Ухвала
від 26.09.2017 по справі 639/5663/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/5663/17

Провадження №1-кс/639/1734/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2017 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню №42017221080000279 від 04.08.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню №42017221080000279 від 04.08.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що Харківською місцевою прокуратурою №2 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42017221080000279 від 04.08.2017за ознаками складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України.

04.08.2017 до Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області надійшло звернення ОСОБА_4 щодо можливого вчинення невстановленими особами кримінального правопорушення у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров`я населення.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 пояснив, що 01.08.2017 в переході станції метро «Холодная гора» на стороні Новобаварського району міста Харкова, для своєї співмешканки, придбав флакон речовини для зняття лаку. Коли речовина потрапила йому на руку ним були отримані опіки. Вивчивши зміст упаковки вказаного товару ним встановлено, що на етикетці відсутнє місце виготовлення чи будь яка інша адреса за якою можна встановити фактичне місцезнаходження фірми виробника (зазначено ТМ «Фурман»). Також відсутній фактичний склад речовини з назвою компонентів, до яких, на думку заявника, входять конкретні розчинники, які не зазначені.

Крім того, свідком в якості додатку до протоколу надано придбаний ним флакон для зняття лаку на якому зазначена ТМ «Фурман», щодо якого в подальшому призначено судову експертизу дослідження матеріалів речовин і виробів за експертною спеціалізацією 8.6 «Дослідження наркотичних засобів психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів», проведення якої доручено експертам Харківського НДІ судових експертиз ім. Засл. проф. M.С. Бокаріуса.

Згідно з висновком судової експертизи з дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів №16765 від 12.09.2017 в рідині у пляшці, добровільно наданої ОСОБА_4 , містяться прекурсори, стосовно яких встановлюються заходи контролю толуол та ацетон.

Відповідно до Списку №2 Таблиці ІV «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000, ацетон та толуол належать до прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю. Речовини, що містять не менш як 50% таких прекурсорів, як ацетон, етиловий ефір, толуол, та 80% таких прекурсорів, як метилетилкетон, підлягають тим же заходам контролю, що і прекурсори.

В ході подальшого досудового розслідування встановлено, що до незаконної діяльності, пов`язаної з порушенням встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а саме порушення правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, причетний суб`єкт господарської діяльності, який використовує ТМ «Фурман» - ФОП « ОСОБА_5 », з фактичним місцем здійснення господарської діяльності за адресою АДРЕСА_1 , та у своїй діяльності використовує Інтернет сайт http://www.furman.ua.

Фізичною особою-підприємцем, яка здійснює вказану господарську діяльність з порушенням зазначених правил є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Зняттям інформації з транспортних телекомунікаційних мереж - Інтернет сайту http://www.furman.ua, встановлено, що сайт містить відображення господарської діяльності суб`єкта господарської діяльності, який використовує торгову марку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та займається торгівлею косметики і побутової хімії. На сайті містяться фото з відображенням готової продукції ТМ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », фото цеха по виробництву косметики, тобто здійснення господарської діяльності пов`язане з використанням господарських приміщень.

Разом з тим, на вказаному сайті, окрім іншого, відсутнє місця здійснення господарської діяльності (адреса), що імовірно свідчить про вчинення дій, спрямованих на конспірацію здійснення діяльності з порушенням правил використання прекурсорів.

Відповідно до «Порядку видачі дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою КМУ від 13.04.2011 №469, який визначає процедуру видачі юридичним особам дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної зі зберіганням, використанням та знищенням прекурсорів, включених до «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» дозвіл на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів видається юридичній особі за формою згідно з додатком головним управлінням Національної поліції в області (ГУНП в Харківській області) за місцезнаходженням юридичної особи, а у разі, коли діяльність, пов`язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, провадиться не за місцезнаходженням юридичної особи, - за місцем провадження такої діяльності. Дозвіл видається за результатами перевірки відповідності об`єктів і приміщень установленим МВС вимогам.

Згідно з листом Управління протидії наркозлочинності ГУНП в Харківській області дозвіл на використання об`єктів та приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів та прекурсорів, ФОП « ОСОБА_5 » (ТМ «Фурман») не видавався.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» використання прекурсорів це застосування прекурсорів, наркотичних засобів і психотропних речовин у виробництві та виготовленні.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори`діяльність з обігу прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку здійснюється суб`єктами господарювання за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ст.29 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» юридичні особи можуть придбавати та використовувати у власному виробництві прекурсори, включені до таблиці IV Переліку, за наявності в них ліцензії на цей вид діяльності.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності: …п.22) розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на території України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Зняттям інформації з транспортних телекомунікаційних мереж - Інтернет сайту http://usuan.dls.gov.ua (державний Інтернет ресурс), який містить відображення його назви: «Ліцензійний реєстр на право здійснення господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» відомості щодо ФОП « ОСОБА_5 » відсутні, що вказує на відсутність у вказаного суб`єкту господарської діяльності відповідної ліцензії.

Також встановлено, що ФОП « ОСОБА_5 » здійснює свою господарську діяльність за кодами КВЕД: 20.42 Виробництво парфумних і косметичних засобів (основний); код КВЕД 20.59 Виробництво іншої хімічної продукції; код КВЕД 47.19 інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах.

Аналізом спеціальної літератури з-приводу технічного процесу здійснення діяльності, пов`язаної з використанням прекурсорів слід зазначити, що в більшості випадків такими видами господарської діяльності є виробництво косметичних засобів, хімічної продукції, пластмас, лаків, фарб, шкіряного взуття, ремонт поверхонь, які потребують знежирення тощо.

Місцем здійснення господарської діяльності ФОП « ОСОБА_5 » є приміщення, розташовані за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, нежитлова будівля літ. «А2», загальною площею 477,7 кв.м., розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі декларації про готовність об`єкта до експлуатації, серія та номер ХК143170932913, видана 04.04.2017 Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради, у частці 1/1 на праві приватної власності належить ОСОБА_5 .

Таким чином, в діях ФОП « ОСОБА_5 », який використовує ТМ «Фурман» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.320 КК України - «порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів» - порушення правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин.

Враховуючи вищевикладене, на теперішній час достовірно встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , здійснюється господарська діяльність, пов`язана з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, всупереч вимог Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Порядку видачі дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою КМУ від 13.04.2011 №469, без відповідних дозволів та ліцензій, тобто здійснюється кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.320 КК України.

Посилаючись на зазначене вище, прокурор зазначає, щов матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані предмети мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме підтверджують злочинну діяльність ФОП « ОСОБА_5 » та, можливо, інших невстановлених на теперішній час осіб, пов`язаної з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, необхідно отримати обшук за місцем здійснення господарської діяльності ФОП « ОСОБА_5 » на території домоволодіння та у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим він просить надити дозвіл на проведення обшуку.

В судовому засіданні прокурор просив клопотання задовольнити, посилаючись на зазначене вище.

Вислухавши думку прокурора, який підтримав вимог клопотання, дослідивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Так, відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Вимоги до змісту клопотання про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи визначенні ч. 3 ст. 234 КПК України.

Клопотання, що є предметом даного судового розгляду відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

Наданими прокурором матеріалами доведено вищенаведені обставини, на які посилалися слідчий в обґрунтування клопотання, та доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, та вони можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні володінні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 30, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ВСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити.

Надати прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_3 , прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_6 , прокурору Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_7 , за їх дорученням слідчим та оперативним працівникам, дозвіл на проведення обшуку на території домоволодіння та у приміщеннях, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 за місцем здійснення господарської діяльності ФОП « ОСОБА_5 » з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а саме: прекурсорів, виробничого устаткування, транспортних засобів, які використовуються в ході вчинення кримінального правопорушення, готової продукції - товарів, отриманих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів, отриманих в результаті злочинної діяльності пов`язаної з порушенням правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин, документів фінансово-господарської діяльності,чорнових записів та електронних носіїв інформації (комп`ютери, ноутбуки, жорсткі диски, лазерні диски, USB-флеш-накопичувачі, мобільні телефони), на яких зберігаються відомості господарської діяльності,пов`язані з порушенням зазначених вимог чинного законодавства.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69174308
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —639/5663/17

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 19.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 17.10.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні