Рішення
від 29.09.2017 по справі 177/1218/17
КРИНИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/1218/17

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

29 вересня 2017 року Криничанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Берелет В.В.,

секретаря Кирсань Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с.Кринички цивільну справу за позовом органу опіки та піклування виконавчого комітету Широківської сільської ради Криворізького району, в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: служба у справах дітей Криворізької районної державної адміністрації, Криворізький районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з цим позовом, посилаючись на те, що 27 вересня 2016 року у с.Романівка по вул.Кобзаря, 75 б Широківського сільської ради Криворізького району в родині Токарів була виявлена дитина -ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яку покинула мати ОСОБА_2 Цього ж дня працівниками Криворізького ВП Криворізького відділу поліції ГУНП у Дніпропетровській області і представником служби у справах дітей Криворізької районної державної адміністрації був складений акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену та її доставку. Того ж дня малолітня ОСОБА_1 була доставлена до комунального закладу педіатричного відділення Криворізька центральна районна лікарня ДОР . ОСОБА_2 була виявлена в с.Надеждівка Криворізького району, де мешкала в родині ОСОБА_3 без реєстрації. Службою у справах дітей райдержадміністрації та Криворізьким центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з нею проведено ряд профілактично-розяснювальних робіт щодо необхідності виконання батьківських обов'язків в частині виховання, утримання та навчання її малолітньої дитини. ОСОБА_2 мала намір виїхати на постійне місце проживання в м.Кривий Ріг, влаштувати дитину в міський навчальний заклад, але остаточно прийняла рішення залишитися на постійному місці проживання в ІНФОРМАЦІЯ_2. На сьогоднішній день малолітня ОСОБА_1 знаходиться в комунальному закладі Криворізький дитячий протитуберкульозний санаторій№1 ДОР . Тому просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її малолітньої дитини та стягнути з неї аліменти на дитину.

Відповідачка у судове засідання не з'явилася, про день слухання справи сповіщена.

Представник третьої особи - служба у справах дітей Криворізької районної державної адміністрації про день слухання справи сповіщений.

Представник третьої особи - Криворізький районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області згідно заяви просить розглянути справу без їх участі.

Перевіривши матеріали справи суд встановив, що ОСОБА_2 має ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, свідоцтво про народження серії 1-КИ №293405, видане 16 червня 2010 року відділом реєстрацій актів цивільного стану Криничанського районного управління юстиції Дніпропетровської області. Надеждівською сільською радою надано висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітньої дитини ОСОБА_1 №11/1 від 24.11.2016 року. Згідно довідки №480 від 05 грудня 2016р. ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, зарахована з 01 вересня 2016 року до 1 класу КНЗ Широківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Криворізької районної ради Дніпропетровської області, але з 20 вересня 2016 року і по 05 грудня 2016р. навчальний заклад не відвідувала. У відповідності до довідки №07/174 від 06 квітня 2017 року ОСОБА_1 з 05 грудня 2016 року перебуває на лікуванні та навчанні в комунальному закладі Криворізький дитячий протитуберкульозний санаторій №1 ДОР . За весь час перебування малолітньої у закладі мати - ОСОБА_2 жодного разу не приїжджали до неї. Таким чином, відповідачка ОСОБА_2 всупереч вимогам ст.150 СК України, не виявляє бажання щодо виховання та утримання своєї дитини і не виконує обов'язків по піклуванню нею. Ухилення від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального усвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини та свідоме нехтування ним своїми обов'язками.

Відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

У відповідності зі ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Статтею 8 Закону України Про охорону дитинства зазначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх заміняють, несуть відповідальність за створення необхідних для всебічного розвитку дитини відповідно до законів України.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства виховання в сім'ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно зі ст. 27 Конвенції про права дитини, батьки або (і) інші особи, що виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. Разом з тим, відповідно до ч.2 ст.51 Конституції України та за ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 9 Конвенції про права дитини дитина не повинна розлучатися з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням визначають, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини.

У рішенні Європейського суду від 18.12.2008 року у справі Савіни проти України зазначено, що при вирішенні прав про позбавлення батьківських прав має бути встановлено відсутність поважних причин не виконання батьками батьківських обов'язків, які б виправдовували позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ст.3 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року (яка була ратифікована Постановою Верховної Ради України №789-XII від 27 лютого 1991 року і набула чинності для України 27 вересня 1991 року), в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Обов'язковість батьків утримувати дітей до їх повноліття передбачена ст.51 Конституції України, де зазначено, що сім'я, дитинство, материнство охороняються державою.

Ураховуючи вище викладене, у відповідності до ст.164 СК України, а також, приймаючи до уваги те, що відповідачка, як мати дитини повинна піклуватися про неї, утримувати її, однак, матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача.

Задоволення позову у відповідності до ст.88 ЦПК України, покладає на відповідачку обов'язок по сплаті судових витрат.

Відповідно до ст.ст. 79 та 217 ЦПК України суд покладає на відповідача обов`язок по сплаті судових витрат і обумовлює допущення рішення суду до негайного виконання.

Керуючись ст.ст.10, 11, 15, 60, 224-226 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги органу опіки та піклування виконавчого комітету Широківської сільської ради Криворізького району - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 батьківських прав щодо її малолітньої дитини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, свідоцтво про народження серії 1-КИ №293405.

Стягувати щомісячно з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, проживаючої ІНФОРМАЦІЯ_5, аліменти на утримання дитини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь комунального закладу Криворізький дитячий протитуберкульозний санаторій №1 Дніпропетровської обласної ради (код ЄДРПОУ 25532873) у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходів), але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину, до її повноліття, починаючи стягнення з 18 серпня 2017 року.

Стягнути з ОСОБА_4 - 640 грн. судового збору на користь Державної судової адміністрації України, отримувач коштів ГУК у м.Києві, код класифікації доходів бюджету 22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувач Головне управління Державної казначейської служби України у м.Києві, код банку отримувача 820019, рахунок отримувача 31215256700001.

Рішення про стягнення аліментів в межах платежів за один місяць допустити до негайного виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: ОСОБА_5

р

Дата ухвалення рішення29.09.2017
Оприлюднено03.10.2017
Номер документу69200256
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —177/1218/17

Ухвала від 02.03.2018

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Берелет В. В.

Рішення від 29.09.2017

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Берелет В. В.

Ухвала від 07.09.2017

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Берелет В. В.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Берелет В. В.

Ухвала від 31.07.2017

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 10.07.2017

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні