Рішення
від 26.09.2017 по справі 925/904/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" вересня 2017 р. Справа № 925/904/17

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Козоріз О.І.,

за участі представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 - представник за довіреністю,

від відповідача - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ОСББ

«Парковий» м. Черкаси» , м. Черкаси

до Житлово-будівельного кооперативу «Другий Парковий» ,

м. Черкаси

про зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області з позовом звернулося об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ОСББ «Парковий» м. Черкаси» до Житлово-будівельного кооперативу «Другий Парковий» про зобов'язання відповідача передати позивачу документи для управління будинками №№8, 10 по вул. В.Вергая (вул. ОСОБА_2), №№10, 12, 14 по вул. Г. Сковороди у м. Черкаси, а саме:

- план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній

розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09 квітня 1998 року №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23 червня 1998 року за №393/2833;

- паспорт об'єкта та земельної ділянки;

- проектно - кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта;

- акт технічного стану об'єкта на момент приймання - передачі;

- схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної води, водовідведення, газо - та електропостачання, тощо;

- паспорти котельного господарства, котлові книги;

- паспорти ліфтового господарства;

- акти технічного огляду;

- протоколи виміру опору ізоляції електромереж;

- протокол огляду системи вентиляції.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 20 липня 2017 року порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 08 серпня 2017 року.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 08 серпня 2017 року продовжено строк розгляду спору на 15 днів та відкладено розгляд справи на 26 вересня 2017 року.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити повністю.

Викликаний в судове засідання представник відповідача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позовну заяву до суду не надав.

Ухвалами господарського суду Черкаської області від 20 липня 2017 року та від 08 серпня 2017 року було зобов'язано відповідача надати до суду відзив на позовну заяву з посиланням на мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовних вимог.

Оскільки відповідач не був позбавлений права надати суду необхідні докази та свої доводи і міркування щодо предмету спору шляхом письмових пояснень та заперечень, про час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, та оскільки явка представників сторін в судове засідання обов'язковою не визнавалась, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

В судовому засіданні, яке відбулося 26 вересня 2017 року згідно ст. 85 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №925/904/17.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи 01 червня 2016 року було зареєстровано об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ОСББ «Парковий» м. Черкаси» у складі житлово-громадського комплексу №8 по вул. М.Батицького, №№10,12,14 по вул. Г Сковороди у м. Черкаси.

19 квітня 2017 року до об'єднання співвласників було також приєднано будинок №10 по вул.. В.Вергая (ОСОБА_2) у м. Черкаси.

Водночас позивач стверджував, що саме відповідач організовував будівництво вказаних будинків та є їх балансоутримувачем.

Згідно ч. 5 ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» замовник будівництва або попередній власник будинку зобов'язаний передати один примірник технічної документації на будинок згідно з переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, співвласникам в особі їх об'єднання або особі, уповноваженій співвласниками у передбаченому цим Законом порядку. У разі якщо об'єднання співвласників багатоквартирного будинку не створено та уповноважену особу не визначено, примірник технічної документації на будинок передається управителю, якщо його обрано відповідно до закону.

Статтею 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок .

На загальних зборах позивача, що відбулися 12 березня 2017 року було прийнято рішення про самостійне управління будинками.

Водночас частиною 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» , Кабінету Міністрів України доручено до 1 липня 2015 року розробити порядок списання з балансу міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, державними підприємствами та органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності;

протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити в межах своїх повноважень перегляд та скасування нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Згідно пунктів 4-9 Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року №301 для списання багатоквартирного будинку з балансу утворюється відповідна комісія у складі не менше п'яти осіб (далі - комісія).

Склад комісії затверджується балансоутримувачем.

Комісію очолює представник балансоутримувача.

До складу комісії включаються представники балансоутримувача, виконавця послуг з управління будинком або виконавця послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій такого будинку.

Інформацію про кандидатури для включення до складу комісії виконавець послуг з управління будинком або виконавець послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій такого будинку подають протягом п'яти робочих днів з дня надходження відповідного запиту балансоутримувача.

У разі неподання балансоутримувачу інформації про кандидатури для включення до складу комісії склад комісії визначається ним самостійно з числа представників балансоутримувача.

У роботі комісії бере участь уповноважена особа (особи) від співвласників багатоквартирного будинку за її (їх) згодою. Уповноважена (уповноважені) особа (особи) від співвласників будинку може (можуть) бути залучена (залучені) до складу комісії протягом усього часу роботи комісії, але не пізніше дня підписання акта про списання багатоквартирного будинку з балансу.

Комісія з метою фіксування технічного стану багатоквартирного будинку перед списанням проводить його огляд.

Під час огляду комісія може використовувати наявну в балансоутримувача технічну документацію (акт прийняття в експлуатацію, матеріали технічної інвентаризації, плани зовнішніх мереж тощо), а також дані бухгалтерського обліку щодо будинку.

За результатами роботи комісії складається акт про списання багатоквартирного будинку з балансу за формою згідно з додатком.

Акт про списання багатоквартирного будинку з балансу підписується всіма членами комісії та затверджується балансоутримувачем.

Після затвердження балансоутримувачем акта про списання багатоквартирного будинку з балансу процедура списання відповідного будинку вважається закінченою.

У разі коли державне підприємство, яке є балансоутримувачем, належить до сфери управління міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади, процедура списання багатоквартирного будинку з балансу вважається закінченою з моменту погодження таким міністерством або іншим центральним органом виконавчої влади затвердженого державним підприємством акта про списання багатоквартирного будинку з балансу.

Процедура списання багатоквартирного будинку з балансу повинна бути завершена у строк не більше двох місяців з дня прийняття розпорядчого документа.

Копія акта про списання багатоквартирного будинку з балансу надається балансоутримувачем співвласнику (співвласникам) багатоквартирного будинку за його (їх) зверненням.

Пунктом 5 Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (який на даний час є також чинним), передбачено, що передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання.

У разі втрати план земельної ділянки, технічний паспорт будинку або технічна документація виготовляються чи відновлюються за рахунок підприємства, установи чи організації, з балансу яких передається житловий комплекс або його частина, протягом місяця після надходження відповідного звернення від об'єднання.

Згідно п. 2.2. чинних Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02 лютого 2009 року №13 при передачі об'єкта в управління попередній балансоутримувач чи особа, що здійснювала управління будинком, надає замовнику, а замовник передає особі, що буде здійснювати управління будинком , оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах):

щодо технічного стану об'єкта, у тому числі:

план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 N 56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за N 393/2833;

паспорт об'єкта та земельної ділянки;

проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта;

акт технічного стану об'єкта на момент приймання-передачі;

схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо;

виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення);

паспорти котельного господарства, котлові книги;

паспорти ліфтового господарства;

кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту;

акти технічного огляду;

журнали заявок мешканців об'єкта;

протоколи виміру опору ізоляції електромереж;

протоколи огляду системи вентиляції.

04 липня 2017 року позивачем було направлено на адресу відповідача претензію від 03 липня 2017 року за №12 про передачу у десятиденний термін відповідної технічної документації.

Водночас відповіді на вказану претензію відповідач не надав, у визначений строк технічну документацію позивачу не передав.

Даний спір між сторонами виник не з приводу списання будинків з балансу чи їх передачі в управління, а з приводу передачі примірника документації новоствореному ОСББ.

Зобов'язання відповідача про передачу позивачу документації в даному випадку безпосередньо виникає із ст.6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» .

Згідно ч. 4 ст. 4 ЦК України якщо постанова Кабінету Міністрів України суперечить положенням цього Кодексу або іншому закону, застосовуються відповідні положення цього Кодексу або іншого закону.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем всупереч ст. ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України не було доведено належними доказами факту своєчасної передачі відповідно до ст.6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» примірника технічної документації для управління будинками №№8, 10 по вул. В.Вергая (вул. ОСОБА_2), №№10, 12, 14 по вул. Г. Сковороди у м. Черкаси.

Таким чином, позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Житлово-будівельний кооператив «Другий Парковий» (вул. Гагаріна, 23, м. Черкаси, ідентифікаційний код 39448969) передати об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «ОСББ «Парковий» м. Черкаси» (вул. В.Вергая, 8, м. Черкаси, ідентифікаційний код 40525166) документи для управління будинками №№8, 10 по вул. В.Вергая (вул. ОСОБА_2), №№10, 12, 14 по вул. Г. Сковороди у м. Черкаси, а саме:

- план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній

розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09 квітня 1998 року №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23 червня 1998 року за №393/2833;

- паспорт об'єкта та земельної ділянки;

- проектно - кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта;

- акт технічного стану об'єкта на момент приймання - передачі;

- схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної води, водовідведення, газо - та електропостачання, тощо;

- паспорти котельного господарства, котлові книги;

- паспорти ліфтового господарства;

- акти технічного огляду;

- протоколи виміру опору ізоляції електромереж;

- протокол огляду системи вентиляції.

3. Стягнути з Житлово-будівельного кооперативу «Другий Парковий» , вул. Гагаріна, 23, м. Черкаси, ідентифікаційний код 39448969 на користь об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ОСББ «Парковий» м. Черкаси» , вул. В.Вергая, 8, м. Черкаси, ідентифікаційний код 40525166 - 1 600 грн. 00 коп. витрат на сплату судового збору.

Видати відповідні накази після набрання рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

Повне рішення складено 28 вересня 2017 року.

Суддя А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено29.09.2017
Номер документу69178148
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —925/904/17

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Рішення від 26.09.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 08.08.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 20.07.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні