіслані судом згідно з поштовими реквізитами учасників процесу. Зазначене свідчить, що судом були вжиті всі заходи щодо повідомлення відповідача про дату, місце і час розгляд справи.

Згідно із ст. 75 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України), справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та прокурора, суд

ВСТАНОВИВ:

03.10.07 між Бердянською міською радою (Орендодавець) і приватним підприємством «ОСОБА_1 Бердянська» (Орендар) укладено договір оренди землі б/н, за умовами якого (п. 1.1.) Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне володіння та користування земельну ділянку для рекреаційного призначення, яка знаходиться у м. Бердянськ, Запорізької області, по вул. Макарова, 91-а.

Відповідно п. 2. договору, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 1,678 га.

Згідно з п. 20 договору, передача земельної ділянки орендарю здійснюється у п'ятиденний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Факт передачі спірної земельної ділянки від Орендодавця до Орендаря підтверджується підписаним між сторонами актом прийому-передачі земельної ділянки від 03.10.07, належним чином засвідчена копія якого міститься в матеріалах справи.

Як свідчить запис у спірному договорі від 03.10.07, договір оренди зареєстрований у Бердянському районному відділі Запорізької регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Держкомзему України» , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 17.12.07.

Договір укладено строком до 01.01.2030 року (п. 8 договору).

За своєю правовою природою правовідносини сторін є господарськими.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватись від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містить Господарський кодекс України, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності (ст. 1 Закону України «Про оренду землі» ).

Згідно із ст. 2 Закону України «Про оренду землі» , відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (ЗК України), Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди.

Частиною 6 ст. 283 Господарського кодексу України визначено, що до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст. 792 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» визначено, що розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно з умовами п. 9 договору оренди, орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі у грошовій формі в розмірі 2 відсотків нормативної грошової оцінки землі, що становить 24 465,78 грн. (1,46 грн. за 1 кв.м.) на рік.

Орендна плата вноситься у такі строки: щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати до 30 числа місяця, наступного за звітним на рахунок Орендодавця: Місцбюджет, м. Бердянськ, рахунок № 3321585500011, код ЄДРПОУ 23787244, код платежу 13050500 в Управлінні державного казначейства у Запорізькій області, МФО 813015 (п. 11 договору оренди).

Відповідно до положень ст. 629 ЦК України, договір є обов'язком для виконання сторонами.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, відповідач договірних зобов'язань щодо сплати орендної плати в розмірі 14 705,33 грн. за володіння та користування земельною ділянкою за період з листопада 2011 р. по лютий 2012 р. включно не здійснив, чим порушив умови договору.

Відповідач не надав суду доказів повного виконання прийнятих на себе зобов'язань за вказаний період, внаслідок чого суд знаходить позовні вимоги про стягнення 14 705,33 грн. основного боргу обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір в розмірі 1 609,50 грн. покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2 1 , 4 3 , 4 5 , 22, 29, 49, 69, 75, 82, 82 1 , 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства «ОСОБА_1 Бердянська» (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Піонерська, 63/26, код ЄДРПОУ 34976423) на користь Бердянської міської ради (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, пл. 1 Бердянської Ради, 2, код ЄДРПОУ 20525153, р/р 33212812700011 в ГУДКУ в Запорізькій області, код платежу 13050200, МФО 813015) - 14 705 (чотирнадцять тисяч сімсот п'ять) грн. 33 коп. заборгованості з орендної плати. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з приватного підприємства «ОСОБА_1 Бердянська» (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Піонерська, 63/26, код ЄДРПОУ 34976423) в доход Державного бюджету України (код ЄДРПОУ 38025409, одержувач: УДКСУ у м. Запоріжжя (Орджонікідзевський район), 22030001, Банк одержувача: УДКСУ у м. Запоріжжя (Орджонікідзевський район), № рахунку 31215206783007, символ звітності 206, з використанням параметру RR - 83) - 1 609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 50 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя В.Л. Корсун

Повне рішення складено 21.05.2012.

Дата ухвалення рішення17.05.2012
Оприлюднено27.09.2017
Номер документу69127548
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 14 705,33 грн

Судовий реєстр по справі —5009/867/12

Рішення від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 03.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні