Рішення
від 21.09.2010 по справі 2-5183/10
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 2-5183/10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2010 року місто Маріуполь

Приморський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Дзюба М.В.

при секретарі - Петрухіной Т.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного Фонду України в Приморському районі міста Маріуполя Донецької області про перерахунок пенсії,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулась до суду з позовом, в якому просила визнати неправомірними дії відповідача по перерахунку пенсії із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачені страхові внески, за 2007 рік; зобовязати його здійснити перерахунок та виплату пенсії з червня 2009 року відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», із застосуванням показника середньомісячної заробітної платні в середньому на одну особу в цілому по Україні за 2008 рік (1573,99 гривень).

Позивач до суду не зявився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив позов задовольнити.

Представник відповідача до суду не зявився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій проти задоволення позову заперечував. В обґрунтування заперечень посилався на спільний лист Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного Фонду України №20\9\18-09\4096-102-01 від 11.03.2009 року, яким встановлено, що до законодавчого врегулювання питання визначення показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, перерахунки пенсії в 2009 році відповідно до підпункту 3 пункту 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 року №530 проводиться із застосуванням показника заробітної плати )доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до закону враховується для обчислення пенсії за 2007 рік (1197,91 гривень).

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивачка перебуває на обліку та отримує пенсію за віком в Управлінні Пенсійного Фонду України в Приморському районі міста Маріуполя Донецької області. Крім того, після призначення пенсії вона продовжує працювати та отримує заробітну платню. У 2009 році у неї виникло право на перерахунок пенсії за стажем роботи та по заробітній платі, у звязку із чим вона 15.07.2009 року звернулась із відповідною заявою до відповідача.

Основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на пенсійне забезпечення визначені Законом України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» (надалі - Закон № 1058-IV).

За Преамбулою Закону № 1058-ІV цей Закон, розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообовязкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади та механізм функціонування системи загальнообовязкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам передбаченим цим Законом.

Згідно ст..58 зазначеного Закону № 1058-ІV на Пенсійний фонд покладене керівництво та управління солідарною системою, збір, акумуляція та облік страхових внесків, призначення пенсії та підготовка документів для її виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання, здійснення контролю за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішення питань, повязаних з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осі на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснення адміністративного управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені Законом і статутом Пенсійного фонду.

Вихідним критерієм розрахунку державної та додаткової пенсій є мінімальна пенсія за віком, яка згідно з частиною 1 статті 28 Закону № 1058-ІV встановлюється в розмірі визначеного законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону №1058 у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, здійснюється перерахунок пенсії з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати(доходу), з якоїбула обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітноїплати заперіоди страхового стажу, зазначенів частині першійстатті 40 цього Закону, із застосуванням показникасередньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески таякавідповіднодо цього Закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Згідно «Порядку визначення показників середньої заробітної плати (доходу)», затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 01.02.2008 року, розмір середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки, за 2008 рік складає 1573,99 грн.

Таким чином, за ст.. 42 Закону України № 1058-ІV при проведені перерахунку пенсії застосовується показник заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якого сплачені страхові внески, за календарний рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії. Тобто у даному випадку при перерахунку пенсії відповідач мав застосувати показник заробітної плати за 2008 рік, який складає 1573,99 грн.

Відповідно до ст.. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та нормативно правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Пунктом 1 частини 1 статті 92 Конституції України передбачено, що виключно законами України визначаються права та свободи людини і громадянина, гарантії цих прав та свобод.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. За частиною 2 тої ж статті органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до пункту 5 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 01.11.1996 року якщо при розгляді справи буде встановлено, що нормативно правовий акт який підлягав застосуванню, не відповідає чи суперечить законові, суд зобовязаний застосувати закон, який регулює ці правовідносини.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та визнає неправомірними дії Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Маріуполя щодо перерахунку призначеної позивачу пенсії із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачені страхові внески, за 2007 рік, та зобовязує відповідача здійснити перерахунок та виплату позивачеві пенсії відповідно до ст.. 42 Закону України № 1058-ІV , згідно якого при проведенні перерахунку пенсій застосовується показник заробітної плати (доходу) у середньому на застраховану особу в цілому по Україні, з якого сплачені страхові внески, за календарний рік, що передує року звернення за перерахунком пенсії, тобто 2008 рік, який складає 1573,99 гривень, починаючи з 01 липня 2009 року, а не з 01 червня 2009року, як просить позивачка у позовній заяві, оскільки заяву вона подавала 15.07.2009 року(тобто до 15 числа відповідного місяця) і відповідно до ч.4 ст.45 Закону України № 1058-ІV в цьому випадку право на перерахунок пенсії в неї виникає з 01 числа цього місяця.

При цьому доводи відповідача в тій частині, що перерахунок пенсії проводився із застосуванням показника середньої заробітної платні за 2007 рік відповідно до постанови КМУ №530 від 28.05.2008 року та спільного листа Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного Фонду України №20\9\18-09\4096-102-01 від 11.03.2009 року, у звязку із відсутністю законодавчого врегулювання цього питання після ухвалення Рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 року, суд знаходить неспроможними, оскільки вони суперечать закону.

На підставі викладеного, керуючись ст..ст..8, 19, 92 Конституції України, ст..ст.10, 212-215 ЦПК України, ст..42, 45 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії Управління Пенсійного Фонду України в Приморському районі міста Маріуполя Донецької області по перерахунку пенсії ОСОБА_1 із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачені страхові внески, за 2007 рік.

Зобовязати Управління Пенсійного Фонду України в Приморському районі міста Маріуполя Донецької області здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з 01 липня 2009 року відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування із застосуванням показника середньомісячної заробітної платні в середньому на одну особу в цілому по Україні за 2008 рік (1573,99 гривень).

На рішення може бути подана апеляція до Апеляційного суду Донецької області в місті Маріуполі шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

СудПриморський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення21.09.2010
Оприлюднено02.07.2022
Номер документу69244437
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-5183/10

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Плахтій І. Б.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Плахтій І. Б.

Ухвала від 29.09.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Токар Н. В.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 14.09.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Рішення від 21.09.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Дзюба М. В.

Рішення від 22.09.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Дзюба М. В.

Ухвала від 02.09.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рішення від 01.10.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лисенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні