Ухвала
від 27.09.2017 по справі 295/10735/17
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10735/17

1-кс/295/4136/17

УХВАЛА

Іменем України

27.09.2017 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 внесеного у кримінальному провадженні №32015060000000080 від 09.11.2015 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст.205, ч.3 ст.212 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09 листопада 2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205, ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Кундан» (код ЄДР38499923, м. Житомир), в період 01.01.2013 по теперішній час, внаслідок відображення в бухгалтерському обліку та податкової звітності проведення безтоварних операцій з ПП«Симос» код ЄДР 34554938, ПП «Де-Бріс» код ЄДР 38888589, ПП «Вега-Ремстрой» код ЄДР 39076564 , ПП «Гарде-Плюс» код ЄДР 39012097, ПП «Таргет-Плюс» код ЄДР 38888568, ТОВ «Південьгрупп» код ЄДР 38227855, ПП «Фебрус» код ЄДР 39613421, ТОВ «В.Г.М.» код ЄДР 38355533, ПП «Гранд Стройгефест» код ЄДР 38644030, ухилились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на суму 3,1 млн.грн.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що на території Херсонської області діє група осіб які, крім вищевказаних СГД, організували реєстрацію та перереєстрацію «ризикових» підприємств, з метою надання послуг по незаконному формуванню податкового кредиту для платників ПДВ у т.ч. для ТОВ»Кундан». Таким чином, по вказаному ланцюгу фіктивних та транзитних підприємств проводиться лише документообіг та перерахування коштів по рахунках відкритих в АТ Сбербанк Росії, АТ «ОТП Банк», ПАТ «Ідея банк».

За таких обставин, податкові зобов`язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість від діяльності підприємств-платників ПДВ різних регіонів України, незаконно перекладались на підприємства з ознаками фіктивності і до бюджету не сплачувались. У подальшому в період 2014 2016 років, вказані кошти в сумі понад 200 млн.грн., відповідно до договорів купівлі-продажу/надання послуг, накладних, рахунків фактур та інших документів, були перераховані на рахунки вищевказаних фіктивних та транзитних суб`єктів підприємницької діяльності, після чого зняті з рахунків готівкою.

В рамках кримінального провадження проведено ряд обшуків за результатами яких виявлено та вилучено 120 печаток СГД, якими користувалась у своїй діяльності група осіб, бухгалтерські та податкові документи, які свідчать про факти проведених незаконних операцій, комп`ютерна техніка на якій готувались дані документи та інші докази, які вказують на скоєння злочину.

Так одне з підприємств-вигодонабувачів є ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171) в період 01.01.2013 по 01.06.2017р. безпідставно віднесло суми до складу податкового кредиту, шляхом проведення безтоварних операцій від підприємств з ознаками «ризикових», а саме ПП «Фебрус» код ЄДР 39613421 та ПП "КОМІР ГРУП" код ЄДР 39613437, ТОВ «Торенія» код ЄДР 38091691, ТОВ «Лабрія Груп» (код ЄДР 39421004), ТОВ «Нойс Компані» (код ЄДР 39424554), ТОВ «Енкі Контракт» (код ЄДР 39035926), ТОВ «Брухт-Сервіс» (код ЄДР 37635506), ТОВ «Еко-Смарт» (код ЄДР 39471689) та ТОВ «Фідонет» (код ЄДР 39908820) з податку на додану вартість на суму більше 3 млн. грн.

Встановлено, що ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171) використовуєрахунки, які відкриті у АТ "Укрексімбанк" (МФО322313), а саме: №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_1 , НОМЕР_1 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 (українська гривня, долар США, Євро).

У АТ "Укрексімбанк" зберігаються наступні документи: рух грошових коштів, картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяви на відкриття рахунків, договори на розрахунково-касове обслуговування клієнта, фотокопії паспортів уповноважених осіб, оригінали доручень на право вчинення юридичних дій від імені директорів зазначених СГД, договори найму чи іншого документу про призначення на посаду директорів зазначених СГД, оригінали доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками, засвідчені нотаріально, заяви клієнта про встановлення системи «клієнт-банк», договори на обслуговування системи «клієнт-банк», акти про введення системи «клієнт-банк» в експлуатацію, документи, які засвідчують встановлення системи «клієнт-банк», документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів, грошових чеків на отримання готівки з рахунку, а також матеріалів, що стали підставою для видачі кредиту.

Дані документи перебувають у володінні та зберігаються лише в банківській установі АТ "Укрексімбанк", де відкриті та обслуговується рахунки клієнтів, та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, а саме щодо осіб, які відкривали рахунок, які мають право першого та другого підписів в документах, відомості з комп`ютерної системи банку про рух грошових коштів за вищевказаним рахунком з переліком контрагентів та призначенням платежів, зняття готівкових коштів з рахунку, встановлення «клієнт-банку», тобто містять відомості, що впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків та кваліфікацію дій службових осіб ТОВ "ОНВІ", тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів, а тому виклик в судове засідання службових осіб АТ "Укрексімбанк", призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно положення ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою ст. 163 КПК України, доведе наявність достатніх підстав можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває річ, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни, переховування або знищення документів.

Заслухавши доповідь учасника судового розгляду, дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до висновку про його задоволення оскільки є достатні підстави вважати, що вилучення зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст.10, 110, 132, 159, 163 та 164 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчої групи - старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 та особам, які будуть проводити слідчі дії за його дорученням (постановою), заступнику начальника відділу ОУ ГУ ДФС у Житомирській області майору податкової міліції ОСОБА_4 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Житомирській області майору податкової міліції ОСОБА_5 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Житомирській області майору податкової міліції ОСОБА_6 , тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та розпорядження на їх вилучення (виїмку), з можливістю зняття копій у службових осіб АТ "Укрексімбанк" (МФО322313), зокрема документів наданих для відкриття та обслуговування рахунків №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_1 , НОМЕР_1 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 (українська гривня, долар США, Євро), які належать ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171), а саме:

- обліково - реєстраційні справи ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171), в тому числі: статуту (установчого договору), карток із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяв на відкриття рахунків, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, завіреної нотаріально, фотокопій паспортів уповноважених осіб, оригіналів доручень на право вчинення юридичних дій від імені директорів ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171), договору найму чи іншого документу про призначення на посаду директорів ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171), оригіналу доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками, засвідченої нотаріально, заяв на видачу чекових книжок;

- інформації, як на паперових так і електронних носіях (в форматі EXEL), про рух грошових коштів по рахунках із розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДР, МФО банківських установ, номерів рахунків) призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референт кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.01.2013 року по 01.06.2017 року;

- документів, що засвідчують видачу та отримання чекових книжок із зазначенням серійного номеру першого та останнього чеку кожної з чекових книжок, які отримувались підприємством за період з часу відкриття рахунку по теперішній час;

- заяви клієнта про встановлення системи «клієнт-банк»;

- договору на обслуговування системи «клієнт-банк»;

- акту про введення системи «клієнт-банк» в експлуатацію;

- документів, які засвідчують встановлення системи «клієнт-банк»;

- документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів;

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів по банківських рахунків №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_1 , НОМЕР_1 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 (українська гривня, долар США, Євро) за період з часу з 01.01.2013 року по 01.06.2017 року;

- чеків та корінців чеків на отримання готівки по банківських рахунків №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_1 , НОМЕР_1 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 (українська гривня, долар США, Євро)за період з 01.01.2013 року по 01.06.2017 року;

- інформацію щодо IP-адрес, з яких відправлялись на адресу банку електронні платіжні доручення по банківських рахунках з 01.01.2013 року по 01.06.2017 року відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ "ОНВІ" (код ЄДР 24705171), на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера.

Встановити строк дії ухвали до 26.10.2017 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення27.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69213724
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —295/10735/17

Ухвала від 27.09.2017

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Полонець С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні