Ухвала
від 27.09.2017 по справі 760/19477/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/13737/17

Справа №760/19477/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2017 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_2 про проведення огляду, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017100090009199 від 10.08.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_2 про надання дозволу на проникнення з метою огляду спрямованого на встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, з`ясування питання відповідності вимогам законодавства у сфері містобудівної діяльності, містобудівних норм, державних стандартів і правил, вимог земельного законодавства під час проведення будівництва, фіксування слідів вчиненого злочину, будівельної техніки та іншого обладнання за допомогою якого здійснюється незаконне будівництво, документів які можуть підтверджувати чи встановлювати обставини вчинення злочину та осіб(свідків) які безпосередньо виконують будівельно-монтажні роботи, на територію земельної ділянки №8000000000:72:132:0004, яка знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Василя Липківського (Урицького) 14 та на об`єкт незавершеного будівництва на ній, власником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕЛІТБУДГРУП» код.ЄДРПОУ 40318574.

Клопотання обґрунтоване тим, що Київською місцевою прокуратурою №9 здійснюється нагляд за проведенням досудового розслідування по матеріалах кримінального провадження, яке зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових розслідувань №12017100090009199 від 10.08.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого 356 КК України.

Досудове розслідування розпочато на підставі того, що невстановлені слідством особи ввели в оману ряд контролюючих органів шляхом надання та внесення недостовірних даних до офіційних документів на підставі яких незаконно знесли стару будівлю та розпочали капітальне будівництво нового Бізнес центру.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території земельної ділянки за №8000000000:72:132:0004 розташованої між вулицями Василя Липківського та Патріарха Мстислава Скрипника, за адресою: АДРЕСА_1 облаштовано будівельний майданчик який по периметру огороджено зеленим парканом з в`їздом крізь браму розташовану з боку вулиці Василя Липківського. На території майданчику проводяться будівельно-монтажні роботи по будівництву багатоповерхової офісної будівлі з застосуванням вантажопідйомної техніки. Споруда яка будується є монолітною, вилита з залізобетонної конструкції яка тримається на колонах переходячи в сваї.

Відповідно до паспорту об`єкту будівництво здійснюється на підставі Декларації про початок виконання будівельних робіт від 22.12.2016 за № КВ 083163571531 виданої Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю м.Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) для проведення реконструкції старої нежитлової будівлі.

Згідно п. 3.21. ДБН А.2.2-3-2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» реконструкція це перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об`єкту будівництва, що передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, в наслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), забезпечується удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та якості послуг. Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об`єкту в цілому або його частин (за умови їх автономності).

Однак, під час будівництва забудовник вийшов за межі дозволу виданого на проведення певної категорії робіт повністю зруйнувавши (демонтувавши) попередню будівлю та розпочавши на її місці будувати нову, з нуля будівлю, не враховуючи, що для даної категорії робіт необхідний інший дозвіл, порядок видачі якого набагато ускладнений та потребує додаткових документів та перевірок.

Так, відповідно до ст. 34 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядкувиконання підготовчих та будівельних робіт затвердженої постановою Кабінету міністрів України № 466 від 13 квітня 2011 р. замовник при отриманні дозволу на проведення капітального будівництва повинен обов`язково надати документи що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, а звичайна реконструкції може здійснюватись за їх відсутності.

За дорученням правоохоронних органів в рамках кримінального провадження №12017100090009199 Департаментом земельних ресурсів КМДА виконавчого органу Київської міської ради проведено обстеження земельної ділянки на якій здійснюється будівництво в результаті чого складено Акт №17-1317-09 від 21.08.2017 відповідно до якого у фактичного користувача земельної ділянки відсутній документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, а тому на даний час вона належить громаді міста Києва.

В зв`язку з викладеним, органами досудового розслідування 17.08.2017 забудовнику, здійснюючому будівництво зазначеного об`єкту вручено запит про надання дозвільної та іншої документації на будівництво «Бізнес Центру» на який отримано відмову з посиланням на недостатність підстав.

Слідством встановлено, що замовником будівництва яке здійснюється на земельній ділянці за №8000000000:72:132:0004 відповідно до Декларації про початок виконання будівельних робіт від 22.12.2016 за № КВ 083163571531 є ТОВ «ЕЛІТБУДГРУП» код. ЄДРПОУ 40318574, а генеральним підрядником ТОВ «БУДЕЛІТМОНТАЖ» код. ЄДРПОУ 38888484.

Також встановлено, що власником попередньо зруйнованого нежитлового будинку (загальною площею 640,5 кв.м.) який розміщувався на території земельної ділянки за №8000000000:72:132:0004 за адресою: м. Київ, Солом`янський район, вул. Василя Липківського 14, відповідно до Договору купівлі-продажу, нежилого будинку, серія та номер: 403, від 05.04.2016 є Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕЛІТБУДГРУП» код. ЄДРПОУ 40318574.

На підставі викладеного детектив просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку жита чи іншого володіння особи.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження.

Відповідно до ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною третьої цієї статті.

Слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що огляд вказаного приміщення має суттєве значення для досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 108, 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозволу слідчому Солом`янського управління поліції ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , прокурору Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_2 , прокурору Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_4 та оперативним співробітникам за дорученням прокурора чи слідчого, із залученням спеціалістів у сфері містобудівної діяльності, містобудівних норм, державних стандартів і правил під час проведення будівництва, земельного законодавства на проникнення з метою огляду спрямованого на встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, з`ясування питання відповідності вимогам законодавства у сфері містобудівної діяльності, містобудівних норм, державних стандартів і правил, вимог земельного законодавства під час проведення будівництва, фіксування слідів вчиненого злочину, будівельної техніки та іншого обладнання за допомогою якого здійснюється незаконне будівництво, документів які можуть підтверджувати чи встановлювати обставини вчинення злочину та осіб(свідків) які безпосередньо виконують будівельно-монтажні роботи, на територію земельної ділянки №8000000000:72:132:0004, яка знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Василя Липківського (Урицького) 14 та на об`єкт незавершеного будівництва на ній, власником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕЛІТБУДГРУП» код.ЄДРПОУ 40318574.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на огляд з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69219873
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017100090009199 від 10.08.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України

Судовий реєстр по справі —760/19477/17

Ухвала від 27.09.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні