Ухвала
від 28.09.2017 по справі 552/6079/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/6079/17

У Х В А Л А

іменем України

про тимчасовий доступ до речей і документів

28 вересня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області радника юстиції ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні БО " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за адресою: АДРЕСА_1 .

Посилався, на знаходження в провадженні матеріалів досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016170000000393 від 11.08.2016 року кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212, ч.2 ст.364 КК України.

Вказував, що службові особи МінСоцполітики за попередньою змовою зі службовими особами юридичної особи Благодійна організація « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ), умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 », використовуючи всупереч інтересам служби своє службове становище, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, які є підставами визнання вантажу гуманітарною допомогою та прийняття відповідного рішення (наказу), щодо набувачів з фактичного отримання вантажів, зокрема набувача РГ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », незаконно здійснюють отримання пільг при розмитненні вантажів, чим спричиняють тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, на суму близько 600 000 гривень.

Зазначав, що директор БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_5 у період часу 2014-2017 років, використовуючи реквізити підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, при здійсненні фінансово-господарської діяльності, порушувала офіційний порядок розмитнення товарів та відображала в документах податкового та бухгалтерського обліків неправдиві відомості щодо їх подальшої реалізації, внаслідок чого ухилилась від сплати податків та інших обов`язкових платежів до бюджету у особливо великих розмірах.

Також вказував, що протягом 2015-2016 років БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) проведено митне оформлення в митному режимі «імпорт», як гуманітарна допомога від благодійних організацій нерезидентів - ІНФОРМАЦІЯ_4 (Нідерланди), ІНФОРМАЦІЯ_5 (Норвегія), ІНФОРМАЦІЯ_6 (Данія), ІНФОРМАЦІЯ_7 Osteuropahilfe « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (Швейцарія), ІНФОРМАЦІЯ_9 (Німеччина), ІНФОРМАЦІЯ_10 (Швейцарія) б/в товару (одяг, взуття, постільна білизна, матраци, дитячі іграшки, товари для дітей, речі домашнього вжитку і т.п.).

Вказані товари, БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 », декларує, як гуманітарну допомогу, яка згідно ст.287 Митного кодексу України звільняється від сплати ввізного мита.

Згідно планів розподілу вантажів, одним із набувачем гуманітарної допомоги відображений БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Тому, з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, повного кола осіб, причетних до його вчинення, просив надати тимчасовий доступ до документів БО " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по взаємовідносинам з БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) , які перебувають у володінні БО " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за адресою: АДРЕСА_1 та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та необхідні для проведення судових експертиз.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши думку учасників судового провадження, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 7 ст. 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В поданому до суду слідчим клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, інформація про яке внесена до ЄРДР за №12016170000000393 від 11.08.2016 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч.3 ст.212, ч.2 ст.364 КК України.

Також зібраними органами досудового розслідування матеріалами підтверджено, що вказана в клопотанні інформація має суттєве значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, знаходиться саме у розпорядженні БО " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому отримати зазначену інформацію у інший спосіб неможливо.

Тому, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.160,163 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів, а у разі їх відсутності копій документів БО " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по взаємовідносинам з БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні БО " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: листування з зазначеною юридичною особою та надання письмових погоджень набувача по отриманню гуманітарної допомоги, накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, акти, акти приймання-передачі, специфікації по отримуванню гуманітарної допомоги, документи щодо розподілу та використання товарів, які отримані від вказаною благодійної організації: договори дарування, акти про видачу, протоколи про розподіл гуманітарної допомоги, відомості про постачання від БО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » гуманітарної допомоги із зазначенням найменування товарів, кількості, якості, ваги, об`єму, а також відомості про розподіл та використання товарів, за період з 01.01.2015 по теперішній час.

Тимчасовий доступ до вищевказаних документів та можливість вилучення їх копій надати: прокурору ОСОБА_6 , прокурору ОСОБА_4 , прокурору ОСОБА_7 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_8 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_9 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_10 , ст.слідчому з ОВС ОСОБА_11 , ст.слідчому з ОВС ОСОБА_12 , слідчому з ОВС ОСОБА_3 , ст.слідчому з ОВС ОСОБА_13 , ст.слідчому з ОВС ОСОБА_14 , ст.слідчому з ОВС ОСОБА_15 , слідчому з ОВС ОСОБА_16 , ст.слідчому з ОВС ОСОБА_17 , а також іншим особам, які будуть діяти за дорученням слідчого.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя (підпис) ОСОБА_1

Слідчий суддя ОСОБА_1

28.09.2017

Дата ухвалення рішення28.09.2017
Оприлюднено07.03.2023

Судовий реєстр по справі —552/6079/17

Ухвала від 28.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні