Вирок
від 18.11.2010 по справі 1-249-10-1012
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванківський районний суд Київської області

смт. Іванків, вул. Проскури, 14a, 07201, (04591) 5-16-52

ВИРОК

іменем України

Справа № 1 -249/2010р.

18 листопада 2010р. Іванківський районний суд Київської області у складі: головуючої судді Яковенко B.C.

при секретарі Євтушенко В.Д.

з участю прокурора Іващенка С.А.

захисників ОСОБА_1 і ОСОБА_2.

розглянувши у відкритому судовому засідання в смт. Іванків кримінальну справу про обвинувачення: ОСОБА_3, 28.03.1985р.народження, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає там же ІНФОРМАЦІЯ_2, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, розлучено, раніше не судимого згідно ст.89 КК України, працює у Іванківському ВАТ „ГІМК-2» різноробочим, у вчиненні злочину передбаченого ст.309 ч.2 КК України;

ОСОБА_4, 14.01.1986р.народження, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_4, проживає там же ІНФОРМАЦІЯ_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, не працює, не одруженого, раніше не судимого відповідно до ст.89 КК України, у вчиненні злочину передбаченого ст.317 ч.2 КК України;

ОСОБА_5, 02.04.1977р.народженння, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_6, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_7, працює у філії ЗАТ „СБК» в с.Озера водієм, раніше не судимого відповідно до ст.89 КК України, не одруженого, прож. ІНФОРМАЦІЯ_8, у вчиненні злочину передбаченого ст.309 ч. І КК України

ВСТАНОВИВ:

На початку серпня 2010р., точна дата слідством не встановлена, ОСОБА_3 із зібраного ним на сміттєзвалищі в смт. Іванків Київської області маку виготовив для власного вживання наркотичний засіб, а залишки від приготування наркотичного засобу заховав у недіючому пральному приміщенні біля будинку №7 по вул.Розважівській в смт. Іванків. 13.08.2010р. біля 20год. ОСОБА_3 переніс вказані залишки наркотичного засобу до квартири АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_4 і який дав ОСОБА_6 ключі від цієї квартири, для приготування та вживання наркотичного засобу, а після приготування наркотичного засобу для власних потреб, ОСОБА_3 залишки макової соломи залишив на балконі вказаної квартири, для зберігання без мети збуту, де вона і була виявлена та вилучена працівниками міліції 21.08.2010р., в кількості 103,6г.

Повторно ОСОБА_3 13.08.2010р. вранці, в с.Феневичі Іванківського району Київської області на необроблених присадибних ділянках, зібрав частини стебел та коробочки рослин маку, які поклав в поліетиленовий пакет та привіз в смт. Іванків Київської області та заховав в недіючому пральному приміщенні біля будинку №7 по вул.Розважівській. Того ж дня біля 16год.30хв. ОСОБА_3 повернувся до цього приміщення., забрав залишений ним там пакет з маковою соломою і пішов до підвалу будинку №5 по вул.Розважівській в смт. Іванків і був затриманий біля вказаного будинку працівниками міліції, а макова солома в кількості 240грамів була вилучена у нього.

ОСОБА_5 21.08.2010р. біля 11год.30хв.біля стадіону „Промінь» в смт. Іванків Київської області знайшов у двох панчохах макову солому в кількості 522,5г., яку приніс в квартиру АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_4, ключ від якої дав йому ОСОБА_4 для виготовлення наркотичного засобу для власних потреб та вживання його, без мети збуту. Того ж дня вказана макова солома була вилучена працівниками міліції в зазначеній квартирі.

ОСОБА_7 13.08.2010р. близько 20год. надав свою квартиру №70 по вул.Розважівській 7 в смт. Іванків Київської області ОСОБА_3 для виготовлення та вживання наркотичного засобу.

Повторно, 21.08.2010р. ОСОБА_4 надав свою квартиру №70 по вул.Розважівській 7 в смт. Іванків Київської області ОСОБА_5 для виготовлення та вживання наркотичного засобу.

Підсудний ОСОБА_3 винним себе визнав повністю і показав суду, що в серпні 2010р. він на смітнику біля смт. Іванків назбирав самосійного маку, виготовив з нього наркотичний засіб для себе, а рештки заховав у недіючому приміщення пральні біля будинку №7 по вул.Розважівській в смт. Іванків. 13.08.2010р. в с.Феневичі Іванківського район він на необроблених присадибних ділянках назбирав самосійного маку та привіз його в смт. Іванків та заховав у тому ж приміщенні пральні. Біля 16год. він прийшов до того ж приміщення та забрав пакет із зібраним у с.Феневичі маком, щоб заховати його в підвалі будинку №5 по вул.Розважівській, оскільки в приміщення пральні ходить багато наркоманів і могли забрати його мак. Коли він підходив до будинку №5 по вул.Розважівській в смт. Іванків з пакетом у якому був мак, його затримали працівники міліції та вилучили мак. Увечері він зустрів ОСОБА_4 та попросив у нього ключі від його квартири, оскільки той живе один, щоб приготувати для себе наркотичний засіб, оскільки йому було погано. ОСОБА_4 дав йому ключ, він забрав з приміщення пральні залишки від макової соломи з якої раніше готував наркотичний засіб, пішов у квартиру ОСОБА_4, приготував там наркотичний засіб та вжив його, а рештки

від приготування засобу, залишив на балконі квартири ОСОБА_4 для зберігання. Того ж вечора він віддав ОСОБА_4 ключ від його квартири.

Підсудний ОСОБА_5 винним себе визнав повністю і показав суду, що 21.08.2010р. він разом з ОСОБА_4 гуляли біля стадіону „Промінь» в смт. Іванків і він знайшов поліетиленовий пакет у якому було 2 панчохи з маковою соломою, яка пахла розчинником він забрав цей пакет, в присутності ОСОБА_4, щоб приготувати собі наркотичний засіб та попросив ОСОБА_4 дати йому для цього ключ від його квартири для цієї мети. ОСОБА_4 дав йому ключ, але сказав, щоб він в його квартирі не хазяйнував, поки він сам туди не прийде. З пакетом з маковою соломою він прийшов у квартиру ОСОБА_4, заховав пакет під сидіння м'якого куточка на кухні, а сам пішов по розчинник для приготування наркотичного засобу, але коли він виходив з квартири ОСОБА_4, туди прийшли працівники міліції, які викликали туди ж ОСОБА_4, понятих і знайшли його макову солому, а також макову солому, що зберігалась на балконі квартири ОСОБА_4, чия це була солома він не знав. Він говорив ОСОБА_4, що хоче виготовити у його квартирі наркотичний засіб і той дав йому ключ від квартири.

Підсудний ОСОБА_4 винним себе не визнав і пояснив суду, що йому належить квартира АДРЕСА_2, проте він більше знаходиться у батьків. 13.08.2010р. він зустрів на вулиці ОСОБА_3 і той попросив у нього ключі від квартири. Він вважав, що ОСОБА_3 хоче зустрітись з якоюсь дівчиною і дав йому ключі від своєї квартири. Того ж вечора на вулиці ОСОБА_3 повернув йому ключі. Про те, що ОСОБА_3 в його квартирі виготовляв наркотичні засоби він не знав і не бачив, що на балконі зберігаються залишки макової соломи. 21.08.2010р. він разом з ОСОБА_5 були біля стадіону і ОСОБА_5 знайшов пакет з залишками макової соломи та забрав його з собою. Потім ОСОБА_5 попросив у нього ключі від квартири, які він йому дав, а сам пішов до батьків. Він не дозволяв ОСОБА_5 готувати в його квартирі наркотичні засоби. Він часто давав ОСОБА_5 ключі від квартири для користування комп'ютером.

Вина підсудних, у вчиненні інкримінованих їм злочинів, в судовому засіданні, крім їх особистих показань, стверджена показаннями свідків.

Свідок ОСОБА_8 показала суду, що вона проживає в одному під'їзді з підсудним ОСОБА_4 До нього в квартиру часто приходять різні молоді хлопці, найчастіше вона бачила ОСОБА_5 Коли вони приходили то в під'їзді було чути запах ацетону. 21.08.2010р., коли вона гуляла у дворі будинку із внуком її запросили працівники міліції в якості свідка до квартири ОСОБА_9 В цей час в під'їзді відчувався запах ацетону, а коли вона піднялась до квартири ОСОБА_9, то біля квартири побачила ОСОБА_5. Потім зайшли до квартири ОСОБА_4 і там також було чути запах ацетону. Потім працівники міліції виявили в квартирі ОСОБА_4 на кухні дві панчохи з подрібненою рослиною, яка пахла ацетоном, а коли прийшов ОСОБА_4 то ще один пакет з подрібненою рослиною був виявлений на балконі. ОСОБА_5 говорив, що пакети з рослинною масою виявлені в кухні його, а на балконі не належить йому. На газовій плиті стояла посудина схожа на миску і ОСОБА_5 стверджував, що в ній він готував наркотичний засіб. Крім того було виявлено в квартирі шприци, а також пляшку з якоюсь темною речовиною.

Свідок ОСОБА_10 дала суду аналогічні показання та уточнила, що вона не може точно сказати який був запах у квартирі ОСОБА_4, оскільки вона хворіє на органи дихання і погано розрізняє запахи.

Крім того вина підсудних стверджується: протоколом огляду ОСОБА_3 від 13.08.2010р., висновком судово-хімічної експертизи №1154/х від 20.08.2010р., відповідно до якого вилучена у ОСОБА_3 подрібнена речовина рослинного походження - є особливо небезпечним наркотичним засобом обіг якого заборонений - маковою соломою, 240г. в перерахунку на суху речовину; протоколом огляду місця події від 21.08.2010р. - квартири АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_4, висновками судово-хімічної еспертизи: №1192/х від 26.08.2010р. відповідно до якого представлена до дослідження волога речовина рослинного походження із запахом органічних розчинників, яка знаходиться в панчосі, є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонений - маковою соломою, масою 103,6г в перерахунку на суху речовину та №1193/х від 26.08.2010р., відповідно до якого представлена на дослідження речовина рослинного походження темно-коричневого кольору із різким запахом органічних розчинників, яка знаходилась у двох панчохах є особливо небезпечним наркотичним засобом обіг якого заборонений - маковою соломою, масою 522,5г, в перерахунку на суху речовину; речовими доказами.

За місцем проживання всі підсудні характеризуються позитивно, підсудні ОСОБА_5 та ОСОБА_3 позитивно характеризуються за місцем роботи.

Зібраними по справі доказами вина підсудних доведена, а їх злочинні дії органами досудового слідства кваліфіковані вірно: ОСОБА_4 за ст.317 ч.2 КК України, як надання приміщення для незаконного вживання та виготовлення наркотичних засобів, повторно; ОСОБА_3 за ст.309 ч.2 КК України, як незаконне придбання, виробництво та зберігання без мети збуту особливо небезпечних наркотичних засобів, повторно; ОСОБА_5 за ст.309 ч.1 КК України, як незаконне придбання та зберігання без мети збуту особливо небезпечних наркотичних засобів.

Невизнання своєї вини підсудним ОСОБА_4 суд розцінює, як форму захисту та намагання уникнути відповідальності, оскільки підсудні ОСОБА_3 та ОСОБА_5 просили ОСОБА_4 надати їм ключі від квартири саме для приготування та вживання наркотичних засобів. Підсудний ОСОБА_4 знав, що ОСОБА_3 та ОСОБА_5 вживають наркотики, особисто бачив, що ОСОБА_5 21.08.2010р. мав при собі наркотичні засоби, коли давав йому ключ від квартири, ОСОБА_5 просив ключ саме для приготування наркотичного засобу та

його вживання. Посилання підсудного ОСОБА_4 на те, що він не давав дозволу ОСОБА_5 на виготовлення в його квартирі наркотичних засобів, а давши йому ключ від квартири застеріг, щоб той до його приходу в квартиру там сам не хазяйнував, а дочекався його особисто за комп'ютером, не виключає ті обставини, що він знав, що ОСОБА_5 має намір приготувати в його квартирі наркотичний засіб і допускав, що ОСОБА_5 саме де в його квартирі і робитиме, що і підтверджує сам ОСОБА_5 Посилання підсудного ОСОБА_4 на те, що ключ від своєї квартири він давав ОСОБА_3 для того, щоб той зустрівся з якою дівчиною, є вигаданими, оскільки сам ОСОБА_3 спростовує це твердження.

Обставинами, що пом'якшують відповідальність підсудних ОСОБА_3 і ОСОБА_5 суд визнає їх розкаювання в скоєному.

Обставин, що обтяжують відповідальність підсудних, суд не вбачає.

Обираючи покарання підсудним, суд приймає до уваги ступінь і характер скоєних ними злочинів, особу кожного з підсудних, обставини, що пом'якшують відповідальність і вважає, що кожному з них слід обрати покарання у вигляду позбавлення волі, проте відповідно до ст.75 КК України від покарання звільнити з іспитовим строком та випробуванням, оскільки їх виправлення можливе без ізоляції від суспільства.

Міру запобіжного заходу, до набрання вироком законної сили, підсудним залишити підписку про невиїзд з постійного місця проживання.

Речові докази - знищити.

Керуючись ст.ст.323,324 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_3 визнати винним за ст.309 ч.2 КК України і призначити покарання 2 роки позбавлення волі. На підставі ст.ст.75,76 КК України від покарання звільнити з іспитовим строком 2 роки та випробуванням, без відома кримінально-виконавчої інспекції не змінювати місце проживання та роботі і без дозволу цих органів не виїжджати на постійне місце проживання за межі України.

ОСОБА_4 визнати винним за ст.317 ч.2 КК України і призначити покарання 4 роки позбавлення волі. На підставі ст.ст.75,76 КК України від покарання звільнити з іспитовим строком 2 роки та випробуванням: без відома кримінально-виконавчої інспекції не змінювати місце проживання та без дозволу цих органів не виїжджати на постійне місце проживання за межі України.

ОСОБА_5 визнати винним за ст.309 ч.1 КК України і призначити покарання 1 рік позбавлення з іспитовим строком 1 рік та випробуванням: без відома органів кримінально-виконавчої інспекції не змінювати місце проживання та роботи і без дозволу цих органів не виїжджати на постійне місце проживання за межі України.

Міру запобіжного заходу, до набрання вироком законної сили, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 залишити підписку про невиїзд з постійного місця проживання.

Речові докази - знищити.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Київської області через Іванківський райсуд на протязі 15 днів.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.11.2010
Оприлюднено03.10.2017
Номер документу69214556
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-249-10-1012

Вирок від 18.11.2010

Кримінальне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні