Вирок
від 26.09.2017 по справі 761/30510/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/30510/17

Провадження №1-кп/761/1585/2017

В И Р О К

іменем України

26 вересня 2017 року

Шевченківський районний суд міста Києва у складі :

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю :

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у місті Києві

кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за

№ 32017000000000151 від 10 серпня 2017 року.

за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого, не працюючого, не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

-у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_6 , при скоєнні правопорушення, пов`язаного з підробленням документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації юридичних осіб, діючи в порушення вимог п. 13 ч. 1 ст. 9, п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» №755-ІV від 15 травня 2003 року, вчинив злочин у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

Так,наприкінці жовтня 2015 року, до ОСОБА_6 звернулась особа на ім`я ОСОБА_7 , матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, запропонувала ОСОБА_6 провести державну реєстрацію та зареєструвати на його ім`я ряд юридичних осіб без мети здійснення фінансово-господарської діяльності. За проведення реєстрації декількох юридичних осіб в установленому законом порядку, особа на ім`я ОСОБА_7 , матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, пообіцяла ОСОБА_6 в подальшому надати грошову винагороду в розмірі 1000 грн. за кожну юридичну особу.

ОСОБА_6 , діючи з корисливими мотивами та бажаючи отримати вказану грошову винагороду, усвідомлюючи неправомірність своїх дій, у тому числі те, що внаслідок внесення ним в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, без наміру здійснювати господарську діяльність, особа на ім`я ОСОБА_7 та невстановлені особи, матеріали щодо яких виділені в окреме провадження, здобудуть фактичний контроль над зареєстрованими на його ім`я юридичними особами, які використовуватимуть для прикриття незаконної діяльності, погодився на указану пропозицію і таким чином вступив із особою на ім`я ОСОБА_7 у попередню змову, спрямовану на підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

31 жовтня 2015 року, точний час встановити не вдалось, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою з особою на ім`я ОСОБА_7 , матеріали щодо якої виділенні в окреме провадження, з метою досягнення злочинної мети, яка полягала у створені суб`єктів підприємницької діяльності, разом із особою на ім`я ОСОБА_7 прибули до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу за адресою: м. Київ, провулок Тараса Шевченка, 7/1.

В офісному приміщені нотаріуса ОСОБА_6 передав особі на ім`я ОСОБА_7 , матеріали щодо якої виділенні в окреме провадження, паспорт громадянина України та ідентифікаційний податковий номер для подальшого оформлення відповідних документів.

У подальшому, особа на ім`я ОСОБА_7 , матеріали щодо якої виділенні в окреме провадження, надала ОСОБА_6 попередньо складені у встановленій формі реєстраційні та інші документи про створення та державну реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності юридичних осіб, а саме: ТОВ «Торговий дім Маргарита» (теперішня назва ТОВ«ТД Дніпроспецсталь»), ТОВ «Торговий дім Баштан» (теперішня назва ТОВ «ТГ Арселорміттал»), ТОВ «Торговий дім Соняшник» (теперішня назва ТОВ «ТД Стальсервіс»), ТОВ «Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант»), ТОВ «Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ «Євразхолдінг»), ТОВ«Каріна-15» (теперішня назва ТОВ «Колор Метал Груп»).

При цьому, ОСОБА_6 усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості щодо справжнього призначення його співзасновником та керівником підприємств (юридичних осіб), а саме: ТОВ «Торговий дім Маргарита» (теперішня назва ТОВ «ТД Дніпроспецсталь»), ТОВ «Торговий дім Баштан» (теперішня назва ТОВ «ТГ Арселорміттал»), ТОВ «Торговий дім Соняшник» (теперішня назва ТОВ «ТД Стальсервіс»), ТОВ «Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант»), ТОВ «Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ «Євразхолдінг»), ТОВ «Каріна-15» (теперішня назва ТОВ «Колор Метал Груп») та фактичного набуття ОСОБА_6 статусу співзасновника та керівника зазначених юридичних осіб та їх реєстрації з метою здійснення підприємницької діяльності, діючи умисно, з корисних мотивів, за попередньою змовою групою осіб, реалізуючи відведену йому у заздалегідь обумовленому злочинному плані роль, засвідчив їх своїм підписом, надавши їм значення офіційних документів, а саме:

-протокол №27/10/2010 загальних зборів засновників ТОВ «Торговий дім Маргарита» (теперішня назва ТОВ «ТД Дніпроспецсталь») від 27.10.2015;

-статут ТОВ «Торговий дім Маргарита» (теперішня назва ТОВ «ТД Дніпроспецсталь»):

-рішення №1 засновника ТОВ «Торговий дім Баштан» (теперішня назва ТОВ «ТГ Арселорміттал») від 28 жовтня 2015 року;

-статут ТОВ «Торговий дім Баштан» (теперішня назва ТОВ «ТГ Арселорміттал»);

-протокол №27/10/2010 загальних зборів засновників (учасників) ТОВ«Торговий дім Соняшник» (теперішня назва ТОВ «ТД Стальсервіс») від 27 жовтня 2015 року;

-статут ТОВ «Торговий дім Соняшник» (теперішня назва ТОВ «ТД Стальсервіс»);

-протокол №1 загальних зборів засновників ТОВ «Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант») від 02 листопада 2015 року;

-реєстраційну картку (Форми 1) на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ«Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант») від 05 листопада 2015 року;

-статут ТОВ «Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант»);

-протокол №1 загальних зборів засновників ТОВ «Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ «Євразхолдінг») від 02 листопада 2015 року;

-реєстраційну картку (Форми 1) на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ«Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ «Євразхолдінг»);

-статут ТОВ «Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ «Євразхолдінг»);

-протокол №1 загальних зборів засновників ТОВ «Каріна-15» (теперішня назва ТОВ «Колор Метал Груп»);

-статут ТОВ «Каріна-15» (теперішня назва ТОВ «Колор Метал Груп»),

тим самим вніс до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості, після чого вказані офіційні документи передав особі на ім`я ОСОБА_7 , матеріали щодо якої виділенні в окреме провадження,.

Після чого, вказані документи, що містять завідомо неправдиві відомості, невстановленою особою, яка діяла на підставі довіреності, виданої ОСОБА_6 , були подані державним реєстраторам, а саме:

03 листопада 2015 року документи ТОВ «Торговий дім Маргарита» (теперішня назва ТОВ «ТД Дніпроспецсталь») подані державному реєстратору юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, буд. 56, що призвело до державної реєстрації державним реєстратором відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Торговий дім Маргарита» (теперішня назва ТОВ «ТД Дніпроспецсталь») (код 40099024), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис під №12241020000074512 .

03 листопада 2015 року документи ТОВ «Торговий дім Баштан» (теперішня назва ТОВ«ТГ Арселорміттал») подані державному реєстратору юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, буд. 56, що призвело до державної реєстрації державним реєстратором відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Торговий дім Баштан» (теперішня назва ТОВ «ТГ Арселорміттал») (код 40099071), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис під №12241020000074514.

03 листопада 2015 року документи ТОВ «Торговий дім Соняшник» (теперішня назва ТОВ «ТД Стальсервіс») подані державному реєстратору юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.Комсомольська, буд. 56, що призвело до державної реєстрації державним реєстратором відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Торговий дім Соняшник» (теперішня назва ТОВ «ТД Стальсервіс») (код 40098869), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис під №12241020000074509.

05 листопада 2015 року документи ТОВ «Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант») подані державному реєстратору юридичних та фізичних осіб-підприємців Харківського міського управління юстиції за адресою: м. Харків, просп. Московський, буд. 96-А, що призвело до державної реєстрації державним реєстратором відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ«Жайвір ЛТД» (теперішня назва ТОВ «ТД Вікант») (код 40104882), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис під №14801020000067723.

05 листопада 2015 року документи ТОВ «Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ«Євразхолдінг») подані державному реєстратору юридичних та фізичних осіб-підприємців Харківського міського управління юстиції за адресою: м.Харків, просп. Московський, буд. 96-А, що призвело до державної реєстрації державним реєстратором відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ«Сузір`я люкс» (теперішня назва ТОВ «Євразхолдінг») (код 40104945), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис під №14801020000067724.

09 листопада 2015 року документи ТОВ «Каріна-15» (теперішня назва ТОВ «Колор Метал Груп») подані державному реєстратору юридичних та фізичних осіб-підприємців Харківського міського управління юстиції за адресою: м. Харків, просп. Московський, буд. 96-А, що призвело до державної реєстрації державним реєстратором відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ«Каріна-15» (теперішня назва ТОВ «Колор Метал Груп») (код 40110649), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис під № 14801020000067751.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми діями,які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей,умисному поданні для проведення такої реєстрації документів,які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно , за попередньою змовою групою осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

23 серпня 2017 року між прокурором в кримінальному провадженні - заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , якому на підставі ст.37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та підозрюваним ОСОБА_6 , в присутності захисника, в порядку передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості.

У відповідності до даної угоди ОСОБА_6 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, щиро кається в скоєному. Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке підозрюваний ОСОБА_6 повинен понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме: у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 (сімнадцять тисяч) гривень, з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю строком на 1 рік. В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені підозрюваному ОСОБА_6 .

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходив з наступного.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України, у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні просив затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 23 серпня 2017 року між прокурором та підозрюваним ОСОБА_6 , в присутності захисника.

Обвинувачений ОСОБА_6 в судовому засіданні просив вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, а також інших заходів у разі затвердження угоди, заявивши, що здатний реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Захисник ОСОБА_8 не заперечував проти затвердження угоди про визнання винуватості,укладеної між прокурором та підозрюваним ОСОБА_6 .

Злочин, у вчиненні якого ОСОБА_6 беззастережно визнав себе винуватим, згідно із ст.12 КК України є злочинами невеликої тяжкості.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що підозрюваний ОСОБА_6 повністю усвідомлює зміст укладеної угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим підозрюваний, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором та підозрюваним ОСОБА_6 , її форма та зміст відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

За таких обставин суд вважає доведеним, що ОСОБА_6 вчинив внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей,умисне подання для проведення такої реєстрації документів,які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно , за попередньою змовою групою осіб , а відповідно, такі дії ОСОБА_6 кваліфікує за ч.2 ст. 205-1 КК України, за якою належить призначити ОСОБА_6 узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості міру покарання.

Керуючись ст.ст.373, 374, 475 КПК України, суд

ЗАСУДИВ :

Затвердити угоду про визнання винуватості , укладену 23 серпня 2017 року між прокурором в кримінальному провадженні - заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_6 .

ОСОБА_6 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України та призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 (сімнадцять тисяч) гривень, з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю строком на 1 (один) рік.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Апеляційного суду міста Києва через Шевченківський районний суд міста Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги ,якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому ОСОБА_6 , прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69191695
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/30510/17

Вирок від 26.09.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні